FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 839
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Sistemul de incalzire

Tag-uri Populare


nave   ambarcatiuni   instalatie   incendiu   navigatie   antichitate   instalatii   instalatie marfa   purificare   combustibil   clarificare   reziduuri   evacuare   reziduri   marfa   pompe centrifugale   sistem   aer comprimat   separatoare   transport marfa   guri   manevra   parame   legare   descarcare   incarcare   instalatie incalzire   evolutie   constructii navale   pompe   ancorare   apa tehnica   balast   instalatie evacuare   instalatie gaze   guvernare  

All Tags

Famous Forum

 

Sistemul de incalzire

 Q:   Intreaba despre Sistemul de incalzire       
Sistemul de incalzire Unul dintre sistemele navale care asigură condiţii optime de trai pentru echipajul navei şi/sau pasagerilor este şi sistemul de încălzire. Sistemul de încălzire are rolul de a compensa pierderile de căldură din interiorul compartimentelor prin formarea unui schimb de căldură între agentul termic al sistemului şi aerul din compartiment. Introducerea căldurii în compartimente este corelată cu o reducere a umidităţii relative a aerului. Din punct de vedere constructiv, sistemul de încălzire poate fi: centralizat, respectiv autonom. După natura agentului termic, sistemul de încălzire poate fi: cu apă, cu abur, cu aer, electric.

Instalaţia de încălzire cu abur (vezi figura) se foloseşte în mod frecvent la încălzirea încăperilor de locuit, de serviciu şi a t ancurilor de combustibil şi ulei. Aburul nu se foloseşte direct ca agent de încălzire în încăperile unde, în caz de avarie, aburul ar putea deregla aparatele de navigaţie. Aburul provine fie de la căldările principale ale navei, fie de la caldarinele cu arzător. Instalaţia foloseşte abur saturat. Instalaţia de încălzire cu abur se va executa independent de instalaţia cu abur utilizată pentru uz general (bucătărie, casetele valvulelor Kingston, încălzirea de aer etc.).

Instalaţia de încălzire cu apă foloseşte ca agent termic apa încălzită în caldarine pe bază de combustibil, în caldarine recuperatoare sau în schimbătoare de căldură. Instalaţia se utilizează pentru încălzirea compartimentelor de locuit, tancurilor de apă sau la instalaţiile sanitare. Din punct de vedere al construcţiei, instalaţia de încălzire cu apă este asemănătoare cu instalaţia de încălzire cu abur cu precizarea că agentul termic este apa, la temperatura de (80...90) grade Celsius. După modul în care circulă apa, instalaţiile de încălzire cu apă pot fi: cu circulaţie naturală, respectiv cu circulaţie forţată.

Instalaţia de încălzire cu aer este deservită, de regulă, de instalaţia de ventilaţie, realizând la bordul navei sistemul de condiţionare. Funcţionarea instalaţiei se bazează pe insuflarea de aer încălzit în încăperile navei. La navele care nu sunt prevăzute cu sistem de condiţionare, la instalaţia de încălzire cu aer se folosesc baterii de încălzire cu tubulaturi netede sau cu aripioare. În comparaţie cu instalaţiile de încălzire cu abur sau apă, instalaţia de încălzire cu aer este mult mai simplă şi mai uşoară, întrucât se folosesc reţelele instalaţiei de ventilaţie. În funcţie de numărul şi destinaţia compartimentelor deservite de instalaţie, aceasta poate fi executată pe principiul constructiv autonom sau de grup.

Instalaţia de încălzire electrică este simplă din punct de vedere constructiv, dar are domeniu de aplicare limitat. Drept încălzitoare se utilizează radiatoare cu rezistenţe electrice. Acest tip de instalaţii se utilizează la preîncălzirea combustibilului, uleiului şi apei, agenţi necesari funcţionării motoarelor principale de propulsie.

Articol scris de Alexandru Pintilie


Tag-uri: instalatie de incalzire, nave, ambarcatiuni, agent termicCategorie: Arhitectura Navala  - ( Arhitectura Navala - Archiva)

Data Adaugarii: 15 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :