Statistics:
Visits: 867 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Despre relatia dintre vin si lemn
Q: | Intreaba despre Despre relatia dintre vin si lemn |
Speciala bautura ce incanta gusturile oamenilor, are arome diverse, potrivindu-se parca, fiecarei stari de spirit in parte. Gusturi de unt, vanilie, ciocolata sau nucsoara, ofera senzatii unice consumatorilor. Vinul este perfect pentru o „gustare†inainte sau dupa masa, la momentele special din viata omului, sau pur si simplu pentru o delectare in fata televizorului.
Complexele arome ale vinurilor depind de tipul de struguri din care acestea sunt facute, de tipul solului si de conditile atmosferice. Aroma vinurilor este compusa din peste 400 de ingrediente si inca din secolul I vinului i s-a adaugat o componenta speciala – lemnul de stejar alb. Modalitatile de obtinere a vinului sunt cunoscute din timpuri stravechi. Strugurii, dupa ce erau macinati, erau pusi la ferme ntat in vase de lut sau in „pungi†facute din piei de animale. Odata cu trecerea timpului au aparut dogarii, cei care creau butoaie din lemn, ce se foloseau la transportarea produselor lichide dar si solide. In perioada in care erau folosite, au reprezentat un mare ajutor pentru omenire, pentru ca in acea epoca, puterea fizica a oamenilor era cea de care depindea manevrarea bunurilor societatii. Iar forma rotunda si bombata, usura munca oamenilor si transportarea materialelor.
Desi in zilele noastre butoaiele au fost inlocuite de alte recipiente, dogaria nu a disparut, ci chiar a prosperat. O singura dogarie face anual peste 100000 de butoaie.
Specialistii in vinuri considera stejarul un material perfect pentru maturarea acestora. Vinurile maturate in butoaie de stejar sunt foarte bine oxigenate, iar astfel culoarea vinului se stabilizeaza, iar gustul devine mai rafinat. Vinul poate fii tinut la maturat chiar mai mult de un an si jumatate. Singurul dezavantaj este ca butoaiele nu pot fi folosite de mai multe ori. Dupa ce sunt folosite o data, lemnul pierde cea mai mare parte din aroma, iar folosirea acestuia de mai multe ori da un gust neplacut vinului. Totusi, unele vinuri albe nu sunt tinute la maturat in acele butoaie speciale, ele isi dobandesc unica aroma de stejar alb, in momentul in care producatorii pun in vin bucati mici de lemn de stejar.
Aroma vinului depinde de tipul stejarului, de gradul in care acesta este „prajit†si perioada in care este maturat in butoi.
In incheiere, va sfatuiesc ca in momentul in care savurati un pahar de vin rosu sau alb, sa va indreptati gandurile si inspre complicatele, dar totusi maiestrioasele modalitati prin care acel vin si-a dobandit specialele atribute. Ideile originale pe care le au producatorii de vinuri fac ca noi sa pretuim gustul, dar si sanatatea pe care ne-o ofera strugurii.
sursa imaginii : imedexchange.com
Articol scris de Lavinia CavaÅŸi, pentru FamousWhy.ro
Complexele arome ale vinurilor depind de tipul de struguri din care acestea sunt facute, de tipul solului si de conditile atmosferice. Aroma vinurilor este compusa din peste 400 de ingrediente si inca din secolul I vinului i s-a adaugat o componenta speciala – lemnul de stejar alb. Modalitatile de obtinere a vinului sunt cunoscute din timpuri stravechi. Strugurii, dupa ce erau macinati, erau pusi la ferme ntat in vase de lut sau in „pungi†facute din piei de animale. Odata cu trecerea timpului au aparut dogarii, cei care creau butoaie din lemn, ce se foloseau la transportarea produselor lichide dar si solide. In perioada in care erau folosite, au reprezentat un mare ajutor pentru omenire, pentru ca in acea epoca, puterea fizica a oamenilor era cea de care depindea manevrarea bunurilor societatii. Iar forma rotunda si bombata, usura munca oamenilor si transportarea materialelor.
Desi in zilele noastre butoaiele au fost inlocuite de alte recipiente, dogaria nu a disparut, ci chiar a prosperat. O singura dogarie face anual peste 100000 de butoaie.
Specialistii in vinuri considera stejarul un material perfect pentru maturarea acestora. Vinurile maturate in butoaie de stejar sunt foarte bine oxigenate, iar astfel culoarea vinului se stabilizeaza, iar gustul devine mai rafinat. Vinul poate fii tinut la maturat chiar mai mult de un an si jumatate. Singurul dezavantaj este ca butoaiele nu pot fi folosite de mai multe ori. Dupa ce sunt folosite o data, lemnul pierde cea mai mare parte din aroma, iar folosirea acestuia de mai multe ori da un gust neplacut vinului. Totusi, unele vinuri albe nu sunt tinute la maturat in acele butoaie speciale, ele isi dobandesc unica aroma de stejar alb, in momentul in care producatorii pun in vin bucati mici de lemn de stejar.
Aroma vinului depinde de tipul stejarului, de gradul in care acesta este „prajit†si perioada in care este maturat in butoi.
In incheiere, va sfatuiesc ca in momentul in care savurati un pahar de vin rosu sau alb, sa va indreptati gandurile si inspre complicatele, dar totusi maiestrioasele modalitati prin care acel vin si-a dobandit specialele atribute. Ideile originale pe care le au producatorii de vinuri fac ca noi sa pretuim gustul, dar si sanatatea pe care ne-o ofera strugurii.
sursa imaginii : imedexchange.com
Articol scris de Lavinia CavaÅŸi, pentru FamousWhy.ro
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 23 July '08
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :