FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,299
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Violenta profesorilor fata de elevi

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   dezvoltare   nevoi speciale   discriminare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   marginalizare   drepturi   formare   copii cu ces   personalitate   cultura   deficiente   libertate   violenta  

All Tags

Famous Forum

 

Violenta profesorilor fata de elevi

 Q:   Intreaba despre Violenta profesorilor fata de elevi       
Violenta profesorilor fata de elevi Violenta profesorilor fata de elevi este un aspect important în analiza vietii scolare, cu implicatii multiple si pe termen lung asupra elevului si asupra calitatii activitatii educative.

- Exista o violenta a profesorilor fata de elevi?

Prin însusi statutul sau, profesorul trebuie sa fie model pentru elevi, iar orice comportament neadecvat cu aceasta postura este mai putin acceptat. Personalul didactic trebuie sa aiba „o tinuta morala demna, în concordanta cu valorile educationale pe care trebuie sa le transmita elevilor” (si ca este interzisa violenta verbala (etichetare, injurii, insulte) fata de elevi sau parinti, cu referire la diferite aspecte (nationalitate, religie, stare sociala etc.).

- Ce comportamente neadecvate au profesorii fata de ele vi?

Ca si în cazul violentei elevilor fata de profesori, formele de comportament neadecvat al cadrelor didactice în relatie cu elevii sunt diverse, de la situatii care nu sunt caracteristice unei relatii corecte profesor-elevi la forme mai grave, care in de agresivitatea fizica.

Formele de comportament neadecvat al profesorilor cu frecventa cea mai mare se refera la agresiunea verbala fata de elevi: de la forme mai simple precum atitudini ironice, tipete la forme mai grave – injurii, jigniri, insulte. Elevii percep faptul ca nu sunt notati ”dupa merit” si catalogheaza comportamentul profesorului ca fiind unul violent, unii dintre profesori acorda notele… pe criterii nedefinite...

Un alt tip de comportament neadecvat al profesorilor fata de elevi, se refera la agresiunea non-verbala. Aceasta ia uneori forme mai usoare – ignorarea mesajelor elevilor si neacordarea de atentie acestora –, care nu caracterizeaza o relatie optima profesor-elev si constituie bariere în comunicarea didactica. Faptul ca elevul nu este considerat un partener real de comunicare, iar mesajele din partea acestuia nu sunt luate în considerare reduce procesul didactic la o simpla activitate de transmitere de cunostinte si încalca principiile pedagogice. Poate imbraca si forme mai grave: gesturi, priviri amenintatoare, însotite de atitudini discriminative si marginalizarea unora dintre elevi. Astfel de manifestari din partea profesorilor (chiar daca nu sunt generalizate si se raporteaza numai la unii dintre elevi) au implicatii grave atât asupra climatului scolar, cât mai ales asupra elevilor: influenteaza negativ stima de sine, reduce motivatia pentru învatare, transforma scoala într-un spatiu de insecuritate pentru acestia.

Comportamentul neadecvat al profesorilor fata de elevi ia uneori si forma violentei fizice.

Pedeapsa fizica este o metoda specifica scolii traditionale, unele teorii pedagogice clasice sustinând chiar „eficienta” pedagogica a acesteia. O data cu aparitia noilor curente în pedagogie, care au pus copilul în centrul educatiei, violenta fizica fata de copii devine o modalitate incriminata în orice spatiu de educatie. În ceea ce priveste atitudinea parintilor fata de violenta fizica a profesorilor, parerile sunt împartite: de la respingerea pedepselor fizice în spatiul scolii la acceptarea si încurajarea acestora.

Manifestata sub forma mai usoara sau prin comportamente mai grave, violenta profesorilor fata de elevi este condamnabila în spatiul scolii si contravine oricaror principii de educatie.

Violenta parintilor în spatiul scolii

Desi nu sunt prezenti zilnic în spatiul scolii, unii parinti manifesta comportamente neadecvate care tin de domeniul violentei. Parintii îsi legitimeaza astfel de comportamente prin nevoia de a apara drepturile propriilor copii.

Fata de profesori, parintii utilizeaza cel mai frecvent violenta verbala (ironii, discutii aprinse, tipete), iar în unele cazuri chiar agresivitatea fizica – situatii generate de obicei de nemultumirea referitoare la atitudini si comportamente ale unui cadru didactic, considerate violente sau nedrepte, manifestate în raport cu propriul copil.

Fata de alti elevi din scoala, au fost semnalate cazuri de certuri sau chiar agresiune fizica, atunci când propriul copil intra într-un conflict cu acestia sau când este victima a violentei lor.

Sunt si situatii în care parintii manifesta comportamente violente fata de propriul copil în spatiul scolii, de la ironizarea sau admonestarea acestora în fata clasei de elevi pâna la agresivitate fizica – metode considerate forme eficiente de pedepsire a copilului, în cazurile în care acesta nu se supune disciplinei scolare, iar parintii sunt înstiintati si responsabilizati cu rezolvarea problemelor.

Violenta în spatiul din jurul scolii

Sentimentul de securitate/siguranta al elevilor este puternic influentat atât de ceea ce se întâmpla în incinta scolii (în sala de clasa, pe coridoare, pe terenul de sport etc.), cât si de ceea ce se întâmpla în proximitatea acesteia.

Desi formele de violenta care au loc în acest spatiu nu difera foarte mult fata de cele care se petrec în incinta scolii, insa demonstreaza ca intensitatea acestor agresiuni este de multe ori mai ridicata. Cea mai mare parte a cazurilor de violenta în acest spatiu implica persoane din afara scolii, însa exista un numar semnificativ de agresiuni care sunt comise de colegi de scoala ai victimelor.
sursa imaginii : alicebag.com


Tag-uri: violenta, profesori, scoala, educatie, agresivitate, probleme, comportament, injurii, insulte



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 28 November '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :