FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,131
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Motivarea în munca

Tag-uri Populare


relatii   cuplu   familie   societate   inteligenta   lider   psihic   individ   social   interactiune   stres   frumusete   sanatate   ingrijire   medic   comunicare   tratament   relatie   teama   limbaj   iubire   tinerete   bautura   sevraj   pastile   parteneri   gesturi   boala   placebo   batranete   acceptare   medicamente   efect   sentimente   oameni   dorinta  

All Tags

Famous Forum

 

Motivarea în munca

 Q:   Intreaba despre Motivarea în munca       
Dacă un subaltern trebuie să rezolve o sarcină dificilă, el trebuie sugestionat că această sarcină este o idee bună care a pornit chiar de la el. Dacă rămâne cu o asemenea părere, mai mult ca sigur că se va angrena cu entuziasm în rezolvarea ei.
De câte ori se apelează la orgoliul subalternului făcându-1 să înţeleagă că este singura persoană în stare să rezolve o anumită sarcină, se va descoperi la acesta multă bunăvoinţă şi hotărârea de a răspunde aşteptărilor.
Arta de a motiva oamenii este printre cele mai dificile de realizat, deoarece a motiva pe cineva înseamnă practic a-i găsi un motiv serios şi temeinic pentru a munci mai bine şi a-1 convinge că face un lucru bun şi foarte util.

Impunerea sarcinilor cu forţa, prin folosirea violenţei verbale şi a ameninţărilor, trebuie evitată, deoarece această modalitate de lucru vine din incompetenţă şi din inteligenţă puţină. în aceste "cazuri, subalternul primeşte sarcina ca pe o pedeapsă.
Stilul rezonabil şi eficient este cel calm, combinat cui fermitate şi exigenţă. Omul poate face multe de frică, mai puţin să-l stimeze pe cel ce i-o provoacă. Subalternii acceptă să fie dominaţi de cei cu capacităţi deosebite, de oameni respectaţi pentru calităţile lor umane şi nu pentru funcţia ocupată.

Pentru ca cineva să întreprindă o acţiune, în acesta trebuie deşteptată dorinţa de a o îndeplini. Unul din actele care îl împing pe om înainte, după cum afirmă marele psihiatru Freud, este dorinţa de „a fi mare", iar un conducător bun satisface subalternului această dorinţă.
Când discutăm cu cineva, abordăm problemele care-l interesează pe el, îl ascultăm cu răbdare şi îl aprobăm.

Unui subaltern nu-i spui ce vrei să facă, ci îi spui de ce trebuie să facă. Rezultate bune se obţin dacă este stimulată concurenţa : nu prin bârfă şi intrigi, ci printr-o nobilă emulaţie, prin competiţie loială şi dorinţa de autodepăşire. Lasă iniţiativa subalternilor, evită constrângerea şi, în felul acesta, le menajezi mândria şi le oferi sentimentul importantei. Existenţa multor oameni a fost schimbată cu un cuvânt de apreciere şi de încurajare. Tot ce este just şi corect trebuie apreciat şi scos în relief — şi nu se arată nimănui în public că greşeşte. Cel ce conduce cu comptenţă îngăduie subalternilor să iasă cu obrazul curat în orice împrejurare.
Actul de conducere devine o plăcere când le arăţi subalternilor stima pentru capacităţile lor şi ei te respectă.

Fiecare trebuie să se simtă tratat cu respect, ca un om cinstit şi de onoare. Aprecierea şi respectul sunt necesare în conducere precum apa râului pentru peşte.
Evitaţi şedinţele şi discuţiile prelungite, deoarece sunt ineficiente şi mari consumatoare de timp.

Munca colectivă, această gogoriţă inventată de Stalin pentru a dispersa răspunderea, nu produce prea multe valori şi devine un paravan pentru incompetenţi şi leneşi, portantei lor. Amorul propriu al subalternului trebuie menajat cu orice preţ. Cunoscând progresele fiecăruia, le vom stimula şi încuraja.
Când se formează vreo comisie, vreun colectiv în vederea rezolvării unor probleme, de regulă, muncesc „doi-trei proşti" îndeplinind sarcinile pentru toţi.
Pentru a realiza o bună motivare, ordinele şi dispoziţiile trebuie date, de regulă, individual, într-un limbaj calm, clar şi laconic. Subalternii trebuie trataţi după meritele reale ale fiecăruia şi nu după ochi frumoşi, rudenii sau prietenii.
Dacă dorim ca treburile să meargă bine, toţi subalternii trebuie trataţi cu aceeaşi măsură.O altă cale pentru ca subalternii să fie motivaţi este şi crearea unui climat sănătos de muncă.Oamenii optimişti, bine dispuşi şi veseli nu sunt în stare să comită mârşăvii cu bună ştiinţă.

în colectiv, cel care conduce nu va pregeta nimic pentru combaterea bârfei, delaţiunii şi a linguşelii din partea subalternilor. Cei care le practică nu-ţi sunt de folos, ci, din contră, sunt cei mai .mari duşmani, îndepărtându-te de realitate. Unde sunt prezente bârfa şi delaţiunea, acolo se nasc cu uşurinţă ura, neîncrederea, suspiciunea şi orgoliul exagerat, iar cei care le practică nu cunosc sentimente de loialitate şi devotament, ci numai oportunismul, lăcomia şi carierismul. Conducătorul competent se bazează întotdeauna pe oameni demni, care stau drept în faţa oricui, care spun deschis tot ce gândesc, inclusiv lucruri neplăcute ce lovesc în orgoliul şefului, dacă o fac cu bunăcredinţă.


Tag-uri: lider, psihic, inteligenta



Categorie: Psihologie  - ( Psihologie - Archiva)

Data Adaugarii: 28 September '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :