Statistics:
Visits: 2,855 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Deficienta fizica si repercursiunile acesteia
Q: | Intreaba despre Deficienta fizica si repercursiunile acesteia |
Atitudinea corectă a corpului este semn al echilibrului fizic şi psihic, rezultantă a dezvoltării normale şi armonioase.
O privire atentă a aspectului exterior a corpului semenilor din jurul nostru ne permit să sesizăm existenţa unor aspecte particulare ce caracterizează atitudinea şi forma celui privit.
Orice abatere de la normal a formei corpului care tulbură creşterea şi dezvoltarea armonioasă, modificând aspectul lui exterior, reduce aptitudinile individului şi puterea de adaptare a organismului la condiţiile de mediu, simultan cu diminuarea capacităţii de muncă, se numeşte deficienţă fizică.
În tratarea deficienţelor fizice un rol important îi revine kinetoterapiei (gimnasticii medicale), care a fost practicată încă din antichitate la nivelul de înţelegere de pe atunci, iar astăzi multe din aplicaţiile curente îşi trag originea din aceste observaţii.
Prevenirea cauzelor deficienţelor fizice începe odată cu intrarea copiilor în învăţământul preşcolar, şi continuă pe toată durata şcolarizării.
În literatura de specialitate se pune accentul pe depistarea precoce a deficienţelor fizice; cu cât deficienţa este descoperită mai târziu, cu atât ridică probleme mai greu de rezolvat privind tratamentul de specialitate.
Sunt considerate handicapate fizic acele persoane care prezintă deficienţe fizice suficient de grave pentru a împiedica sau a face dificilă derularea normală a vieţii cotidi-ene. În general, când se vorbeşte de deficienţe fizice, se au în vedere infirmităţile motorii, dar pot fi incluse în această categorie şi deficienţele funcţiei cardio-respiratorii, care influenţează negativ capacitatea fizică.
În Clasificarea Internatională a deficientelor, incapacităţilor şi handicapurilor, varianta experimentală adoptată de OMS, deficienţele scheletului şi ale aparatului de susţinere sunt interpretate într-un sens larg, cu excluderea organelor interne ca o reflectare a dispoziţiei corpului şi a părţilor sale vizibile, incluzând alterările mecanice şi funcţionale ale feţei, capului gâtului, trunchiului şi membrelor, precum şi lipsa totală sau parţială a membrelor.
Deficienţele şi deformările care nu afectează mişcările corpului, cum ar fi diformităţile nasului, ale capului, tumori, depigmentări, cianoze sunt incluse în categoria deficientelor estetice, acestea fiind considerate a avea consecinţe în relaţiile sociale. Astfel, principalele deficienţe ale scheletului şi ale aparatului de susţinere, prezentate pe scurt, sunt:
a) deficienţe ale feţei, capului, gâtului
- deficienţe mecanice şi motrice ale maxilarului - ocluzie, prognatism, timus (contracţie spastică involuntară a muşchilor mandibulei ce împiedică deschiderea gurii);
- paralizie facială, mişcări involuntare ale feţei (ticuri, mişcări automate), mişcări anormale ale capului, torticolis;
b) deficienţe ale staticii şi posturii: devierea coloanei vertebrale (cifoze, lordoze, scolioze), mişcări involuntare ale corpului, mişcări bizare sau stereotipe, cum ar fi balansarea sau legănarea;
c) deficienţe ale staturii şi corpolenţei: nanism, gigantism, achondroplazie, obezitate;
d) deficienţe mecanice şi motrice ale membrelor superioare: anchiloze, articulaţii instabile, dislocări şi înţepeniri cu reducerea sau pierderea mişcării;
e) deficienţe mecanice şi motrice ale membrelor inferioare, cauzate de lungimea inegală: luxaţii congenitale de şold, deficienţe ale genunchiului, gleznei, piciorului etc.;
f) paralizie spastică a mai multor membre (hemiplegii, paraplegii, tetraplegii);
g) paralizie cu flascitatea membrelor;
h) alterări ale axei membrelor: restul unui membru asemănător amputării ce se poate manifesta ca un defect de dezvoltare (amelie, facomalie, apodie) sau ca rezultat al intervenţiei chirurgicale.
O altă clasificare a deficienţelor fizice:
• Deficienţe morfologice (de structură);
• Deficienţe funcţionale (de activitate).
Acestea pot fi clasificate în funcţie de extinderea şi profunzimea lor în:
• Globale (generale sau de ansamblu);
• Parţiale (regionale sau locale).
În cazul deficienţelor morfologice, sarcina dascălului este mai simplă, acesta
trebuind doar să urmărească elevul şi să faciliteze accesul lui la activităţile colectivului, să contribuie la integrarea sa normală în viaţa acestuia. În cazul deficienţelor funcţionale, care includ deficienţe ale aparatului neuromuscular, ale aparatelor anatomo-fiziologice şi ale funcţiilor vitale, sarcinile dascălului sunt mai ample, deoarece aceste afecţiuni se repercutează negativ asupra mobilităţii motorii şi coordonării psihomotorii a individului.
Aceste deficienţe au un caracter handicapant, în funcţie de intensitatea deficitului functional. Deficienţele uşoare nu-i împiedică pe copii să se adapteze cerinţelor vieţii şcolare.
Deficienţele funcţionale medii, accentuate şi grave impun un program diferit, care să conţină măsuri medicale, psihopedagogice şi sociale care să creeze cadrul de dezvoltare a potenţialului restant.
Sunt considerate deficienţe funcţionale medii deficienţele posturale, de statică şi coordonare unilaterală, în care forţa, precizia, viteza mişcarilor sunt în permanenţă scăzute, precum şi hiperchinezia, realizarea dificilă a gestualităţii, care, potrivit legii 53/1992 sunt asimilabile gradului III de invaliditate.
Deficienţe funcţionale accentuate sunt considerate acele deficienţe de statică şi mers, în care individul se deplasează cu mare dificultate prin forţă proprie, nesprijinit sau cu sprijin în baston sau cârje, deficienţe de manipulare bilaterală, cu imposibilitatea efectuării eficiente a gestualităţii şi care sunt asimilabile gradului II de invaliditate.
Deficienţele funcţionale grave sunt asimilabile gradului I de invaliditate, necesitând îngrijire şi supraveghere permanentă, în această categorie fiind incluşi subiecţii nedeplasabili prin forţă proprie, cu deficienţe de manipulaţie totală şi a căror mobilizare nu se poate face decât cu ajutorul unei alte persoane.
În lipsa altor handicapuri, copiii ce prezintă asemenea deficienţe pot fi normali din punct de vedere al capacităţilor intelectuale, gradul de deficienţă motorie nefiind în raport direct cu inteligenţa, dar prin situaţia lui de excepţie, copilul cu handicap fizic e mai vulnerabil decât copilul ce nu prezintă asemenea handicap. Educatorul are rolul de a crea acel mediu în care copilul să-şi diferenţieze trăirile şi să se structureze ca personalitate. Performanţele, capacităţile şi incapacităţile sale trebuind privite în corelaţie cu felul în care îşi percepe propria personalitate. Stimularea psihică reprezintă un corolar firesc al ameliorării capacităţii generale de mişcare şi a funcţiei segmentelor interesate. Kinetoterapia, aplicată de personal specializat reprezintă un valoros mijloc de prevenire şi de tratament psihic, favorizând procesul de reabilitare.
În şcoala integrată, activitatea educaţională este centrată asupra copilului. Acceptând că diferenţele dintre oameni sunt normale, învăţământul trebuind adaptat la cerinţele copilului şi nu invers, trebuie incluse şi dezvoltate programe de readaptare care să favorizeze independenţa personală. Readaptarea presupune un ansamblu de măsuri care să garanteze confortul fizic şi psihologic. Deficientul trebuie instruit să-şi folosească mecanismele compensatorii şi să-şi dezvolte propriile forţe disponibile.
Pentru a avea succes în activitatea cu aceşti copii, este nevoie, ca şi pentru toţi ceilalţi copii cu cerinte speciale, de colaborarea familiei, de atitudinea înţelegătoare a tuturor celor ce intră în contact cu ei, astfel încât să atingă un nivel de dezvoltare cat mai ridicat posibil, să-şi accepte handicapul şi să-şi dobândească acele capacităţi ce sunt necesare pentru a surmonta obstacolele cărora trebuie să le facă faţă şi să fie pregătiţi pentru o viaţă autonomă. Simplul fapt de a fi împreună cu copiii fără deficienţe, în lipsa unei susţineri suficiente, nu sporeşte ci diminuează şansele de reuşită.
Obiectivele vizate şi mijloacele folosite pentru a asigura integrarea acestor copii trebuie înscrise într-un proiect individual adaptat nevoilor, posibilităţilor şi dorinţelor fiecăruia, familia fiind antrenată în realizarea acestui proiect si informată asupra evoluţiei copilului. În situaţiile în care este nevoie de măsuri speciale de semiprotezare şi protezare, familia va fi consiliată în vederea folosirii acestora, ortezele sau protezele fiind adaptate individual. Ortezele sunt aparate sau dispozitive care controlează sau menţin o postură: atele de poziţie pentru menţinerea posturii funcţionale în paralizii, corsete pen¬tru diferite afecţiuni ale coloanei, aparate ortopedice. Protezarea presupune înlocuirea unor organe sau segmente dintr-un organ cu un aparat sau dispozitiv de înlocuire - antebrat, mană, membru inferior etc.
Problemele principale privind integrarea şcolară a copilului cu handicap fizic privesc: deplasarea acestuia la şcoală, folosirea instrumentului pentru facilitatea scrierii la cei cu probleme grave de prehensiune, alegerea accesoriilor pentru a putea să execute activitatea într-o postură care favorizează normalitatea tonusului muscular, pentru cei cu afectiuni motorii. Includerea copiilor cu acest tip de handicap este chiar recomandată, deoarece are darul de a stimula performanţele şcolare ale tuturor, ca urmare a cerinţelor comune ce există, facilitează înţelegerea acestora de către copiii normali, ceea ce va avea ca efect protejarea acestora în cadrul grupurilor sociale obişnuite. Este neceasr însă ca şcolile să fie dotate cu rampe pentru accesul elevilor cu scaune, cărucioare fără de care nu se pot depalasa, scările să aibă mecanisme speciale pentru urcare, sau, în lipsa acestora, clasele care primesc astfel de elevi să fie amplasate la parter, toaletele să aibă cabine speciale. La această din urmă categorie de copii, dificultăţile sunt accentuate de faptul că urmările acestor afectiuni nu vizează numai motricitatea ci şi alte tipuri de tulburări:
- tulburări senzoriale: vizual, auditive, tactile;
- tulburări de vorbire, ce pot cuprinde peste jumătate din numărul lor;
- deficiente intelectuale;
- anxietate, tulburări afective, ce au ca rezultat distorsiuni ale înfăţişării prin contracţiile permanente ce le implică.
Copilul spastic prezintă o hipersensibilitate accentuată, având contracţii musculare intense la zgomote bruste sau la oricare stimul neaşteptat. La copilul atetozic miscările involuntare sunt declansate mai ales de stimuli emotionali excesivi.
Anxietatea este accentuată de faptul că în acest tip de afecţiuni este afectată identitatea corporală, experienţa sinelui, care se câştigă prin mişcare, senzaţie de confort şi de echilibru. Educatorul trebuie să i se adreseze cu multă delicateţe, să evite abordările neaşteptate, să-şi expună intenţiile gradat, activităţile să fie cât mai atractive, astfel încât, absorbit de aceasta, să devină mai puţin anxios şi mai sigur în mişcări.
Pentru copiii nedeplasabili se poate asigura pregătirea şcolară la domiciliu, pe toată durata învăţământului obligatoriu, la solicitarea părinţilor şi în urma expertizei complexe multidisciplinare (psihologice, medicale şi de asistenţă socială), inspectorul şcolar hotărând înscrierea acestora la şcoala cea mai apropiată sau la orice altă şcoală. Lor li se fixează un curriculum adaptat situatiei, un număr mediu săptămânal de lecţii susţinute la domiciliu, de cadre didactice care fac parte din corpul didactic al şcolii la care sunt înscrişi, pe perioada şcolarizării având drepturi şi obligaţii la fel ca orice elev din şcoala respectivă.
Şcoala poate organiza participarea acestor copii la activităţi comune cu ceilalţi copii din şcoală. Părinţii, de asemenea, trebuie să fie încurajaţi să participe la activităţile educative din şcoală, de unde pot să-şi însuşească tehnici eficiente şi să înveţe cum să organizeze activitatea extraşcolară.
În concluzie, considerăm că există premisele includerii în învăţământul de masă a copiilor cu cerinţe educative speciale, mai ales în cazul problemelor morfo-funcţionale; Problema integrării şcolare a copiilor cu dizabilităţi nu este sarcina exclusivă a Ministerului Sănătăţii sau a Ministerului Educaţiei Naţionale, cu atât mai puţin a cadrelor didactice, ci a societăţii întregi. Nu trebuie să ne referim numai la copiii a căror performanţă şcolară este împiedicată de dizabilităţi. Idealul “Şcolii pentru toţi†trebuie să cuprindă pe toţi cei dezavantajaţi, indiferent dacă dezavantajul este de natură fizică, psihică sau socială.
Referinte :
1. Verza E., Psihopedagogie specială, EDP, Bucureştî, 1998.
2. Carantină D., Copii cu tulburări din sfera fizică şi psihomotorie, în Ghidul Educatorului, coord. şt. Emil Verza, Ateliere tipografice Metropol.
3. Weihs J., Thomas, Să-i ajutăm iubindu-i, Ed. Pro Humanitate, Bucureşti, 1992.
4. Rusu Ctin., Hâncu V., Carantină D., Deficienţă, incapacitate, handicap, Ghid fundamental pentru protecţia, educaţia specială, readaptarea şi reintegrarea persoanelor în dificultate, Ed. Pro Humanitate', Bucureşti, 1997.
5. Albu Adriana – Noi teste fiziometrice de apreciere a dezvoltării fizice şi a stadiilor incipiente a afecţiunilor motorii, Iaşi, 1996.
6. Albu Adriana şi Albu Constantin – Psihomotricitatea la vârsta de creştere şi dezvoltare, Ed. Spiru Haret, Iaşi, 1999.
sursa imaginii : iparenting.com
O privire atentă a aspectului exterior a corpului semenilor din jurul nostru ne permit să sesizăm existenţa unor aspecte particulare ce caracterizează atitudinea şi forma celui privit.
Orice abatere de la normal a formei corpului care tulbură creşterea şi dezvoltarea armonioasă, modificând aspectul lui exterior, reduce aptitudinile individului şi puterea de adaptare a organismului la condiţiile de mediu, simultan cu diminuarea capacităţii de muncă, se numeşte deficienţă fizică.
În tratarea deficienţelor fizice un rol important îi revine kinetoterapiei (gimnasticii medicale), care a fost practicată încă din antichitate la nivelul de înţelegere de pe atunci, iar astăzi multe din aplicaţiile curente îşi trag originea din aceste observaţii.
Prevenirea cauzelor deficienţelor fizice începe odată cu intrarea copiilor în învăţământul preşcolar, şi continuă pe toată durata şcolarizării.
În literatura de specialitate se pune accentul pe depistarea precoce a deficienţelor fizice; cu cât deficienţa este descoperită mai târziu, cu atât ridică probleme mai greu de rezolvat privind tratamentul de specialitate.
Sunt considerate handicapate fizic acele persoane care prezintă deficienţe fizice suficient de grave pentru a împiedica sau a face dificilă derularea normală a vieţii cotidi-ene. În general, când se vorbeşte de deficienţe fizice, se au în vedere infirmităţile motorii, dar pot fi incluse în această categorie şi deficienţele funcţiei cardio-respiratorii, care influenţează negativ capacitatea fizică.
În Clasificarea Internatională a deficientelor, incapacităţilor şi handicapurilor, varianta experimentală adoptată de OMS, deficienţele scheletului şi ale aparatului de susţinere sunt interpretate într-un sens larg, cu excluderea organelor interne ca o reflectare a dispoziţiei corpului şi a părţilor sale vizibile, incluzând alterările mecanice şi funcţionale ale feţei, capului gâtului, trunchiului şi membrelor, precum şi lipsa totală sau parţială a membrelor.
Deficienţele şi deformările care nu afectează mişcările corpului, cum ar fi diformităţile nasului, ale capului, tumori, depigmentări, cianoze sunt incluse în categoria deficientelor estetice, acestea fiind considerate a avea consecinţe în relaţiile sociale. Astfel, principalele deficienţe ale scheletului şi ale aparatului de susţinere, prezentate pe scurt, sunt:
a) deficienţe ale feţei, capului, gâtului
- deficienţe mecanice şi motrice ale maxilarului - ocluzie, prognatism, timus (contracţie spastică involuntară a muşchilor mandibulei ce împiedică deschiderea gurii);
- paralizie facială, mişcări involuntare ale feţei (ticuri, mişcări automate), mişcări anormale ale capului, torticolis;
b) deficienţe ale staticii şi posturii: devierea coloanei vertebrale (cifoze, lordoze, scolioze), mişcări involuntare ale corpului, mişcări bizare sau stereotipe, cum ar fi balansarea sau legănarea;
c) deficienţe ale staturii şi corpolenţei: nanism, gigantism, achondroplazie, obezitate;
d) deficienţe mecanice şi motrice ale membrelor superioare: anchiloze, articulaţii instabile, dislocări şi înţepeniri cu reducerea sau pierderea mişcării;
e) deficienţe mecanice şi motrice ale membrelor inferioare, cauzate de lungimea inegală: luxaţii congenitale de şold, deficienţe ale genunchiului, gleznei, piciorului etc.;
f) paralizie spastică a mai multor membre (hemiplegii, paraplegii, tetraplegii);
g) paralizie cu flascitatea membrelor;
h) alterări ale axei membrelor: restul unui membru asemănător amputării ce se poate manifesta ca un defect de dezvoltare (amelie, facomalie, apodie) sau ca rezultat al intervenţiei chirurgicale.
O altă clasificare a deficienţelor fizice:
• Deficienţe morfologice (de structură);
• Deficienţe funcţionale (de activitate).
Acestea pot fi clasificate în funcţie de extinderea şi profunzimea lor în:
• Globale (generale sau de ansamblu);
• Parţiale (regionale sau locale).
În cazul deficienţelor morfologice, sarcina dascălului este mai simplă, acesta
trebuind doar să urmărească elevul şi să faciliteze accesul lui la activităţile colectivului, să contribuie la integrarea sa normală în viaţa acestuia. În cazul deficienţelor funcţionale, care includ deficienţe ale aparatului neuromuscular, ale aparatelor anatomo-fiziologice şi ale funcţiilor vitale, sarcinile dascălului sunt mai ample, deoarece aceste afecţiuni se repercutează negativ asupra mobilităţii motorii şi coordonării psihomotorii a individului.
Aceste deficienţe au un caracter handicapant, în funcţie de intensitatea deficitului functional. Deficienţele uşoare nu-i împiedică pe copii să se adapteze cerinţelor vieţii şcolare.
Deficienţele funcţionale medii, accentuate şi grave impun un program diferit, care să conţină măsuri medicale, psihopedagogice şi sociale care să creeze cadrul de dezvoltare a potenţialului restant.
Sunt considerate deficienţe funcţionale medii deficienţele posturale, de statică şi coordonare unilaterală, în care forţa, precizia, viteza mişcarilor sunt în permanenţă scăzute, precum şi hiperchinezia, realizarea dificilă a gestualităţii, care, potrivit legii 53/1992 sunt asimilabile gradului III de invaliditate.
Deficienţe funcţionale accentuate sunt considerate acele deficienţe de statică şi mers, în care individul se deplasează cu mare dificultate prin forţă proprie, nesprijinit sau cu sprijin în baston sau cârje, deficienţe de manipulare bilaterală, cu imposibilitatea efectuării eficiente a gestualităţii şi care sunt asimilabile gradului II de invaliditate.
Deficienţele funcţionale grave sunt asimilabile gradului I de invaliditate, necesitând îngrijire şi supraveghere permanentă, în această categorie fiind incluşi subiecţii nedeplasabili prin forţă proprie, cu deficienţe de manipulaţie totală şi a căror mobilizare nu se poate face decât cu ajutorul unei alte persoane.
În lipsa altor handicapuri, copiii ce prezintă asemenea deficienţe pot fi normali din punct de vedere al capacităţilor intelectuale, gradul de deficienţă motorie nefiind în raport direct cu inteligenţa, dar prin situaţia lui de excepţie, copilul cu handicap fizic e mai vulnerabil decât copilul ce nu prezintă asemenea handicap. Educatorul are rolul de a crea acel mediu în care copilul să-şi diferenţieze trăirile şi să se structureze ca personalitate. Performanţele, capacităţile şi incapacităţile sale trebuind privite în corelaţie cu felul în care îşi percepe propria personalitate. Stimularea psihică reprezintă un corolar firesc al ameliorării capacităţii generale de mişcare şi a funcţiei segmentelor interesate. Kinetoterapia, aplicată de personal specializat reprezintă un valoros mijloc de prevenire şi de tratament psihic, favorizând procesul de reabilitare.
În şcoala integrată, activitatea educaţională este centrată asupra copilului. Acceptând că diferenţele dintre oameni sunt normale, învăţământul trebuind adaptat la cerinţele copilului şi nu invers, trebuie incluse şi dezvoltate programe de readaptare care să favorizeze independenţa personală. Readaptarea presupune un ansamblu de măsuri care să garanteze confortul fizic şi psihologic. Deficientul trebuie instruit să-şi folosească mecanismele compensatorii şi să-şi dezvolte propriile forţe disponibile.
Pentru a avea succes în activitatea cu aceşti copii, este nevoie, ca şi pentru toţi ceilalţi copii cu cerinte speciale, de colaborarea familiei, de atitudinea înţelegătoare a tuturor celor ce intră în contact cu ei, astfel încât să atingă un nivel de dezvoltare cat mai ridicat posibil, să-şi accepte handicapul şi să-şi dobândească acele capacităţi ce sunt necesare pentru a surmonta obstacolele cărora trebuie să le facă faţă şi să fie pregătiţi pentru o viaţă autonomă. Simplul fapt de a fi împreună cu copiii fără deficienţe, în lipsa unei susţineri suficiente, nu sporeşte ci diminuează şansele de reuşită.
Obiectivele vizate şi mijloacele folosite pentru a asigura integrarea acestor copii trebuie înscrise într-un proiect individual adaptat nevoilor, posibilităţilor şi dorinţelor fiecăruia, familia fiind antrenată în realizarea acestui proiect si informată asupra evoluţiei copilului. În situaţiile în care este nevoie de măsuri speciale de semiprotezare şi protezare, familia va fi consiliată în vederea folosirii acestora, ortezele sau protezele fiind adaptate individual. Ortezele sunt aparate sau dispozitive care controlează sau menţin o postură: atele de poziţie pentru menţinerea posturii funcţionale în paralizii, corsete pen¬tru diferite afecţiuni ale coloanei, aparate ortopedice. Protezarea presupune înlocuirea unor organe sau segmente dintr-un organ cu un aparat sau dispozitiv de înlocuire - antebrat, mană, membru inferior etc.
Problemele principale privind integrarea şcolară a copilului cu handicap fizic privesc: deplasarea acestuia la şcoală, folosirea instrumentului pentru facilitatea scrierii la cei cu probleme grave de prehensiune, alegerea accesoriilor pentru a putea să execute activitatea într-o postură care favorizează normalitatea tonusului muscular, pentru cei cu afectiuni motorii. Includerea copiilor cu acest tip de handicap este chiar recomandată, deoarece are darul de a stimula performanţele şcolare ale tuturor, ca urmare a cerinţelor comune ce există, facilitează înţelegerea acestora de către copiii normali, ceea ce va avea ca efect protejarea acestora în cadrul grupurilor sociale obişnuite. Este neceasr însă ca şcolile să fie dotate cu rampe pentru accesul elevilor cu scaune, cărucioare fără de care nu se pot depalasa, scările să aibă mecanisme speciale pentru urcare, sau, în lipsa acestora, clasele care primesc astfel de elevi să fie amplasate la parter, toaletele să aibă cabine speciale. La această din urmă categorie de copii, dificultăţile sunt accentuate de faptul că urmările acestor afectiuni nu vizează numai motricitatea ci şi alte tipuri de tulburări:
- tulburări senzoriale: vizual, auditive, tactile;
- tulburări de vorbire, ce pot cuprinde peste jumătate din numărul lor;
- deficiente intelectuale;
- anxietate, tulburări afective, ce au ca rezultat distorsiuni ale înfăţişării prin contracţiile permanente ce le implică.
Copilul spastic prezintă o hipersensibilitate accentuată, având contracţii musculare intense la zgomote bruste sau la oricare stimul neaşteptat. La copilul atetozic miscările involuntare sunt declansate mai ales de stimuli emotionali excesivi.
Anxietatea este accentuată de faptul că în acest tip de afecţiuni este afectată identitatea corporală, experienţa sinelui, care se câştigă prin mişcare, senzaţie de confort şi de echilibru. Educatorul trebuie să i se adreseze cu multă delicateţe, să evite abordările neaşteptate, să-şi expună intenţiile gradat, activităţile să fie cât mai atractive, astfel încât, absorbit de aceasta, să devină mai puţin anxios şi mai sigur în mişcări.
Pentru copiii nedeplasabili se poate asigura pregătirea şcolară la domiciliu, pe toată durata învăţământului obligatoriu, la solicitarea părinţilor şi în urma expertizei complexe multidisciplinare (psihologice, medicale şi de asistenţă socială), inspectorul şcolar hotărând înscrierea acestora la şcoala cea mai apropiată sau la orice altă şcoală. Lor li se fixează un curriculum adaptat situatiei, un număr mediu săptămânal de lecţii susţinute la domiciliu, de cadre didactice care fac parte din corpul didactic al şcolii la care sunt înscrişi, pe perioada şcolarizării având drepturi şi obligaţii la fel ca orice elev din şcoala respectivă.
Şcoala poate organiza participarea acestor copii la activităţi comune cu ceilalţi copii din şcoală. Părinţii, de asemenea, trebuie să fie încurajaţi să participe la activităţile educative din şcoală, de unde pot să-şi însuşească tehnici eficiente şi să înveţe cum să organizeze activitatea extraşcolară.
În concluzie, considerăm că există premisele includerii în învăţământul de masă a copiilor cu cerinţe educative speciale, mai ales în cazul problemelor morfo-funcţionale; Problema integrării şcolare a copiilor cu dizabilităţi nu este sarcina exclusivă a Ministerului Sănătăţii sau a Ministerului Educaţiei Naţionale, cu atât mai puţin a cadrelor didactice, ci a societăţii întregi. Nu trebuie să ne referim numai la copiii a căror performanţă şcolară este împiedicată de dizabilităţi. Idealul “Şcolii pentru toţi†trebuie să cuprindă pe toţi cei dezavantajaţi, indiferent dacă dezavantajul este de natură fizică, psihică sau socială.
Referinte :
1. Verza E., Psihopedagogie specială, EDP, Bucureştî, 1998.
2. Carantină D., Copii cu tulburări din sfera fizică şi psihomotorie, în Ghidul Educatorului, coord. şt. Emil Verza, Ateliere tipografice Metropol.
3. Weihs J., Thomas, Să-i ajutăm iubindu-i, Ed. Pro Humanitate, Bucureşti, 1992.
4. Rusu Ctin., Hâncu V., Carantină D., Deficienţă, incapacitate, handicap, Ghid fundamental pentru protecţia, educaţia specială, readaptarea şi reintegrarea persoanelor în dificultate, Ed. Pro Humanitate', Bucureşti, 1997.
5. Albu Adriana – Noi teste fiziometrice de apreciere a dezvoltării fizice şi a stadiilor incipiente a afecţiunilor motorii, Iaşi, 1996.
6. Albu Adriana şi Albu Constantin – Psihomotricitatea la vârsta de creştere şi dezvoltare, Ed. Spiru Haret, Iaşi, 1999.
sursa imaginii : iparenting.com
Tag-uri: echilibru fizic, dezvoltare armonioasa, deficienta fizice, echilibru psihic, handicap |
- Pregatirea pentru viata de familie (4027 visits)
- Piramida lui Maslow (3719 visits)
- Psihologia persoanelor de varsta a treia (2087 visits)
- Comunicare este cheia succesului (2023 visits)
- Puterea cuvantului (1578 visits)
- Importanta gesturilor (1564 visits)
- Ce este gestica (1559 visits)
- Un om amabil are mult de castigat (1495 visits)
- Tipicarul sau cel care iubeste detaliile (1420 visits)
- Deficienta fizica si repercursiunile acesteia (1371 visits)
- Tehnici de manipulare verbala (1360 visits)
- Educatia pentru viata de familie (1346 visits)
- Comunicarea cu parintii (1291 visits)
- Depresivul sau cel care traieste o tristete profunda (1281 visits)
- Cuvintele si puterea lor de manipulare (1273 visits)
- Deficienta fizica si repercursiunile acesteia
- Ce se intampla cand te subjuga dorinta?
- Structuri de autoritate si putere in sanul cuplului
- Importanta sprijinului parintesc pentru copii
- Dialogul dintre cele doua sexe
- Fenomenul dezorganizarii maritale
- Solutii pentru prelungirea stabilitatii familiei
- Organizarea familiei conform sociologilor
- Tipuri de personalitate - tipul fricos
- Un lider trebuie sa fie puternic
- Liderul care conduce dupa metode empirice
- Subalternii au nevoie de autoritate
- Esecul angajatilor reprezinta esecul liderului
- O echipa trebuie intotdeauna stimulata
- O echipa motivata este o echipa eficienta
- Care sunt calitatile unui lider
- Cum poate un lider sa isi conduca oamenii
- Comunicare este cheia succesului
- Un sef trebuie sa isi respecte subalternii
Categorie: Psihologie - ( Psihologie - Archiva)
Data Adaugarii: 10 December '07
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :