Statistics:
Visits: 805 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Ciorba de burta cu smantana
Q: | Intreaba despre Ciorba de burta cu smantana |
Ingrediente
Pentru 6—8 porţii: 2 kg burtă de vită, 2-3 oase sau 1 picior de vită, 1 rădăcină de pătrunjel, 2 morcovi, 1 ţelină, 2 cepe, piper boabe, 1 foaie de dafin, 1 lingură de untură, 2 gălbenuşuri, 100 g smantana, sare şi oţet, după gust.
Mod de prepapare
Burta se freacă cu sare sau mălai pană rămîne albă, curăţindu-se şi de pieliţa interioară. Dacă sunt la îndemană oase de vacă, se taie sau se sparg cu un satar şi se pun pe fundul oalei. După aceea, burta curăţată şi bine spălată în cateva ape se rulează şi se aşază deasupra oaselor, se toarnă apă şi se pune pe foc puternic ca să dea într-un clocot, după care se scurge apa. Se spală din nou bine burta şi oasele, după care se aşază din nou în oală, la fel ca primă dată şi se lasă să fiarbă în apă cu puţină sare, timp de 8-10 ore, sau pană se înmoaie bine burta. Cand burta este mai bine de jumătate fiartă, se adaugă zarzavatul, piperul şi foaia de dafin.
După ce burta este bine fiartă, se taie în faşii foarte subţiri (ca tăiţeii de casă), se aşază într-o oală peste care se toarnă zeama strecurată şi se pune pe foc ca să dea într-un clocot, apoi se ia vasul de pe foc şi, după 10-20 min, se drege ciorba în felul următor: într-un castron se amestecă gălbenuşurile cu smantana sau iaurt şi 1/2 lingură de făină, subţiindu-se cu zeama din vasul cu burta, fiartă, apoi se toarnă în ciorbă, după care se potriveşte de sare şi se acreşte cu oţet după gust.
Notă. Intrucat burta fierbe greu şi are nevoie de circa 8-10 ore pentru a se muia bine, se recomandă să se fiarbă din ajun.
Ca să nu se prindă burta de fundul oalei, se pun oase sau un picior de vacă. In lipsă, pe fundul oalei se pun beţişoare făcute dintr-o scandura sau o şipcă tăiată în bucăţi. în timpul fierberii, burta se acoperă cu o farfurie deasupra căreia se pune o greutate, farfuria trebuind să fie 3-5 cm sub apă. Intre timp se spumuieşte şi se controlează să aibă apă suficientă.
Pentru aspectul ciorbei se rad morcovii cruzi prin răzătoarea deasă, se înăbuşă în untură, se sting cu zeama de burtă şi se strecoară prin sită sau tifon în ciorbă.
Pentru gust mai picant se pot adăuga în ciorbă crţiva gogoşari din oţet, tăiaţi subţire.
Pentru 6—8 porţii: 2 kg burtă de vită, 2-3 oase sau 1 picior de vită, 1 rădăcină de pătrunjel, 2 morcovi, 1 ţelină, 2 cepe, piper boabe, 1 foaie de dafin, 1 lingură de untură, 2 gălbenuşuri, 100 g smantana, sare şi oţet, după gust.
Mod de prepapare
Burta se freacă cu sare sau mălai pană rămîne albă, curăţindu-se şi de pieliţa interioară. Dacă sunt la îndemană oase de vacă, se taie sau se sparg cu un satar şi se pun pe fundul oalei. După aceea, burta curăţată şi bine spălată în cateva ape se rulează şi se aşază deasupra oaselor, se toarnă apă şi se pune pe foc puternic ca să dea într-un clocot, după care se scurge apa. Se spală din nou bine burta şi oasele, după care se aşază din nou în oală, la fel ca primă dată şi se lasă să fiarbă în apă cu puţină sare, timp de 8-10 ore, sau pană se înmoaie bine burta. Cand burta este mai bine de jumătate fiartă, se adaugă zarzavatul, piperul şi foaia de dafin.
După ce burta este bine fiartă, se taie în faşii foarte subţiri (ca tăiţeii de casă), se aşază într-o oală peste care se toarnă zeama strecurată şi se pune pe foc ca să dea într-un clocot, apoi se ia vasul de pe foc şi, după 10-20 min, se drege ciorba în felul următor: într-un castron se amestecă gălbenuşurile cu smantana sau iaurt şi 1/2 lingură de făină, subţiindu-se cu zeama din vasul cu burta, fiartă, apoi se toarnă în ciorbă, după care se potriveşte de sare şi se acreşte cu oţet după gust.
Notă. Intrucat burta fierbe greu şi are nevoie de circa 8-10 ore pentru a se muia bine, se recomandă să se fiarbă din ajun.
Ca să nu se prindă burta de fundul oalei, se pun oase sau un picior de vacă. In lipsă, pe fundul oalei se pun beţişoare făcute dintr-o scandura sau o şipcă tăiată în bucăţi. în timpul fierberii, burta se acoperă cu o farfurie deasupra căreia se pune o greutate, farfuria trebuind să fie 3-5 cm sub apă. Intre timp se spumuieşte şi se controlează să aibă apă suficientă.
Pentru aspectul ciorbei se rad morcovii cruzi prin răzătoarea deasă, se înăbuşă în untură, se sting cu zeama de burtă şi se strecoară prin sită sau tifon în ciorbă.
Pentru gust mai picant se pot adăuga în ciorbă crţiva gogoşari din oţet, tăiaţi subţire.
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 11 February '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :