Statistics:
Visits: 643 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Supa din carne de vaca
Q: | Intreaba despre Supa din carne de vaca |
Ingrediente
Pentru 6 porţii: 7 kg carne de vacă cu os, sau oase de vacă cu măduvă, 1 ceapă, 1-2 rădăcini de pătrunjel, 1-2 morcovi, 1 ţelină (dacă este mare se pune 112 din ea), 1 bucată (felie) de varză dulce, câteva boabe de piper, 1 linguriţă de sare.
Se mai pot pune in supă şi alte legume: 1 bucată de praz, 2-3 cartofi, iar la urmă, când supa este aproape gata, se mai pot adăuga 2-3 ardei graşi, 2-3 roşii, 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare
Carnea şi oasele (osul cu sită sau cu măduvă se taie cu fierăstrăul) se spală in apă rece şi se pun tot cu apă rece la fiert. După ce incepe apa să fiarbă este de mare importanţă ca să se ia spuma imediat. Se pune o parte din sare, se amestecă o dată cu coada unei linguri de lemn, se lasă să mai dea in 2-3 clocote, după care se ia spuma din nou, până ce nu mai apare, apoi se şterg cu un şervet umezit marginile interioare ale oalei, pentru a inlătura negreala de la spumă.
In cazul in care spuma nu a fost luată la timp şi supa s-a tulburat, se toarnă peste supă 1/2 pahar cu apă rece, care face ca toată spuma să se strangă deasupra supei, putandu-se apoi lua uşor cu o spumieră. După aceea vasul cu supă se acoperă cu un capac (lăsându-se o porţiune neacoperită pentru ieşirea aburului) şi se lasă să fiarbă 3-4 ore lent in clocote mici, pe foc domol. Când carnea este pe jumătate fiartă se pun legumele şi zarzavatul. Eventual, dacă a fiert carnea inainte ca legumele să fie gata, se scoate carnea, se pune intr-un vas cu apă rece şi puţin sărată, lăsându-se legumele să fiarbă in continuare impreună cu oasele, atat cât mai este nevoie.
Când legumele au fiert, se scot cu atenţie să nu se rupă, ele formand garnitura rasolului.
In cazul in care supa este prea slabă, se rade un morcov pe razătoare, se pune la călit cu o lingură de grăsime, după care se stinge cu câteva linguri de supă şi se strecoară peste ea. Se potriveşte supa de sare, se dă la o parte de pe foc şi se lasă 10-20 min să se limpezească. Apoi se strecoară in alt vas sau intr-o supieră şi se adaugă garnitura pregătită separat din timp.
Supele trebuie servite foarte fierbinţi, cu o garnitură după preferinţă: găluşte de gris, tăiţei de casă, orez, gogoşele din aluat pripit etc.
Toate supele, când se servesc la masă, se presară cu pătrunjel verde ales de pe cotoare, bine spălat, zvantat de apă şi tăiat foarte mărunt.
Ca să fie supa limpede, garniturile se fierb separat in apă clocotită cu puţină sare. Carnea din supă poate fi servită ca al doilea fel, garnisită cu legumele din supă şi cu hrean ras sau cu diferite sosuri picante sau cu sos de roşii.
Pentru 6 porţii: 7 kg carne de vacă cu os, sau oase de vacă cu măduvă, 1 ceapă, 1-2 rădăcini de pătrunjel, 1-2 morcovi, 1 ţelină (dacă este mare se pune 112 din ea), 1 bucată (felie) de varză dulce, câteva boabe de piper, 1 linguriţă de sare.
Se mai pot pune in supă şi alte legume: 1 bucată de praz, 2-3 cartofi, iar la urmă, când supa este aproape gata, se mai pot adăuga 2-3 ardei graşi, 2-3 roşii, 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare
Carnea şi oasele (osul cu sită sau cu măduvă se taie cu fierăstrăul) se spală in apă rece şi se pun tot cu apă rece la fiert. După ce incepe apa să fiarbă este de mare importanţă ca să se ia spuma imediat. Se pune o parte din sare, se amestecă o dată cu coada unei linguri de lemn, se lasă să mai dea in 2-3 clocote, după care se ia spuma din nou, până ce nu mai apare, apoi se şterg cu un şervet umezit marginile interioare ale oalei, pentru a inlătura negreala de la spumă.
In cazul in care spuma nu a fost luată la timp şi supa s-a tulburat, se toarnă peste supă 1/2 pahar cu apă rece, care face ca toată spuma să se strangă deasupra supei, putandu-se apoi lua uşor cu o spumieră. După aceea vasul cu supă se acoperă cu un capac (lăsându-se o porţiune neacoperită pentru ieşirea aburului) şi se lasă să fiarbă 3-4 ore lent in clocote mici, pe foc domol. Când carnea este pe jumătate fiartă se pun legumele şi zarzavatul. Eventual, dacă a fiert carnea inainte ca legumele să fie gata, se scoate carnea, se pune intr-un vas cu apă rece şi puţin sărată, lăsându-se legumele să fiarbă in continuare impreună cu oasele, atat cât mai este nevoie.
Când legumele au fiert, se scot cu atenţie să nu se rupă, ele formand garnitura rasolului.
In cazul in care supa este prea slabă, se rade un morcov pe razătoare, se pune la călit cu o lingură de grăsime, după care se stinge cu câteva linguri de supă şi se strecoară peste ea. Se potriveşte supa de sare, se dă la o parte de pe foc şi se lasă 10-20 min să se limpezească. Apoi se strecoară in alt vas sau intr-o supieră şi se adaugă garnitura pregătită separat din timp.
Supele trebuie servite foarte fierbinţi, cu o garnitură după preferinţă: găluşte de gris, tăiţei de casă, orez, gogoşele din aluat pripit etc.
Toate supele, când se servesc la masă, se presară cu pătrunjel verde ales de pe cotoare, bine spălat, zvantat de apă şi tăiat foarte mărunt.
Ca să fie supa limpede, garniturile se fierb separat in apă clocotită cu puţină sare. Carnea din supă poate fi servită ca al doilea fel, garnisită cu legumele din supă şi cu hrean ras sau cu diferite sosuri picante sau cu sos de roşii.
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 12 February '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :