Statistics:
Visits: 914 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
O reteta pentru pasta de gutui
Q: | Intreaba despre O reteta pentru pasta de gutui |
Ingrediente
3 kg gutui, 1/2 kg mere, zahar.
Mod de preparare
Se aleg gutui nu prea mari, bine coapte, galbene. Se sterg cu o carpa uscata de puf, se spala, se taie in patru, se inlatura casuta cu samburi si se aseaza intr-un vas peste care se toarna apa cat sa le acopere. Pasta ca sa fie de culoare frumoasa mai deschisa, se adauga merele rosii care se taie la fel in sferturi.
Pentru pasta se poate folosi si pireul de gutui ramas de la prepararea peltelei. Se aseaza vasul acoperit la un foc potrivit sa fiarba pana ce gutuile s-au inmuiat in asa fel incat intepate cu o furculita sa se desprinda cu usurinta. Se aseaza intr-o strecuratoare sa se scurga de zeama care se poate folosi pentru peltea, suc etc.
Se trec apoi fructele prin sita, apasand bine cu o lingura de lemn pana ce nu mai raman decat pielitele. Pireul obtinut se cantareste, apoi se aseaza intr-un vas in care se adauga atata zahar cat au cantarit guituile si se fierb la un foc potrivit pana ce se leaga mai tare decat marmelada.
Se incearca luand o lingura din continut si daca intorcand-o nu curge, pasta este gata. Se trage vasul de pe foc si se rastoarna intr-o tava sau pe un fund de lemn, apoi cu un cutit mare, inmuiat in apa, se intinde pe toata suprafata avand o grosime de 1—1,5 cm.
Se acopera cu un tifon si se aseaza la uscat, unde se lasa 2-3 zile. Se taie apoi pasta in trei sau patru bucati (pe lungime) si se intoarce usor cu un un cutit ca sa se usuce si pe cealalta parte. Cand pasta este bine uscata, se taie in romburi sau patrate, se trec prin zahar tos, apoi se aseaza in cutii de carton, randuri, avand intre ele hartie alba. Aceasta pasta se poate prepara si din alte fructe :
prune, piersici etc, simple sau in amestec in cantitati egale.
FamousWhy va doreste : Pofta Buna!
3 kg gutui, 1/2 kg mere, zahar.
Mod de preparare
Se aleg gutui nu prea mari, bine coapte, galbene. Se sterg cu o carpa uscata de puf, se spala, se taie in patru, se inlatura casuta cu samburi si se aseaza intr-un vas peste care se toarna apa cat sa le acopere. Pasta ca sa fie de culoare frumoasa mai deschisa, se adauga merele rosii care se taie la fel in sferturi.
Pentru pasta se poate folosi si pireul de gutui ramas de la prepararea peltelei. Se aseaza vasul acoperit la un foc potrivit sa fiarba pana ce gutuile s-au inmuiat in asa fel incat intepate cu o furculita sa se desprinda cu usurinta. Se aseaza intr-o strecuratoare sa se scurga de zeama care se poate folosi pentru peltea, suc etc.
Se trec apoi fructele prin sita, apasand bine cu o lingura de lemn pana ce nu mai raman decat pielitele. Pireul obtinut se cantareste, apoi se aseaza intr-un vas in care se adauga atata zahar cat au cantarit guituile si se fierb la un foc potrivit pana ce se leaga mai tare decat marmelada.
Se incearca luand o lingura din continut si daca intorcand-o nu curge, pasta este gata. Se trage vasul de pe foc si se rastoarna intr-o tava sau pe un fund de lemn, apoi cu un cutit mare, inmuiat in apa, se intinde pe toata suprafata avand o grosime de 1—1,5 cm.
Se acopera cu un tifon si se aseaza la uscat, unde se lasa 2-3 zile. Se taie apoi pasta in trei sau patru bucati (pe lungime) si se intoarce usor cu un un cutit ca sa se usuce si pe cealalta parte. Cand pasta este bine uscata, se taie in romburi sau patrate, se trec prin zahar tos, apoi se aseaza in cutii de carton, randuri, avand intre ele hartie alba. Aceasta pasta se poate prepara si din alte fructe :
prune, piersici etc, simple sau in amestec in cantitati egale.
FamousWhy va doreste : Pofta Buna!
Tag-uri: pasta, pasta de gutui, gutui |
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 23 March '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :