FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 33,919
Votes: 7
Fame Riser
          
Fame Rank
5.9
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Vin de struguri preparat in casa

- 1. Ce soiuri de vita de vie se pot cultiva in nordul Moldovei -Bo by Mihai Romica

- ce facem cand vinul din butoi nu incepe sa fiarba? by costi

Tag-uri Populare


unt   ceapa   sare   ulei   faina   oua   cartofi   ciuperci   sos   smantana   lapte   salata   carne   rosii   lamaie   morcovi   piper   orez   pasare   verdeata   porc   cascaval   supa   zahar   mancare   legume   usturoi   pui   vin   otet   pesmet   aluat   telina   crema   desert   gustare  

All Tags

Famous Forum

 

Vin de struguri preparat in casa

 Q:        
Vin de struguri preparat in casa Retetele de preparare a vinului in casa se recomanda numai pentru amatori care prepara cantitati mici, la damigene. Intreprinderile de vinificatie au alte metode tehnologice care sunt tratate in diferite lucrari de specialitate.

Vinul se poate prepara din diferite soiuri de struguri:
Feteasca, Ris-ling, Aligote, Tamaioasa, Hamburg, Otonel, Cotnari, Hibrid s.a. care cresc pe langa casa sau care se pot cumpara.
Calitatea vinului depinde de soiul de vita si de gradul de coacere.

Strugurii trebuie culesi la maturitate deplina. Ciorchinii de struguri se clatesc in apa rece si se lasa la scurs. Pentru prepararea vinului se aleg numai boabele sanatoase, iar cele crapate si mucegaite se inlatura. Apoi, boabele de struguri se zdrobesc si se pun in borcane sau in vase emailate pentru 4†”5 zile, la macerat, dupa care se scoate mustul cu furtunul, se strecoara prin tifon si se toarna in damigene.

Restul (boasca) se stoarce, presandu-se bine ca sa se scurga tot mustul, care se pune tot in damigene. In caz ca strugurii nu sunt destul de dulci, se pot adauga 100 g zahar la 1 I de must, care se dizolva in must cald.

Damigenele nu se umplu complet, ci pana la circa 20 cm sub dop. Se astupa ermetic cu un dop perforat prin orificiul caruia se introduce un capat de furtun, iar celalalt capat se introduce intr-un borcan sau intr-o sticla cu apa. Dopul se smoleste sau se parafineaza bine astfel ca sa nu comunice mustul cu aerul de afara.

Damigeana cu must se lasa intr-un loc cu temperatura de 18—20° C, pana se termina fermentarea mustului care trece in vin. Apoi se scoate furtunul, se completeaza golul din damigeana cu vinul din alta damigeana de rezerva, pregatit la fel ca si cel din damigeana de baza si se pune dopul lejer pentru a da posibilitatea restului de bioxid de carbon care ar mai rezulta sa iasa din damigeana.

Dupa 6—8 zile, cand nu se mai observa nici o fermentare, iar vinul s-a limpezit, se astupa damigeana ermetic cu dop.


Pritocirea.

Dupa cateva saptamani se poate trage vinul de pe drojdie in alta damigeana, procedand in felul urmator:
capatul furtunului se leaga la o sipca sau nuia de circa 20—30 cm lungime, in asa fel ca sipca sa depaseasca capatul furtunului cu 5—6 cm si se introduce in damigeana la fund, cu grija ca sa nu se tulbure vinul; pe la capatul celalalt al furtunului se trage vinul in alta damigeana, dar fara sa curga de sus, ci aproape de fund.

Vinul preparat astfel poate fi consumat imediat dupa ce s-a limpezit si s-a tras de pe drojdie, dar va fi mai bun si mai concentrat daca sta cateva luni sau cativa ani.

Vinul care se consuma in cateva zile se trage la sticle care se astupa bine cu dopuri noi inmuiate in apa calda.
Pentru ca vinul sa tina mai mult trebuie sa se faca cel putin 3 pritociri dintre care a doua in decembrie si a treia in luna martie, dupa care se poate trage vinul in sticle, se astupa cu dopuri de pluta inmuiate in apa calda, apoi se smolesc sau se parafineaza si se asaza culcate in pivnita sau in alte locuri reci si intunecoase.

In acest fel, vinul poate fi pastrat luni si chiar ani de zile. Parafinarea se face in felul urmator:
se pun la topit 1 parte ceara de albine si 3 parti parafina, amestecand mereu si dupa ce s-a topit totul si s-a omogenizat se trece prin aceasta solutie capul fiecarei sticle astupata in prealabil bine cu dop.


Tag-uri: vin, struguri, casa



Categorie: Gastronomie  - ( Gastronomie - Archiva)

Data Adaugarii: 12 January '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :