Statistics:
Visits: 1,060 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Peltea de gutui
Q: | Intreaba despre Peltea de gutui |
Ingrediente
1 kg zahar, 1 kg gutui, 4—5 mere rosii acrisoare, 3 l apa.
Mod de preparare
Se aleg gutui (de preferinta mici), galbene, frumoase, coapte si fara nici o pata. Se sterge puful de pe deasupra cu o carpa curata si apoi se spala. Se taie in patru si fiecare bucata in doua (pe lungime) cu coji si cu samburi cu tot.
Pe masura ce se taie bucatile se introduc intr-un vas cu apa ca sa nu se innegreasca. Daca sunt toate bucatile gata la fel si merele, se aseaza in vasul cu apa pe masina sa fiarba circa o ora la un foc mic, fara a se amesteca pentru a nu se tulbura zeama.
Cand gutuile sunt fierte si incercate (cu o furculita care sa le poata usor strapunge), se da vasul jos, se toarna incet, pentru ea lichidul sa fie limpede. Cand este gata se lasa sa se limpezeasca ,apoi se iau patru pahare si se toarna peste zahar.
Se aseaza vasul pe marginea masinii, amestecand din cand in cand pana ce zaharul se dizolva complet, apoi se trage la un foc tare. Cand clocoteste, spuma care se formeaza deasupra, se ridica cu atentie, sa nu se ia din sirop.
Daca siropul incepe sa se ingroase, se trage vasul de pe foc si se incearca, dupa indicatiile date mai sus. Pelteaua gata se toarna fierbinte in borcane. Se lasa sa se raceasca si daca este bine inchegata, se acopera borcanele cu hartie pergament sau cu celofan.
Din gutuile si merele ramase, se poate obtine cu adaos de zahar o marmelada foarte buna sau o pasta de gutui.
1 kg zahar, 1 kg gutui, 4—5 mere rosii acrisoare, 3 l apa.
Mod de preparare
Se aleg gutui (de preferinta mici), galbene, frumoase, coapte si fara nici o pata. Se sterge puful de pe deasupra cu o carpa curata si apoi se spala. Se taie in patru si fiecare bucata in doua (pe lungime) cu coji si cu samburi cu tot.
Pe masura ce se taie bucatile se introduc intr-un vas cu apa ca sa nu se innegreasca. Daca sunt toate bucatile gata la fel si merele, se aseaza in vasul cu apa pe masina sa fiarba circa o ora la un foc mic, fara a se amesteca pentru a nu se tulbura zeama.
Cand gutuile sunt fierte si incercate (cu o furculita care sa le poata usor strapunge), se da vasul jos, se toarna incet, pentru ea lichidul sa fie limpede. Cand este gata se lasa sa se limpezeasca ,apoi se iau patru pahare si se toarna peste zahar.
Se aseaza vasul pe marginea masinii, amestecand din cand in cand pana ce zaharul se dizolva complet, apoi se trage la un foc tare. Cand clocoteste, spuma care se formeaza deasupra, se ridica cu atentie, sa nu se ia din sirop.
Daca siropul incepe sa se ingroase, se trage vasul de pe foc si se incearca, dupa indicatiile date mai sus. Pelteaua gata se toarna fierbinte in borcane. Se lasa sa se raceasca si daca este bine inchegata, se acopera borcanele cu hartie pergament sau cu celofan.
Din gutuile si merele ramase, se poate obtine cu adaos de zahar o marmelada foarte buna sau o pasta de gutui.
Tag-uri: peltea, gutui, peltea de gutui |
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 23 March '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :