Statistics:
Visits: 1,156 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Ghiveci calugaresc, o alta reteta
Q: | Intreaba despre Ghiveci calugaresc, o alta reteta |
Ingrediente
Se aleg urmatoarele legume tinere si proaspete :
fasole tucara, verde, mazare, dovlecei, bame, conopida, patlagele vinete, varza, ardei grasi, morcovi, telina, patrunjel (radacini), ceapa, patrunjel verde, marar, rosii pentru suc.
Mod de preparare
Fasolea se curata, se spala si se lasa sa se scurga, boabele de mazare se oparesc in apa clocotita si sarata 15—20 minute ; bamele curatate, se spala si se oparesc in bors in care se adauga un varf de cutit de sare de lamaie, dizolvata in putina apa calda, unde se lasa 3—5 minute ; conopida desfacuta in buchetele, se aseaza intr-un vas cu apa sarata, unde se lasa 10—15 minute, dupa care se spala si se opareste 3—4 minute ; patlagelele vinete se curata, se taie in bucati potrivit de mari, se aseaza intr-un vas, se presara sare deasupra si se lasa o ora pana ce se scurge toata zeama amara, dupa care se spala, se scurg intr-un servet curat si se prajesc usor in ulei, pe ambele parti, pana ce se inmoaie ; dovleceii se rad usor de pielite, se taie felii si se oparesc 2—3 minute ; varza tocata se opareste, la fel, 2—3 minute ; ardeii grasi, taiati in suvite, se oparesc 2—3 minute, iar morcovii, taiati in felii subtiri, 20—25 minute.
Radacinile de patrunjel si telina, taiate in felii subtiri, se oparesc 10—15 minute. Patrunjelul si mararul se toaca marunt, iar ceapa se taie sub forma de solzisori. Din rosii se prepara un suc, la care se adauga sare dupa gust. Intr-un vas mai mare se toarna ulei si se caleste usor ceapa.
Cand s-a inmuiat se adauga fasolea, se amesteca si se lasa vasul acoperit 20—25 minute pana ce se inabusa bine. in acest timp, se misca vasul din cand in cand, si se intervine cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda de vas.
Se adauga apoi, treptat si celelalte legume amestecandu-le usor cu o lingura de lemn. Daca mai este necesar, se mai adauga ulei, iar daca legumele nu sunt suficient de fierte se poate turna foarte putina apa din cea in care au fost oparite legumele.
Cand ghiveciul este bine scazut si legumele aproape fierte, se adauga sucul de rosii, atat cat este necesar si dupa cateva clocote se presara deasupra patrunjelul verde si mararul, tocate fin si se potriveste de sare si piper.
Se trage de pe foc, se aşează în borcane, se închid, apoi pe sterilizează, prima zi 25—30 minute, iar a doua zi 10—15 minute.
Se aleg urmatoarele legume tinere si proaspete :
fasole tucara, verde, mazare, dovlecei, bame, conopida, patlagele vinete, varza, ardei grasi, morcovi, telina, patrunjel (radacini), ceapa, patrunjel verde, marar, rosii pentru suc.
Mod de preparare
Fasolea se curata, se spala si se lasa sa se scurga, boabele de mazare se oparesc in apa clocotita si sarata 15—20 minute ; bamele curatate, se spala si se oparesc in bors in care se adauga un varf de cutit de sare de lamaie, dizolvata in putina apa calda, unde se lasa 3—5 minute ; conopida desfacuta in buchetele, se aseaza intr-un vas cu apa sarata, unde se lasa 10—15 minute, dupa care se spala si se opareste 3—4 minute ; patlagelele vinete se curata, se taie in bucati potrivit de mari, se aseaza intr-un vas, se presara sare deasupra si se lasa o ora pana ce se scurge toata zeama amara, dupa care se spala, se scurg intr-un servet curat si se prajesc usor in ulei, pe ambele parti, pana ce se inmoaie ; dovleceii se rad usor de pielite, se taie felii si se oparesc 2—3 minute ; varza tocata se opareste, la fel, 2—3 minute ; ardeii grasi, taiati in suvite, se oparesc 2—3 minute, iar morcovii, taiati in felii subtiri, 20—25 minute.
Radacinile de patrunjel si telina, taiate in felii subtiri, se oparesc 10—15 minute. Patrunjelul si mararul se toaca marunt, iar ceapa se taie sub forma de solzisori. Din rosii se prepara un suc, la care se adauga sare dupa gust. Intr-un vas mai mare se toarna ulei si se caleste usor ceapa.
Cand s-a inmuiat se adauga fasolea, se amesteca si se lasa vasul acoperit 20—25 minute pana ce se inabusa bine. in acest timp, se misca vasul din cand in cand, si se intervine cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda de vas.
Se adauga apoi, treptat si celelalte legume amestecandu-le usor cu o lingura de lemn. Daca mai este necesar, se mai adauga ulei, iar daca legumele nu sunt suficient de fierte se poate turna foarte putina apa din cea in care au fost oparite legumele.
Cand ghiveciul este bine scazut si legumele aproape fierte, se adauga sucul de rosii, atat cat este necesar si dupa cateva clocote se presara deasupra patrunjelul verde si mararul, tocate fin si se potriveste de sare si piper.
Se trage de pe foc, se aşează în borcane, se închid, apoi pe sterilizează, prima zi 25—30 minute, iar a doua zi 10—15 minute.
Tag-uri: ghivezi calugaresc, legume, fasole |
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 19 March '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :