Statistics:
Visits: 2,058 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Preparate din cartofi
Q: | Intreaba despre Preparate din cartofi |
Mod de prepapare
în general, cartoful constituie un aliment de bază, hrănitor, care conţine elemente nutritive complexe şi se pretează la prepararea multor feluri de mancare: salate, supe, supe-creme, borşuri etc. sau la garnituri pentru alte preparate. Conţin 12-14% amidon si un procent ridicat de vitamina.
In cuprinsul Famouswhy.ro sunt prezentate peste 100 de reţete pentru preparate din cartofi, din care gospodinele vor putea să le aleagă pe cele mai ieftine şi mai gustoase sau pe cele care sunt mai uşor de preparat.
Cartofii constituie, de asemenea, alimentul de bază atat pentru persoanele cu regim vegetarian, cat ÅŸi pentru cele cu regim dietetic. Ei sunt nelipsiÅ£i în prepararea mancărurilor în tot timpul anului à …Ÿi chiar dacă sunt consumaÅ£i zilnic numai să nu se repete acelaÅŸi fel de mancare nu produc plictiseală.
Pentru ca preparatele din cartofi să fie mai gustoase, ca şi pentru creşterea valorii lor nutritive, se adaugă grăsimi (ulei, unt sau margarina), ouă, smantana şi brînză sau caşcaval.
Calitatea şi gustul preparatelor depind de soiul cartofilor folosiţi:
- pentru piureuri se foloseşte soiul de cartofi săpunari sau soiul chifle;
- pentru prăjit şi pentru salate, ca şi pentru supe şi ciorbe se foloseşte soiul de cartofi galben timpuriu sau viola.
Cartofii curăţaţi de coajă şi de impurităţi se pun imediat în apă rece, ca să nu se înnegrească, şi nu se taie decat în momentul pregătirii; altfel, o parte din substanţele lor minerale trec în apă, iar cartofii se sfăramă la prăjit sau la fiert.
Cand avem de-a face cu cartofi încolţiţi, cum se întîmplă mai ales primăvara, şi suntem nevoiţi să-i folosim pană la apariţia celor noi, aceştia trebuie curăţaţi bine, înlăturandu-se o porţiune mai groasă din coajă, împreună cu urmele de încolţire şi părţile înnegrite sau înverzite. în caz contrar, dacă nu sunt curăţaţi bine, cartofii consumaţi pot produce intoxicaţii. Acestea se datoresc unei substanţe puternic otrăvitoare numită solanină care se formează în jurul ochiurilor de încolţire şi care produc colici intestinali, diaree, vărsături, stări de oboseală şi transpiraţie.
Cartofii bine fierţi şi preparaţi proaspeţi sunt uşor digerabili, chiar pentru cei suferinzi.
în general, cartoful constituie un aliment de bază, hrănitor, care conţine elemente nutritive complexe şi se pretează la prepararea multor feluri de mancare: salate, supe, supe-creme, borşuri etc. sau la garnituri pentru alte preparate. Conţin 12-14% amidon si un procent ridicat de vitamina.
In cuprinsul Famouswhy.ro sunt prezentate peste 100 de reţete pentru preparate din cartofi, din care gospodinele vor putea să le aleagă pe cele mai ieftine şi mai gustoase sau pe cele care sunt mai uşor de preparat.
Cartofii constituie, de asemenea, alimentul de bază atat pentru persoanele cu regim vegetarian, cat ÅŸi pentru cele cu regim dietetic. Ei sunt nelipsiÅ£i în prepararea mancărurilor în tot timpul anului à …Ÿi chiar dacă sunt consumaÅ£i zilnic numai să nu se repete acelaÅŸi fel de mancare nu produc plictiseală.
Pentru ca preparatele din cartofi să fie mai gustoase, ca şi pentru creşterea valorii lor nutritive, se adaugă grăsimi (ulei, unt sau margarina), ouă, smantana şi brînză sau caşcaval.
Calitatea şi gustul preparatelor depind de soiul cartofilor folosiţi:
- pentru piureuri se foloseşte soiul de cartofi săpunari sau soiul chifle;
- pentru prăjit şi pentru salate, ca şi pentru supe şi ciorbe se foloseşte soiul de cartofi galben timpuriu sau viola.
Cartofii curăţaţi de coajă şi de impurităţi se pun imediat în apă rece, ca să nu se înnegrească, şi nu se taie decat în momentul pregătirii; altfel, o parte din substanţele lor minerale trec în apă, iar cartofii se sfăramă la prăjit sau la fiert.
Cand avem de-a face cu cartofi încolţiţi, cum se întîmplă mai ales primăvara, şi suntem nevoiţi să-i folosim pană la apariţia celor noi, aceştia trebuie curăţaţi bine, înlăturandu-se o porţiune mai groasă din coajă, împreună cu urmele de încolţire şi părţile înnegrite sau înverzite. în caz contrar, dacă nu sunt curăţaţi bine, cartofii consumaţi pot produce intoxicaţii. Acestea se datoresc unei substanţe puternic otrăvitoare numită solanină care se formează în jurul ochiurilor de încolţire şi care produc colici intestinali, diaree, vărsături, stări de oboseală şi transpiraţie.
Cartofii bine fierţi şi preparaţi proaspeţi sunt uşor digerabili, chiar pentru cei suferinzi.
Tag-uri: cartofi |
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 12 February '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :