FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,719
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Colac traditional de nunta

Tag-uri Populare


unt   ceapa   sare   ulei   faina   oua   cartofi   ciuperci   sos   smantana   lapte   salata   carne   rosii   lamaie   morcovi   piper   pasare   orez   verdeata   porc   cascaval   supa   zahar   mancare   legume   usturoi   pui   vin   pesmet   otet   aluat   telina   crema   desert   gustare  

All Tags

Famous Forum

 

Colac traditional de nunta

 Q:   Intreaba despre Colac traditional de nunta       
Colac traditional de nunta Ingrediente

Pentru doi colaci mari:
1 kg faina, 40-50 g drojdie, 1/2 L lapte, 100 g unt sau ulei, 3-4 oua, 100 g zahar, 1 lingurita de sare, 1 ou pentru uns colacii.

Mod de preparare

Toate componentele trebuie aduse din timp in bucatarie, ca sa aiba temperatura de 18—20° C. Se cerne faina in momentul pregatirii aluatului, intr-un castron caldut se pune drojdia si se dizolva frecandu-se cu 2—3 linguri de lapte caldut, 1 lingura de faina si 1 lingurita de zahar, dupa care se pune la cald ca sa creasca.

Separat, intr-un vas, se bat ouale intregi cu zaharul si cu putina sare, se adauga faina cernuta, lapte, maiaua de drojdie crescuta si eventual, dupa gust, mirodeii (coaja de lamaie si de portocala rasa, vanilie, rom); se amesteca cu o mana pana se absoarbe toata faina si daca aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte. (Aluatul pentru colaci trebuie sa fie ceva mai tare decat cel de cozonaci, deoarece se impleteste.)

Apoi se framanta bine 20—30 min si intre timp se adauga, cate putin, uleiul usor incalzit. Practic, framantatul se face pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului. La urma, aluatul se unge cu unt sau cu ulei, se acopera cu un prosop gros si incalzit si se lasa intr-un loc caldut sa creasca.

Dospitul depinde de temperatura din bucatarie si de calitatea drojdiei de bere.Timpul mediu de crestere este de 1—3 ore. Dupa ce aluatul a crescut, se poate lucra in continuare astfel:
se pune aluatul pe planseta presarata cu faina, se taie in 6—8 bucati care se rasucesc pe rand, intinzandu-se atat de lung incat, dupa ce sunt impletite in 3 sau in 4, sa incapa intr-o forma rotunda de copt cu diametrul de circa 30 cm, ramanand mijlocul gol.

Dupa ce se pun in forme, colacii se ung cu unt, se acopera si se mai lasa sa creasca, cel putin de doua ori ca volum. Dupa ce au crescut, se ung cu galbenus de ou frecat cu 1 lingurita de zahar si cu tot atat a ulei si apa. Se pun la copt in cuptorul bine incalzit si, daca s-au rumenit prea repede, se acopera pe deasupra cu o hartie alba unsa cu ulei si se micsoreaza focul.

Colacii trebuie copti 40—50 min, pana se vor rumeni frumos pe deasupra. Dupa ce se scot din cuptor, imediat se ung cu apa sau foarte usor cu miere de albine.
Colacii impodobesc masa la orice ocazie festiva. Ei se taie in momentul servirii, in fata mesenilor si se servesc in loc de paine. De aceea aluatul se prepara cu foarte putin zahar, numai atat cat sa dea colacului un gust dulceag.


Tag-uri: colac, nunta, faina



Categorie: Gastronomie  - ( Gastronomie - Archiva)

Data Adaugarii: 05 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :