FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,058
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Preparate din cartofi

Tag-uri Populare


unt   ceapa   sare   ulei   faina   oua   cartofi   ciuperci   sos   smantana   lapte   salata   carne   rosii   lamaie   morcovi   piper   orez   pasare   verdeata   porc   cascaval   supa   zahar   mancare   legume   usturoi   pui   vin   otet   pesmet   aluat   telina   crema   desert   gustare  

All Tags

Famous Forum

 

Preparate din cartofi

 Q:   Intreaba despre Preparate din cartofi       
Preparate din cartofi Mod de prepapare

în general, cartoful constituie un aliment de bază, hrănitor, care conţine elemente nutritive complexe şi se pretează la prepararea multor feluri de mancare: salate, supe, supe-creme, borşuri etc. sau la garnituri pentru alte preparate. Conţin 12-14% amidon si un procent ridicat de vitamina.

In cuprinsul Famouswhy.ro sunt prezentate peste 100 de reţete pentru preparate din cartofi, din care gospodinele vor putea să le aleagă pe cele mai ieftine şi mai gustoase sau pe cele care sunt mai uşor de preparat.

Cartofii constituie, de asemenea, alimentul de bază atat pentru persoanele cu regim vegetarian, cat ÅŸi pentru cele cu regim dietetic. Ei sunt nelipsiÅ£i în prepararea mancărurilor în tot timpul anului à …Ÿi chiar dacă sunt consumaÅ£i zilnic numai să nu se repete acelaÅŸi fel de mancare nu produc plictiseală.

Pentru ca preparatele din cartofi să fie mai gustoase, ca şi pentru creşterea valorii lor nutritive, se adaugă grăsimi (ulei, unt sau margarina), ouă, smantana şi brînză sau caşcaval.
Calitatea şi gustul preparatelor depind de soiul cartofilor folosiţi:
- pentru piureuri se foloseşte soiul de cartofi săpunari sau soiul chifle;
- pentru prăjit şi pentru salate, ca şi pentru supe şi ciorbe se foloseşte soiul de cartofi galben timpuriu sau viola.

Cartofii curăţaţi de coajă şi de impurităţi se pun imediat în apă rece, ca să nu se înnegrească, şi nu se taie decat în momentul pregătirii; altfel, o parte din substanţele lor minerale trec în apă, iar cartofii se sfăramă la prăjit sau la fiert.
Cand avem de-a face cu cartofi încolţiţi, cum se întîmplă mai ales primăvara, şi suntem nevoiţi să-i folosim pană la apariţia celor noi, aceştia trebuie curăţaţi bine, înlăturandu-se o porţiune mai groasă din coajă, împreună cu urmele de încolţire şi părţile înnegrite sau înverzite. în caz contrar, dacă nu sunt curăţaţi bine, cartofii consumaţi pot produce intoxicaţii. Acestea se datoresc unei substanţe puternic otrăvitoare numită solanină care se formează în jurul ochiurilor de încolţire şi care produc colici intestinali, diaree, vărsături, stări de oboseală şi transpiraţie.
Cartofii bine fierţi şi preparaţi proaspeţi sunt uşor digerabili, chiar pentru cei suferinzi.


Tag-uri: cartofi



Categorie: Gastronomie  - ( Gastronomie - Archiva)

Data Adaugarii: 12 February '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :