FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,856
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum se prepara serbeturile

Tag-uri Populare


unt   ceapa   sare   ulei   faina   oua   cartofi   ciuperci   sos   smantana   lapte   salata   carne   rosii   lamaie   morcovi   piper   orez   pasare   verdeata   porc   cascaval   supa   zahar   mancare   legume   usturoi   pui   vin   otet   pesmet   aluat   telina   crema   desert   gustare  

All Tags

Famous Forum

 

Cum se prepara serbeturile

 Q:   Intreaba despre Cum se prepara serbeturile       
Cum se prepara serbeturile Serbeturile constituie o piatra de incercare pentru o gospodina, deoarece nu intotdeauna sunt reusite. Cand insa se prepara cu multa atentie si rabdare fi se urmareste in acelasi timp explicatia de mai jos si continutul acestor retete, reusita serbeturilor poate fi asigurata.

Serbeturile se prepara din zeama de fructe, zahar, si un adaos de apa. Zeama de fructe se recomanda sa fie foarte limpede. De aceea, dupa ce sucul se extrage din fructe, acesta trebuie filtrat foarte bine, altfel nu se pot obtine serbeturi reusite.

Serbeturile, la fel ca si dulceturile, nu se prepara din cantitati mari de zahar odata, ci numai dintr-un kg sau maximum 1,250 kg. Zaharul trebuie sa fie foarte curat, cubic sau tos. Vasul in care se fierbe serbetul se alege de marime potrivita circa 3—4 kg, d e preferinta o cratita smaltuita, in perfecta stare.

Dupa cum s-a mai explicat si la dulceturi, aceste vase nu trebuie folosite si la mancaruri, caci prind miros si il transmit serbetului. Sucul de fructe se poate obtine la rece, prin presare sau la cald, prin oparirea fructelor.

La serbet se foloseste o cantitate mica de suc, de aceea se obtine mai usor la rece, presand fructele cu o lingura de lemn, dupa care se filtreaza printr-un tifon dublu. Cand insa fructele din care se prepara serbetul sunt din cele cu pulpa tare, se oparesc mai intai, apoi se extrage sucul si se filtreaza.

Fructele din care se obtin cele mai reusite serbeturi sunt:
zmeura, capsunele, ciresele amare, visinile, lamaile, portocalele etc. Fructele pentru serbet se aleg foarte bune, coapte si dulci, deoarece cand fructele sunt acre, serbetul nu se taie, ci ramane „coarda".

Cantitatile necesare pentru serbet sunt:
1 kg zahar si un pahar mare cu zeama de fructe, la care se adauga si putina apa. La unele serbeturi insa, este necesar sa se adauge mai multa apa la fiert si cateva picaturi de zeama de lamaie cand fructele sunt prea dulci sau putina vanilie (zahar vanilat) daca fructele sunt mai putin aromate.

In general, sucul necesar la 1 kg zahar se obtine dintr-un kg fructe.
Se aseaza zaharul si zeama de fructe intr-un vas pe marginea masinii la un foc mic (10—15 minute) pana cand zaharul este complet dizolvat, dupa care se trage pe masina la un foc tare.

Cand incepe sa clocoteasca, se ridica spuma ce se formeaza deasupra cu mare atentie, pentru a nu lua si din sirop.

Din cand in cand se sterg marginile interioare ale vasului cu o carpa foarte curata, uda si bine stoarsa pentru a curata picaturile de zahar intarite.
Dupa 15—20 de minute, cand siropul incepe sa se ingroase, iar la suprafata se formeaza basicute, se incearca daca este bine legat, turnand 2—3 pictuari intr-un pahar cu apa rece.

Daca picaturile raman intregi si nu se imprastie, iar daca sunt stranse intre degete se formeaza un bob moale, siropul este gata. Daca insa picaturile se imprastie in apa, se lasa vasul sa mai dea cateva clocote si se mai incearca odata.

Ceea ce este foarte important la legarea serbetului este exactitatea acestui moment, deoarece daca siropul nu este suficient legat sau daca este prea tare, serbetul nu reuseste. In momentul cand se incearca siropul, vasul se trage de pe foc, pentru ca sa nu se mai lege in acest timp si proba sa nu fie reala.

Daca siropul este suficient legat, se acopera vasul cu un servet curat, ud si bine stors si se lasa sa se mai raceasca, atat cat sa poata suporta degetul, adica sa fie caldut.

Se fixeaza apoi vasul pe un scaun de bucatarie (intors cu picioarele in sus) si cu o vergea de lemn, se incepe frecatul invartind numai intr-o singura directie, pana ce serbetul se taie, adica isi schimba culoarea, nu mai are luciu, devenind ca un aluat potrivit de tare.

Cand serbetul este aproape gata, se adauga treptat o lingurita de zeama de lamaie, frecand continuu. Zeama de lamaie nu se adauga si la fructele acrisoare, cum sunt: visiniile, zmeura etc.

Daca serbetul este gata se toarna in borcane curate si bine uscate si se apasa cu o lingura de lemn, pentru a nu ramane goluri intre straturi. Cand se intampla sa nu reuseasca serbetul, deoarece siropul a fost prea putin legat sau prea tare, este foarte greu sa se mai poata indrepta, in schimb insa se poate obtine un sirop foarte reusit.

FamousWhy va doreste : Pofta Buna!


Tag-uri: serbet, zeama de fructe, suc de fructe



Categorie: Gastronomie  - ( Gastronomie - Archiva)

Data Adaugarii: 23 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :