FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,244
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Tipul paternalist sau cel care controleaza

Tag-uri Populare


relatii   cuplu   familie   societate   inteligenta   lider   psihic   individ   social   interactiune   stres   frumusete   sanatate   ingrijire   medic   comunicare   tratament   relatie   teama   limbaj   iubire   tinerete   bautura   sevraj   pastile   parteneri   gesturi   boala   placebo   batranete   acceptare   medicamente   efect   sentimente   oameni   dorinta  

All Tags

Famous Forum

 

Tipul paternalist sau cel care controleaza

 Q:   Intreaba despre Tipul paternalist sau cel care controleaza       
Tipul paternalist sau cel care controleaza Paternalism: maniera de a conduce, de a comanda cu o bunavointa autoritara si condescendenta. Le Petit Larousse

Tipul paternalist este figura tatalui într-o forma exagerata, cel care se comporta ca un tata, desi nu este. La început, vi se va parea amabil pentru ca este atent cu cei din anturajul sau, deci si cu dumneavoastra. Dar fiti atent, ca, încet-încet, se amesteca în activitatile dumneavoastra la serviciu si chiar în viata personala.
Daca este colegul dumneavoastra, nu va încerca sa va spuna ce aveti de facut la serviciu, desi nu e imposibil. Prima oara când l-ati vazut v-ati spus : destul de simpatic colegul asta! Ei bine, aflati ca nu este chiar asa simpatic. Are tendinta de a controla totul, de a vedea totul, de a sti tot si, în aparenta, de a oferi totul.

în discutiile ulterioare, a început sa va spuna ce sa faceti la birou, cum sa reactionati fata de colegi si chiar fata de sefi. Apoi, subtil, a început sa se intereseze de viata dumneavoastra personala, chestionându-va în fiecare zi câte putin. Iar dumneavoastra, fara a va da prea bine seama ce se întâmpla, ati început sa-i vorbiti despre propria viata sau despre sarcinile pe care le aveti, dându-va apoi seama, încet-încet, ca nu era zi lasata de la Dumnezeu în care el sa nu fie prezent pentru a va sugera o atitudine, o actiune, o parere.

Persoana paternalista nu este o amenintare daca nu se afla în pozitia de a va conduce. Ba chiar va poate amuza uneori prin atentia sa, prin dorinta de a va face un serviciu. Totusi, fiti atent si taiati-i elanul din când în când pentru ca atitudinea lui sa nu va oboseasca.

Daca lucreaza pentru dumneavoastra, daca va este angajat, situatia nu va va pune probleme. Acesta nu va merge pâna într-acolo încât sa se comporte paternalist cu dumneavoastra. în ceea ce îi priveste pe colegi, ar fi bine sa fiti cu ochii în patru si sa interveniti mai devreme sau mai târziu.

Seful dumneavoastra este un tip paternalist? Nimic mai sumbru. La început, exista posibilitatea sa va lasati înselat. Veti fi placut surprins de interesul sau si va veti spune : „în sfârsit, un sef care se intereseaza cu adevarat de ceea ce fac! ". însa va veti da seama ca, de fapt, acest sef va supravegheaza neîncetat. Prin remarcile pe care le face, va veti da seama ca stie multe lucruri despre care dumneavoastra nu i-ati vorbit... Si asta prin maniera sa indirecta, deloc deschisa, de a va chestiona. Dar nu-i cautati nod în papura; e normal ca un sef sa fie interesat de programul si de sarcinile dumneavoastra. Asigurati-va doar ca nu depaseste anumite limite!

Tipul paternalist.

• este simpatic si dragut, mai ales în primele luni de colaborare;
• va chestioneaza mult, adesea despre lucruri pe care nu ar trebui sa le stie;
• va da mereu sfaturi, sugestii, pareri;
• va lasa un spatiu de manevra restrâns; astfel, tipul paternalist va poate inhiba usor creativitatea;
• se intereseaza asupra unor detalii pe care nu are nici o nevoie sa le cunoasca;
• vorbeste pe un ton condescendent;
• va da sentimentul ca sunteti iar copil în fata unuia din parinti;
• are un stil vestimentar conventional.

A-l îmblânzi sau a coexista

Este colegul, nu seful dumneavoastra, si vreti sa îl tineti la distanta ? Nu-i dati prilejul sa va puna întrebari si fiti atent la ceea ce spuneti pentru a-i taia elanul de a va încalca teritoriul. O persoana de tip paternalist vrea sa se joace de-a parintele si copilul.

Prin urmare, e simplu: nu faceti pe copilul si nu-i veti da apa la moara. Lucru mai usor de spus decât de facut: fiecare este în sinea sa copil într-o oarecare masura (undeva, în noi, copilul care am fost înca mai exista) si aceasta latura poate fi usor redesteptata. La prima vedere, acest lucru vi s-ar putea parea a fi ceva frumos. Dar gânditi pe termen lung si întrebati-va: „Oare e bine sa îmi satisfac dorinta imediata de a fi luat în grija si tratat cu afectiune, pentru a ramâne apoi în permanenta sub jugul acestei persoane care nu va pierde nici o ocazie de a ma trata ca pe un om iresponsabil? ". Reflectati si alegeti. Pentru a pastra distanta, refuzati sa intrati în jocul sau.

Daca vreti sa aveti o relatie cordiala cu o persoana paternalista, tineti-o, oarecum, la distanta si nu dati curs dorintei sale de a se juca de-a parintele. Daca aceasta persoana va este simpatica si nu vreti sa o îndepartati cu orice pret, nu va suparati din cauza încercarilor sale. Din când în când, zâmbiti dorintei sale de a sti si de a controla totul. Tipul paternalist are uneori caracteristicile unui cadru didactic: mereu încearca sa va învete ceva. Asculta ti cu atentie, daca va priveste, dar nu va simtiti obligat sa deveniti auditoriul sau.

Tineti la el si va este simpatic, în ciuda curiozitatii sale excesive si a dorintei de a controla totul? înca o data, nu faceti pe copilul si pregatiti-va sa râdeti din toata inima când se transforma în sfatuitor, profesor, parinte ori sprijin. Dati-i de înteles ca sentimentele dumneavoastra pentru el nu sunt afectate, dar ca nu aveti nici o intentie sa jucati un rol care nu va atrage deloc. însa, daca va este sef, probabil veti fi constrâns sa-i suportati atitudinea fara a propune mari schimbari. Veti remarca faptul ca exista si oameni care stiu sa râda de propriile defecte, mai ales daca simt ca respectul dumneavoastra pentru ei nu este afectat.


Tag-uri: simpatic, sfaturi, pareri



Categorie: Psihologie  - ( Psihologie - Archiva)

Data Adaugarii: 09 April '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :