Statistics:
Visits: 1,764 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Sterilizarea conservelor
Q: | Intreaba despre Sterilizarea conservelor |
Borcanele si sticlele dupa ce au fost umplute si bine inchise, se sterilizeaza in baie de apa, la o temperatura de 100°C distrugand in acest fel toate microorganismele.
Borcanele si sticlele bine inchise se infasoara fiecare in carpe sau jurnale in asa fel incat sa nu se atinga unele de altele.
In cazanul in care se fierb, se aseaza la fund un schelet de scânduri sau, in lipsa, talaj sau jurnale peste care se aseaza borcanele sau sticlele. Se toarna apoi apa calduta, cu mare atentie, ferind sa nu se ude celofanul. Apa din cazan trebuie sa fie aproape de nivelul legumelor din borcane.
Se aseaza apoi cazanul pe masina si cand apa incepe sa dea in clocot, se controleaza timpul de sterilizare indicat pentru conserva respectiva.
Pentru ca sterilizarea sa se faca in bune conditii, apa trebuie sa fiarba in clocote nu prea mari, dar fara intrerupere. Apa din cazan trebiue sa fie tot timpul fierberii la acelasi nivel cu lichidul din borcane, in cazul cand a scazut, se mai adauga apa, dar tot fierbinte.
Timpul de sterilizare se socoteste din clipa in care la suprafata borcanelor se formeaza basicute mici, ceea ce corespunde cu momentul in care clocoteste apa.
Pentru mai multa siguranta in reusita conservelor se recomanda ca dupa 24 de ore sa se faca o a doua sterilizare. Pentru aceasta se lasa borcanele in cazanul cu apa pana a doua zi, adica 24 de ore, dupa care se aseaza din nou la fiert.
In cazul cand apa a mai scazut se adauga alta pana ce ajunge la nivelul legumelor din borcane. Dupa ce s-a terminat sterilizarea a doua, se da jos cazanul si cand s-a mai racit, se scot borcanele pe o masa si se acopera cu o patura groasa. A doua zi cand s-au racit complet, se controleaza borcanele daca sunt ermetic inchise si se aseaza pe rafturi in camara sau in pivnita.
A doua sterilizare care dureaza mai putin decat prima, este necesara mai ales cand, pentru pastrarea conservelor nu exista o camara sau o pivnita uscata si bine aerisita, deci pastrarea lor nu se poate face in conditii optime. Cand se folosesc borcane Weck care sunt ermetic inchise nu este necesar sa se faca a doua sterilizare.
Pentru reusita conservelor se mai recomanda sa retineti urmatoarele :
curatatul legumelor, oparirea, asezarea in borcane, inchiderea lor, la fel si prima sterilizare trebuie sa se execute in aceeasi zi.
Pentru acest motiv este bine sa se faca conserve in cantitati mai mici, ca sa se poata termina intr-o singura zi tot procesul de preparare.
Vasul in care se aseaza borcanele la fiert nu se fixeaza pe flacara direct, ci peste o tabla, iar focul sa nu fie prea tare, dar incontinuu acelasi.
Borcanele si sticlele bine inchise se infasoara fiecare in carpe sau jurnale in asa fel incat sa nu se atinga unele de altele.
In cazanul in care se fierb, se aseaza la fund un schelet de scânduri sau, in lipsa, talaj sau jurnale peste care se aseaza borcanele sau sticlele. Se toarna apoi apa calduta, cu mare atentie, ferind sa nu se ude celofanul. Apa din cazan trebuie sa fie aproape de nivelul legumelor din borcane.
Se aseaza apoi cazanul pe masina si cand apa incepe sa dea in clocot, se controleaza timpul de sterilizare indicat pentru conserva respectiva.
Pentru ca sterilizarea sa se faca in bune conditii, apa trebuie sa fiarba in clocote nu prea mari, dar fara intrerupere. Apa din cazan trebiue sa fie tot timpul fierberii la acelasi nivel cu lichidul din borcane, in cazul cand a scazut, se mai adauga apa, dar tot fierbinte.
Timpul de sterilizare se socoteste din clipa in care la suprafata borcanelor se formeaza basicute mici, ceea ce corespunde cu momentul in care clocoteste apa.
Pentru mai multa siguranta in reusita conservelor se recomanda ca dupa 24 de ore sa se faca o a doua sterilizare. Pentru aceasta se lasa borcanele in cazanul cu apa pana a doua zi, adica 24 de ore, dupa care se aseaza din nou la fiert.
In cazul cand apa a mai scazut se adauga alta pana ce ajunge la nivelul legumelor din borcane. Dupa ce s-a terminat sterilizarea a doua, se da jos cazanul si cand s-a mai racit, se scot borcanele pe o masa si se acopera cu o patura groasa. A doua zi cand s-au racit complet, se controleaza borcanele daca sunt ermetic inchise si se aseaza pe rafturi in camara sau in pivnita.
A doua sterilizare care dureaza mai putin decat prima, este necesara mai ales cand, pentru pastrarea conservelor nu exista o camara sau o pivnita uscata si bine aerisita, deci pastrarea lor nu se poate face in conditii optime. Cand se folosesc borcane Weck care sunt ermetic inchise nu este necesar sa se faca a doua sterilizare.
Pentru reusita conservelor se mai recomanda sa retineti urmatoarele :
curatatul legumelor, oparirea, asezarea in borcane, inchiderea lor, la fel si prima sterilizare trebuie sa se execute in aceeasi zi.
Pentru acest motiv este bine sa se faca conserve in cantitati mai mici, ca sa se poata termina intr-o singura zi tot procesul de preparare.
Vasul in care se aseaza borcanele la fiert nu se fixeaza pe flacara direct, ci peste o tabla, iar focul sa nu fie prea tare, dar incontinuu acelasi.
Tag-uri: sterilizare, conserve, weck |
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 19 March '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :