Statistics:
Visits: 1,020 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Afumatorie
Q: | Intreaba despre Afumatorie |
Problema afumatoriei pentru gospodine, mai cu seama in oras, este destul de dificila (da multa bataie de cap). De aceea carnea, sunca, carnatii se vor afuma acolo unde aceasta operatie este posibila.
La tara, afumarea se face in podul casei, in cosuri, sau se sapa in curte o groapa adanca de 30—40 cm destinata pentru facerea focului, iar la distanta de 1 m de afumatorie, intre aceasta si groapa,se sapa un canal adanc de circa 30 cm si lat de circa 10—15 cm, care se acopera cu o scandura, iar peste aceasta se toarna pamant.
Prin acest canal va trece fumul de la groapa spre afumatorie, racindu-se pe parcurs; altfel, daca fumul ar ramane cald, el ar putea sa arda tot ce s-a pus la afumat in afumatorie.
Constructia afumatoriei se face in modul urmator: la capatul cana lului (santului) care duce de la foc spre afumatorie, se sapa inca o groapa, deasupra careia se pune un butoi vechi sau o cutie facuta din scanduri si prevazuta cu drugi (aceasta inseamna ca inauntrul butoiului sau cutiei de scanduri se vor fixa cativa drugi suspendati in asa fel incat sa se poata agata de ei carnea pentru sunci etc).
Dar ar fi cel mai bine, daca este posibil, sa se zideasca o afumatorie stabila, care sa fie folosita permanent. Este bine ca focul pentru afumare sa fie facut din lujeri de porumb sau din rumegus, dar pentru aceasta este buna si coaja de stejar sau de fag; cel mai bun fum se obtine insa din ramuri de vita de vie.
Lemnul de brad sau aschiile de brad sunt contraindicate, intrucat dau un fum neplacut, care ar putea sa faca carnea amara.
La tara, afumarea se face in podul casei, in cosuri, sau se sapa in curte o groapa adanca de 30—40 cm destinata pentru facerea focului, iar la distanta de 1 m de afumatorie, intre aceasta si groapa,se sapa un canal adanc de circa 30 cm si lat de circa 10—15 cm, care se acopera cu o scandura, iar peste aceasta se toarna pamant.
Prin acest canal va trece fumul de la groapa spre afumatorie, racindu-se pe parcurs; altfel, daca fumul ar ramane cald, el ar putea sa arda tot ce s-a pus la afumat in afumatorie.
Constructia afumatoriei se face in modul urmator: la capatul cana lului (santului) care duce de la foc spre afumatorie, se sapa inca o groapa, deasupra careia se pune un butoi vechi sau o cutie facuta din scanduri si prevazuta cu drugi (aceasta inseamna ca inauntrul butoiului sau cutiei de scanduri se vor fixa cativa drugi suspendati in asa fel incat sa se poata agata de ei carnea pentru sunci etc).
Dar ar fi cel mai bine, daca este posibil, sa se zideasca o afumatorie stabila, care sa fie folosita permanent. Este bine ca focul pentru afumare sa fie facut din lujeri de porumb sau din rumegus, dar pentru aceasta este buna si coaja de stejar sau de fag; cel mai bun fum se obtine insa din ramuri de vita de vie.
Lemnul de brad sau aschiile de brad sunt contraindicate, intrucat dau un fum neplacut, care ar putea sa faca carnea amara.
Tag-uri: afumatorie, carne |
- Vin de struguri preparat in casa (31440 visits)
- Pastrarea prazului pentru iarna (7869 visits)
- Despre Dulceturi (4013 visits)
- Peste in ulei, conservat prin sterilizare (3957 visits)
- Pastrarea morcovilor pentru iarna (3859 visits)
- Conservarea prunelor prin uscare (3741 visits)
- Pui inabusit la ceaun, cu usturoi si mamaliguta (3580 visits)
- Crema de vanilie pentru cremsnit si ecler (3513 visits)
- Varza murata in frunze (3190 visits)
- Vin de visine (3101 visits)
- Mazare boabe conservata (2999 visits)
- Pastrarea verzei pentru iarna (2976 visits)
- Pastrama de porc (2797 visits)
- Ardei pentru umplut conservati prin sterilizare (2731 visits)
- Pastrarea cepei pentru iarna (2612 visits)
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
- Marmelada de mere, de pere sau de prune
- Ardei grasi conservati in sare
- Chiftelute cu carne si sos de ciuperci
- Chiftelute cu carne si sos de rosii
- Chiftelute cu carne si marar
- Chiftelute cu carne, marar si sos brun
- Chiftelute cu carne, marar si sos de marar
Categorie: Gastronomie - ( Gastronomie - Archiva)
Data Adaugarii: 02 March '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :