FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,423
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Instalatia de stins incendiul cu jet de apa

Tag-uri Populare


nave   ambarcatiuni   instalatie   incendiu   navigatie   combustibil   instalatii   instalatie marfa   antichitate   purificare   reziduri   separatoare   clarificare   aer comprimat   reziduuri   evacuare   marfa   sistem   transport marfa   pompe centrifugale   legare   instalatii navale   evolutie   apa potabila   tubulaturi   pompe   ancorare   manevra   parame   produse petroliere   descarcare   incarcare   apa tehnica   instalatie incalzire   guvernare   cargou  

All Tags

Famous Forum

 

Instalatia de stins incendiul cu jet de apa

 Q:   Intreaba despre Instalatia de stins incendiul cu jet de apa       
Instalatia de stins incendiul cu jet de apa Instalaţiile de stins incendiul cu jet de apă acţionează de la distanţă asupra focarelor de incendiu cu jeturi cinetice de apă, având debite cuprinse între (2...6) ltr/s. Cu astfel de instalaţii sunt prevăzute toate navele în scopul stingerii incendiilor din încăperile de locuit şi serviciu, pe punţi şi platforme deschise.

De asemenea, aceste instalaţii se folosesc pentru asigurarea cu apă a instalaţiilor sprinkler, cu apă pulverizată, generatoare de spumă, pentru răcirea echipamentului, stropirea pereţilor, structurii metalice şi instalaţiilor.

Apa care acţionează asupra focarului de incendiu poate provoca formarea de stropi (cazul produselor petroliere, lacuri bituminoase, grăsimi) care nu se amestecă cu apa, dar care pot contribui la extinderea incendiului. Acţionând cu jet cinetic de apă asupra focarului de incendiu, substanţele care se află în stare pulverizată (praf de ebonită, plută măcinată, lână, zahăr) pot fi antrenate cu jetul de apă, ceea ce face ca stingerea incendiilor cu jeturi cinetice de apă să aibă o aplicabilitate limitată.
Cu apă nu se pot stinge incendiile provocate de carbura de calciu, var nestins, kaliu sau natriu, cu care apa poate intra în reacţie chimică, exotermică, urmată de formarea, împreună cu aerul, a unor amestecuri explozive ce amplifică incendiul.
Aceste instalaţii nu au nevoie de păstrarea rezervelor de apă, ele primind agentul de lucru de peste bord, cu ajutorul pompelor de incendiu racordate la tubulaturi, care deservesc hidranţi cu furtunuri flexibile şi ajutaje manuale ce dirijează apa spre focarul de incendiu.
De obicei, debitele de apă necesare instalaţiei sunt asigurate de pompe centrifugale monoetajate. Întrucât pompele centrifugale nu sunt autoamorsabile, ele se vor amplasa mereu sub linia de plutire a navei, pentru amorsarea gravitaţională. Ca pompe de incendiu pot fi folosite şi pompele sanitare, de balast, drenaj sau alte pompe care lucrează cu apă sărată, fără reziduuri petroliere şi care au debitul şi sarcina necesare funcţionării instalaţiei. Numărul de pompe staţionare, recomandat de registrele de clasificare navală, este de minim două, iar pentru navele cu deplasamente mari, se va monta, obligatoriu, o pompă staţionară de avarie.
Amplasarea hidranţilor trebuie să permită racordarea rapidă şi uşoară a furtunurilor de incendiu, iar numărul lor trebuie să asigure alimentarea cu cel puţin două jeturi de apă în orice parte a fiecărei încăperi, punţi sau magazii de mărfuri.
Instalaţia de stins incendiul cu jet de apă aspiră apă de mare prin chesoane specifice (prize de fund), denumite Kingston, amplasate la nivelul gurnei navei.
O atenţie deosebită se acordă instalaţiei de stins incendiul cu jet de apă în cazul navelor pasager. În acest caz, dimensionarea instalaţiei se realizează în baza criteriul de serviciu (care ţine cont de spaţiile de locuit, numărul de pasageri şi spaţiile utilitare), precum şi a factorului de compartimentare (care depinde de lungimea navei).

Autor : Alexandru Pintilie


Tag-uri: instalatie, incendiu, apa, nave, ambarcatiuni



Categorie: Arhitectura Navala  - ( Arhitectura Navala - Archiva)

Data Adaugarii: 10 July '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :