FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,266
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre peltele

Tag-uri Populare


unt   ceapa   sare   ulei   faina   oua   cartofi   ciuperci   sos   smantana   lapte   salata   carne   rosii   lamaie   morcovi   piper   pasare   orez   verdeata   porc   cascaval   supa   zahar   mancare   legume   usturoi   pui   vin   pesmet   otet   aluat   telina   crema   desert   gustare  

All Tags

Famous Forum

 

Despre peltele

 Q:   Intreaba despre Despre peltele       
Despre peltele Pelteaua se obtine tot din suc de fructe fiert cu zahar, dar care are un grad mai mare de gelatinizare.

Se prepara din zeama de fructe care se fierbe cu zahar pana la un anumit grad de concentrare, iar cand se raceste se intareste, se gelatinizeaza.

Intarirea peltelei depinde in cea mai mare parte de felul fructului din care se prepara. Gelatinizarea peltelei se obtine usor din fructe care contin pectina si acizi, cum sunt :
gutuile, coacazele si merele acrisoare.

Pelteaua se poate prepara din toate fructele, insa la cele dulci cum sunt ciresele, prunele etc, continand o cantitate prea mica de pectina se recomanda sa se adauge si o cantitate de gutui, mere acre etc, care ajuta la inchegarea peltelei.

La prepararea peltelei se aleg fructe nu prea coapte, mai acrisoare si de oarece cea mai mare parte de pectina se gaseste in coaja si samburi se recomanda sa nu se curete fructele de coaja si nici sa nu se inlature samburii.

Pentru peltea, zeama de fructe se obtine ca si la sucurile de fructe : la rece prin stoarcerea fructelor proaspete sau la cald prin fierberea lor.

La peltea, zeama de fructe trebuie sa fie foarte limpede, pentru ca la inchegare sa apara clara, lucioasa si transparenta.

De aceea este necesar ca dupa ce sucul s-a extras din fructe sa se lase sa se limpezeasca, apoi sa se treaca printr-un tifon dublu.

Cantitatea de zahar, la fel si cea de fructe variaza in functie de felul fructului din care se prepara pelteaua.

Zaharul se aseaza intr-o cratita mai mare cu putina apa pe marginea masinii si se amesteca incontinuu pana este complet dizolvat, cand se adauga sucul de fructe si se trage vasul la un foc tare.

In timpul fierberii se ridica spuma ori de cate ori se formeaza la suprafata.

La unele peltele insa zaharul se amesteca de la inceput cu fructele, aceasta se arata la retetele respective.

Cand fructele nu sunt aromate se adauga vanilia sau zaharul va-nilat si daca sunt prea dulci, zeama de lamaie.

Pelteaua, la fel ca si dulceata trebuie sa fiarba repede la un foc tare pentru a obtine o culoare frumoasa, deschisa.

Dupa ce s-a lasat vasul pe foc sa fiarba 15—20 minute, se incearca siropul scotand câteva picaturi pe o farfurioara.

Cand picaturile cad (ca si la serbet), pelteaua este gata. Cea mai sigura metoda de a incerca pelteaua este urmatoarea :
pe o farfurioara se toarna un strat subtire si cand s-a racit, se imparte in doua cu o lingurita.

Daca cele doua parti nu se mai unesc intre ele, pelteaua este gata.

In momentul cand se incearca pelteaua vasul trebuie retras de pe foc pentru ca sa nu mai fiarba intre timp.

Se recomanda ca proba sa se faca de cateva ori pentru a stabili cu precizie momentul in care pelteaua este gata.

Cand se intampla ca vasul sa fie ridicat de pe foc inainte ca pelteaua sa fie bine legata si deci nu se intareste in borcan, acestea se golesc, se aseaza vasul din nou pe foc si se continua fierberea pana cand este suficient legata.

In borcanele bine spalate si uscate se toarna pelteaua fierbinte.

Pentru ca borcanele sa nu se sparga se aseaza sub fiecare cate o lama de cutit.

Tot pentru acest motiv se recomanda ca borcanele sa fie incalzite in cuptorul aragazului inainte de a se turna pelteaua.

Cand borcanele s-au racit, se controleaza daca pelteaua este bine legata.

Pelteaua reusita se poate rasturna inchegata din borcan sau se poate taia cu un cutit.

A doua zi, se sterg borcanele, se acopera, cu hartie pergament sau cu celofan si se aseaza la pastrat.


Tag-uri: peltele, fructe, zeama de fructe



Categorie: Gastronomie  - ( Gastronomie - Archiva)

Data Adaugarii: 23 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :