Statistics:
Visits: 716 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Ghiveci macelaresc
Q: | Intreaba despre Ghiveci macelaresc |
Ingrediente
Pentru 6 porţii: 1 kg piept gras de vacă, 200-300 g măduvă, 200 ml ulei, 200 g ceapă, 300 g cartofi, 200 g morcovi, 200 g mazăre fiartă sau din conserve, 200 g fasole păstăi fiartă sau din conserve, 200 g conopidă, 1-2 dovlecei, 1 vînătă, 1/4 varză mică, 200 g bame, 1 ţelină, 2-3 ardei graşi, 1 ardei iute, cîteva roşii, 50 g bulion, 100 ml vin, 1-2 legături de verdeaţă, 1 fir de cimbru, 1/2 căpăţînă de usturoi, piper, sare.
Mod de preparare
Carnea se taie în bucăţi potrivite, se sărează puÅ£in, se prăjeÅŸte cu o parte din ulei înfierbîntat ÅŸi după ce s-a rumenit puÅ£in se scoate în alt vas, iar în uleiul rămas se căleÅ Ÿte ceapa (curăţată ÅŸi tăiată mărunt), după care se adaugă usturoiul tocat mărunt, bulionul ÅŸi se stinge cu apă caldă.
Se lasă să dea în cateva clocote, apoi se răstoarnă peste carne şi se lasă să fiarbă împreună acoperit pană ce carnea este gata. Intre timp se amestecă, se adaugă cimbru, piper şi dacă este nevoie şi apă.
Legumele se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi, apoi se pun într-un - vas (de preferinţă de ceramică) şi deasupra se toarnă restul de ulei şi puţină apă caldă; se acoperă, se introduce vasul în cuptor şi se amestecă cu grijă ca să se înăbuşe uniform.
Cand legumele sunt aproape fierte se scot din cuptor, se adaugă carnea, măduva tăiată felii, vinul, sare şi piper, se presară cu pătrunjel verde tăiat mărunt, se pun deasupra roşiile tăiate în bucăţi şi se lasă pe foc pană dă în fiert, după care se introduce din nou în cuptor, la foc potrivit.
Se ţine la cuptor pană ce ghiveciul se va rumeni puţin deasupra, fără să se parlească roşiile. Dacă cuptorul este prea încins, se lasă deschis. Mancarea trebuie să fie bine scăzută. După reţeta originală, la ghiveciul măcelăresc se mai adaugă şi aguridă, pentru a da un gust plăcut acrişor.
De reţinut că fasolea verde sau mazărea trebuie fierte separat şi numai după ce legumele au fost înăbuşite se adaugă şi fasolea sau mazărşa şi la fel şi legumele din conserve.
vaca,
Pentru 6 porţii: 1 kg piept gras de vacă, 200-300 g măduvă, 200 ml ulei, 200 g ceapă, 300 g cartofi, 200 g morcovi, 200 g mazăre fiartă sau din conserve, 200 g fasole păstăi fiartă sau din conserve, 200 g conopidă, 1-2 dovlecei, 1 vînătă, 1/4 varză mică, 200 g bame, 1 ţelină, 2-3 ardei graşi, 1 ardei iute, cîteva roşii, 50 g bulion, 100 ml vin, 1-2 legături de verdeaţă, 1 fir de cimbru, 1/2 căpăţînă de usturoi, piper, sare.
Mod de preparare
Carnea se taie în bucăţi potrivite, se sărează puÅ£in, se prăjeÅŸte cu o parte din ulei înfierbîntat ÅŸi după ce s-a rumenit puÅ£in se scoate în alt vas, iar în uleiul rămas se căleÅ Ÿte ceapa (curăţată ÅŸi tăiată mărunt), după care se adaugă usturoiul tocat mărunt, bulionul ÅŸi se stinge cu apă caldă.
Se lasă să dea în cateva clocote, apoi se răstoarnă peste carne şi se lasă să fiarbă împreună acoperit pană ce carnea este gata. Intre timp se amestecă, se adaugă cimbru, piper şi dacă este nevoie şi apă.
Legumele se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi, apoi se pun într-un - vas (de preferinţă de ceramică) şi deasupra se toarnă restul de ulei şi puţină apă caldă; se acoperă, se introduce vasul în cuptor şi se amestecă cu grijă ca să se înăbuşe uniform.
Cand legumele sunt aproape fierte se scot din cuptor, se adaugă carnea, măduva tăiată felii, vinul, sare şi piper, se presară cu pătrunjel verde tăiat mărunt, se pun deasupra roşiile tăiate în bucăţi şi se lasă pe foc pană dă în fiert, după care se introduce din nou în cuptor, la foc potrivit.
Se ţine la cuptor pană ce ghiveciul se va rumeni puţin deasupra, fără să se parlească roşiile. Dacă cuptorul este prea încins, se lasă deschis. Mancarea trebuie să fie bine scăzută. După reţeta originală, la ghiveciul măcelăresc se mai adaugă şi aguridă, pentru a da un gust plăcut acrişor.
De reţinut că fasolea verde sau mazărea trebuie fierte separat şi numai după ce legumele au fost înăbuşite se adaugă şi fasolea sau mazărşa şi la fel şi legumele din conserve.
vaca,
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 26 February '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :