FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 867
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre relatia dintre vin si lemn

Tag-uri Populare


unt   ceapa   sare   ulei   faina   oua   cartofi   ciuperci   sos   smantana   lapte   salata   carne   rosii   lamaie   morcovi   piper   orez   pasare   verdeata   porc   cascaval   supa   zahar   mancare   legume   usturoi   pui   vin   otet   pesmet   aluat   telina   crema   desert   gustare  

All Tags

Famous Forum

 

Despre relatia dintre vin si lemn

 Q:   Intreaba despre Despre relatia dintre vin si lemn       
Despre relatia dintre vin si lemn Speciala bautura ce incanta gusturile oamenilor, are arome diverse, potrivindu-se parca, fiecarei stari de spirit in parte. Gusturi de unt, vanilie, ciocolata sau nucsoara, ofera senzatii unice consumatorilor. Vinul este perfect pentru o „gustare” inainte sau dupa masa, la momentele special din viata omului, sau pur si simplu pentru o delectare in fata televizorului.

Complexele arome ale vinurilor depind de tipul de struguri din care acestea sunt facute, de tipul solului si de conditile atmosferice. Aroma vinurilor este compusa din peste 400 de ingrediente si inca din secolul I vinului i s-a adaugat o componenta speciala – lemnul de stejar alb. Modalitatile de obtinere a vinului sunt cunoscute din timpuri stravechi. Strugurii, dupa ce erau macinati, erau pusi la ferme ntat in vase de lut sau in „pungi” facute din piei de animale. Odata cu trecerea timpului au aparut dogarii, cei care creau butoaie din lemn, ce se foloseau la transportarea produselor lichide dar si solide. In perioada in care erau folosite, au reprezentat un mare ajutor pentru omenire, pentru ca in acea epoca, puterea fizica a oamenilor era cea de care depindea manevrarea bunurilor societatii. Iar forma rotunda si bombata, usura munca oamenilor si transportarea materialelor.

Desi in zilele noastre butoaiele au fost inlocuite de alte recipiente, dogaria nu a disparut, ci chiar a prosperat. O singura dogarie face anual peste 100000 de butoaie.

Specialistii in vinuri considera stejarul un material perfect pentru maturarea acestora. Vinurile maturate in butoaie de stejar sunt foarte bine oxigenate, iar astfel culoarea vinului se stabilizeaza, iar gustul devine mai rafinat. Vinul poate fii tinut la maturat chiar mai mult de un an si jumatate. Singurul dezavantaj este ca butoaiele nu pot fi folosite de mai multe ori. Dupa ce sunt folosite o data, lemnul pierde cea mai mare parte din aroma, iar folosirea acestuia de mai multe ori da un gust neplacut vinului. Totusi, unele vinuri albe nu sunt tinute la maturat in acele butoaie speciale, ele isi dobandesc unica aroma de stejar alb, in momentul in care producatorii pun in vin bucati mici de lemn de stejar.

Aroma vinului depinde de tipul stejarului, de gradul in care acesta este „prajit” si perioada in care este maturat in butoi.

In incheiere, va sfatuiesc ca in momentul in care savurati un pahar de vin rosu sau alb, sa va indreptati gandurile si inspre complicatele, dar totusi maiestrioasele modalitati prin care acel vin si-a dobandit specialele atribute. Ideile originale pe care le au producatorii de vinuri fac ca noi sa pretuim gustul, dar si sanatatea pe care ne-o ofera strugurii.
sursa imaginii : imedexchange.com

Articol scris de Lavinia CavaÅŸi, pentru FamousWhy.ro


Tag-uri: vin, struguri, lemn, arome



Categorie: Gastronomie  - ( Gastronomie - Archiva)

Data Adaugarii: 23 July '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :