FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,579
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Instalatia de santina

Tag-uri Populare


nave   ambarcatiuni   instalatie   incendiu   navigatie   combustibil   instalatii   instalatie marfa   antichitate   purificare   reziduri   separatoare   clarificare   aer comprimat   reziduuri   evacuare   marfa   sistem   transport marfa   pompe centrifugale   legare   instalatii navale   evolutie   apa potabila   tubulaturi   pompe   ancorare   manevra   parame   produse petroliere   descarcare   incarcare   apa tehnica   instalatie incalzire   guvernare   cargou  

All Tags

Famous Forum

 

Instalatia de santina

 Q:   Intreaba despre Instalatia de santina       
Instalatia de santina Instalaţia de santină este destinată pentru evacuarea apei în caz de inundare sau pentru drenarea curentă a următoarelor spaţii ale navei: compartimentul maşini, magaziile de marfă, coferdamul din dublul fund al compartimentului maşini, compartimentul maşina cârmei, puţul de lanţ, tancul de apă de santină, tancul de reziduuri pentru separatorul de santină, tancul de scurgeri pentru separatoarele de combustibil şi ulei.

Instalaţia de santină are două roluri principale: de drenaj, respectiv de salvare.

În cadrul funcţiei de drenaj, instalaţia de santină are rolul de a evacua cantităţile mici de apă care se adună în corpul navei ca urmare a neetanşeităţilor de la tubulaturi, armături sa u tub etambou, purjarea sticlelor de nivel, condensării vaporilor de apă pe bordaje, spălării punţilor sub linia de plutire sau stingerii incendiilor.

În cadrul funcţiei de salvare, instalaţia de santină asigură evacuarea cantităţilor mari de apă pătrunsă în corpul navei în caz de avarie a învelişului acestuia (gaură de apă). Navele la care probabilitatea producerii găurii de apă este mare (remorchere, spărgătoare de gheaţă, nave militare), dispun de instalaţii autonome de salvare, în afara instalaţiei de santină.

Pentru colectarea apei, instalaţia dispune de casete de santină, având un volum de minim 0,2 mc [1], amplasate la nivelul punţii dublului fund, în cele două borduri ale secţiunii transversale din pupa fiecărui compartiment drenat. Pentru lăţimi ale compartimentelor mai mari de 20 m, se recomandă amplasarea casetelor de santină şi în planul diametral al navei.

La capetele racordurilor de aspiraţie sunt montate sorburi prevăzute cu filtre de protecţie şi armături de reţinere. Pe magistralele de santină, ce deservesc compartimentul maşini, se vor monta filtre de nămol şi un separator de santină.

Pentru drenarea compartimentelor mici, depărtate de compartimentul maşini, se utilizează sisteme autonome prevăzute cu ejectoare, pompe cu piston transportabile acţionate manual şi racorduri flexibile, conectate la tubulatura de aspiraţie a apei din compartimentele învecinate.

Fiecare navă trebuie să dispună de minim două pompe de santină, capabile să dreneze orice compartiment şi să asigure în tubulaturile magistrale viteze de deplasare ale apei de minim 2 m/s.
În general, instalaţiile de santină sunt deservite de pompe centrifugale, cu sistem de amorsare sau de pompe cu piston, având debite de (15...400) mc/h, sarcini totale de (10...30) mCA şi înălţimi de aspiraţie de (5...6) mCA [1].

În exploatarea instalaţiei de santină trebuie acordată o mare atenţie prevenirii poluării apei de mare, conform prevederilor Convenţiei Internaţionale MARPOL 73/78. Pentru aceasta, apa colectată în santina compartimentelor de maşini şi căldări poate fi evacuată peste bord numai printr-un separator de reziduuri petroliere.
Bibliografie:
[1] Ion C. Ioniţă ş.a. Instalaţii navale de bord. Construcţie şi exploatare. Bucureşti, Editura Tehnică, 1992.


Accesati link-ul pentru mai multe informatii : Pompe centrifugale navale

Autor : Alexandru Pintilie


Tag-uri: instalatii, santina, nave, ambarcatiuni, pompe centrifugale, evacuare



Categorie: Arhitectura Navala  - ( Arhitectura Navala - Archiva)

Data Adaugarii: 10 July '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :