Statistics:
Visits: 1,712 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Colac traditional de nunta
Q: | Intreaba despre Colac traditional de nunta |
Ingrediente
Pentru doi colaci mari:
1 kg faina, 40-50 g drojdie, 1/2 L lapte, 100 g unt sau ulei, 3-4 oua, 100 g zahar, 1 lingurita de sare, 1 ou pentru uns colacii.
Mod de preparare
Toate componentele trebuie aduse din timp in bucatarie, ca sa aiba temperatura de 18—20° C. Se cerne faina in momentul pregatirii aluatului, intr-un castron caldut se pune drojdia si se dizolva frecandu-se cu 2—3 linguri de lapte caldut, 1 lingura de faina si 1 lingurita de zahar, dupa care se pune la cald ca sa creasca.
Separat, intr-un vas, se bat ouale intregi cu zaharul si cu putina sare, se adauga faina cernuta, lapte, maiaua de drojdie crescuta si eventual, dupa gust, mirodeii (coaja de lamaie si de portocala rasa, vanilie, rom); se amesteca cu o mana pana se absoarbe toata faina si daca aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte. (Aluatul pentru colaci trebuie sa fie ceva mai tare decat cel de cozonaci, deoarece se impleteste.)
Apoi se framanta bine 20—30 min si intre timp se adauga, cate putin, uleiul usor incalzit. Practic, framantatul se face pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului. La urma, aluatul se unge cu unt sau cu ulei, se acopera cu un prosop gros si incalzit si se lasa intr-un loc caldut sa creasca.
Dospitul depinde de temperatura din bucatarie si de calitatea drojdiei de bere.Timpul mediu de crestere este de 1—3 ore. Dupa ce aluatul a crescut, se poate lucra in continuare astfel:
se pune aluatul pe planseta presarata cu faina, se taie in 6—8 bucati care se rasucesc pe rand, intinzandu-se atat de lung incat, dupa ce sunt impletite in 3 sau in 4, sa incapa intr-o forma rotunda de copt cu diametrul de circa 30 cm, ramanand mijlocul gol.
Dupa ce se pun in forme, colacii se ung cu unt, se acopera si se mai lasa sa creasca, cel putin de doua ori ca volum. Dupa ce au crescut, se ung cu galbenus de ou frecat cu 1 lingurita de zahar si cu tot atat a ulei si apa. Se pun la copt in cuptorul bine incalzit si, daca s-au rumenit prea repede, se acopera pe deasupra cu o hartie alba unsa cu ulei si se micsoreaza focul.
Colacii trebuie copti 40—50 min, pana se vor rumeni frumos pe deasupra. Dupa ce se scot din cuptor, imediat se ung cu apa sau foarte usor cu miere de albine.
Colacii impodobesc masa la orice ocazie festiva. Ei se taie in momentul servirii, in fata mesenilor si se servesc in loc de paine. De aceea aluatul se prepara cu foarte putin zahar, numai atat cat sa dea colacului un gust dulceag.
Pentru doi colaci mari:
1 kg faina, 40-50 g drojdie, 1/2 L lapte, 100 g unt sau ulei, 3-4 oua, 100 g zahar, 1 lingurita de sare, 1 ou pentru uns colacii.
Mod de preparare
Toate componentele trebuie aduse din timp in bucatarie, ca sa aiba temperatura de 18—20° C. Se cerne faina in momentul pregatirii aluatului, intr-un castron caldut se pune drojdia si se dizolva frecandu-se cu 2—3 linguri de lapte caldut, 1 lingura de faina si 1 lingurita de zahar, dupa care se pune la cald ca sa creasca.
Separat, intr-un vas, se bat ouale intregi cu zaharul si cu putina sare, se adauga faina cernuta, lapte, maiaua de drojdie crescuta si eventual, dupa gust, mirodeii (coaja de lamaie si de portocala rasa, vanilie, rom); se amesteca cu o mana pana se absoarbe toata faina si daca aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte. (Aluatul pentru colaci trebuie sa fie ceva mai tare decat cel de cozonaci, deoarece se impleteste.)
Apoi se framanta bine 20—30 min si intre timp se adauga, cate putin, uleiul usor incalzit. Practic, framantatul se face pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului. La urma, aluatul se unge cu unt sau cu ulei, se acopera cu un prosop gros si incalzit si se lasa intr-un loc caldut sa creasca.
Dospitul depinde de temperatura din bucatarie si de calitatea drojdiei de bere.Timpul mediu de crestere este de 1—3 ore. Dupa ce aluatul a crescut, se poate lucra in continuare astfel:
se pune aluatul pe planseta presarata cu faina, se taie in 6—8 bucati care se rasucesc pe rand, intinzandu-se atat de lung incat, dupa ce sunt impletite in 3 sau in 4, sa incapa intr-o forma rotunda de copt cu diametrul de circa 30 cm, ramanand mijlocul gol.
Dupa ce se pun in forme, colacii se ung cu unt, se acopera si se mai lasa sa creasca, cel putin de doua ori ca volum. Dupa ce au crescut, se ung cu galbenus de ou frecat cu 1 lingurita de zahar si cu tot atat a ulei si apa. Se pun la copt in cuptorul bine incalzit si, daca s-au rumenit prea repede, se acopera pe deasupra cu o hartie alba unsa cu ulei si se micsoreaza focul.
Colacii trebuie copti 40—50 min, pana se vor rumeni frumos pe deasupra. Dupa ce se scot din cuptor, imediat se ung cu apa sau foarte usor cu miere de albine.
Colacii impodobesc masa la orice ocazie festiva. Ei se taie in momentul servirii, in fata mesenilor si se servesc in loc de paine. De aceea aluatul se prepara cu foarte putin zahar, numai atat cat sa dea colacului un gust dulceag.
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 05 March '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :