FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,394
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Conservarea fructelor prin deshidratare

Tag-uri Populare


unt   ceapa   sare   ulei   faina   oua   cartofi   ciuperci   sos   smantana   lapte   salata   carne   rosii   lamaie   morcovi   piper   orez   pasare   verdeata   porc   cascaval   supa   zahar   mancare   legume   usturoi   pui   vin   otet   pesmet   aluat   telina   crema   desert   gustare  

All Tags

Famous Forum

 

Conservarea fructelor prin deshidratare

 Q:   Intreaba despre Conservarea fructelor prin deshidratare       
Conservarea fructelor prin deshidratare Fructele pe care le putem usca sunt urmatoarele:
prune, pere, mere, caise, cirese, visine, gutui si struguri.

Uscarea fructelor la soare se face mai rar, sau numai in lunile cand vremea este foarte calda si uscata; totusi noaptea ele se acopera sau se duc la bucatarie.

Peste zi ele se acopera cu tifon si se intorc periodic (de 2—3 ori pe zi) ca sa se usuce uniform. Uscarea fructelor se poate face la cuptor sau cine dispune de fructe multe poate construi un dulap-uscator, din tabla, fara fund, prevazut cu picioare inalte de 10—11 cm, iar in interior cu rame de lemn cu plasa de sarma, distantate intre ele la 8—10 cm.

Pe aceste plase se aranjeaza fructele destinate uscarii, care se pregatesc astfel: fructele mari se taie in sferturi, apoi se curata de semint e si se taie in felii.

Ca sa nu se innegreasca, se recomanda ca, inainte de a fi puse la uscat, fructele curatate sau numai taiate sa se puna in apa rece in care s-au dizolvat 8—10 g de acid tartic sau 2-3 g sare de lamaie la 1 l de apa, iar ca feliile de fructe sa se inmoaie si sa se usuce repede, acestea se oparesc 1—2 min in apa clocotita, dupa care se racesc repede.

In acest fel sunt distrusi si fermentii care le provoaca innegrirea. Dupa ce se zvanta, fructele se aseaza pe plase de nuiele subtiri sau pe plase de sarma inoxidabila asezate pe suporturi sub care trec curenti de aer care grabesc uscarea.

Totusi, daca vremea nu este destul de calda si favorabila, procesul de uscare se continua in cuptoare sau in dulapul-uscator descris mai inainte. Dulapul se aseaza pe soba de gatit sau pe aragaz, la foc moderat, eventual langa un radiator electric si intre timp se schimba ramele cu plase intre ele (cele de jos se muta sus si invers); totodata in acest timp se intorc de cateva ori fructele, pana se usuca la suprafata.

Uscarea in cuptor sau in dulapul-uscator trebuie supravegheata indeaproape, caci in timpul uscarii produsele se pot arde.

Uscarea nu trebuie sa depaseasca de la inceput temperatura de 80—90° C, iar dupa aceea, cam dupa ce fructele au capatat o crusta fina la suprafata, se micsoreaza temperatura si din cand in cand se deschide dulapul sau usa cuptorului ca sa iasa aburii.

Pentru pastrare, fructele trebuie uscate foarte bine si tinute intr-un loc uscat si aerisit.


Tag-uri: conservarea fructelor, deshidratare



Categorie: Gastronomie  - ( Gastronomie - Archiva)

Data Adaugarii: 19 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :