Statistics:
Visits: 805 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Bors de legume-zarzavat
Q: | Intreaba despre Bors de legume-zarzavat |
Ingrediente
300 g cartofi, 100 g morcovi, 2-3 rădăcini de pătrunjel, 1 ţelină, 100 g ceapă sau praz, 2-3 ardei graşi, 1 dovlecel, 1/4 varză (dintr-o varză mică), 100 ml ulei, 2-3 roşii, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel verde, 1/2 I borş de tăraţe, sare.
Mod de prepapare
Faţă de legumele indicate în reţetar, se mai pot adăuga şi altele, unele se pot înlocui, sau se pot folosi legumele pe care le avem la îndemană, în funcţie de sezon. Se curăţă legumele, se spală şi se taie după plac: mărunt în cubuleţe, suţire fideluţă (julien) sau se dau prin răzătoarea cu orificiile mari. Ardeiul gras, cartofii şi dovleceii se taie în cuburi mici. într-un vas cu capac, se toarnă uleiul şi, după ce s-a încălzit puţin, se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se înăbuşă 10 min sau pană se înmoaie puţin. Apoi se adaugă legumele pe rand (întai cele mai tari): morcovul, rădăcina de pătrunjel, ţelina şi după ce şi acestea s-au călit 10-12 min se stinge cu apă clocotită şi se adaugă restul de zarzavat şi cartofii; răman numai roşiile şi verdeaţa care se adaugă la urmă. Se adaugă sare şi se pune vasul pe foc să fiarbă legumele pană ce sunt gata, după care se mai adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate în careuri mici. Apoi se potriveşte de sare şi se acreşte după gust cu borşul de tăraţe fiert separat.
Se serveşte cu mărar şi pătrunjel verde tăiate cat mai mărunt.
De reţinut. Nu se adaugă roşiile în ciorbă sau în orice fel de mancare pană ce legumele (mai ales cartofii) nu sunt bine fierte, căci acreala de la roşii împiedică fierberea legumelor. Cînd se adaugă roşiile, pentru ele este suficient dacă se dau într-un clocot.
Borşul cu care se acreşte se fierbe separat şi numai după ce s-a luat spuma şi a fost strecurat se adaugă în ciorbă, la sfarşitul fierberii, altfel împiedică fierberea legumelor.
300 g cartofi, 100 g morcovi, 2-3 rădăcini de pătrunjel, 1 ţelină, 100 g ceapă sau praz, 2-3 ardei graşi, 1 dovlecel, 1/4 varză (dintr-o varză mică), 100 ml ulei, 2-3 roşii, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel verde, 1/2 I borş de tăraţe, sare.
Mod de prepapare
Faţă de legumele indicate în reţetar, se mai pot adăuga şi altele, unele se pot înlocui, sau se pot folosi legumele pe care le avem la îndemană, în funcţie de sezon. Se curăţă legumele, se spală şi se taie după plac: mărunt în cubuleţe, suţire fideluţă (julien) sau se dau prin răzătoarea cu orificiile mari. Ardeiul gras, cartofii şi dovleceii se taie în cuburi mici. într-un vas cu capac, se toarnă uleiul şi, după ce s-a încălzit puţin, se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se înăbuşă 10 min sau pană se înmoaie puţin. Apoi se adaugă legumele pe rand (întai cele mai tari): morcovul, rădăcina de pătrunjel, ţelina şi după ce şi acestea s-au călit 10-12 min se stinge cu apă clocotită şi se adaugă restul de zarzavat şi cartofii; răman numai roşiile şi verdeaţa care se adaugă la urmă. Se adaugă sare şi se pune vasul pe foc să fiarbă legumele pană ce sunt gata, după care se mai adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate în careuri mici. Apoi se potriveşte de sare şi se acreşte după gust cu borşul de tăraţe fiert separat.
Se serveşte cu mărar şi pătrunjel verde tăiate cat mai mărunt.
De reţinut. Nu se adaugă roşiile în ciorbă sau în orice fel de mancare pană ce legumele (mai ales cartofii) nu sunt bine fierte, căci acreala de la roşii împiedică fierberea legumelor. Cînd se adaugă roşiile, pentru ele este suficient dacă se dau într-un clocot.
Borşul cu care se acreşte se fierbe separat şi numai după ce s-a luat spuma şi a fost strecurat se adaugă în ciorbă, la sfarşitul fierberii, altfel împiedică fierberea legumelor.
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 11 February '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :