FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 8,576
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Doamna educatoare - a doua mama

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   dezvoltare   nevoi speciale   discriminare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   marginalizare   drepturi   formare   copii cu ces   personalitate   cultura   deficiente   libertate   violenta  

All Tags

Famous Forum

 

Doamna educatoare - a doua mama

 Q:   Intreaba despre Doamna educatoare - a doua mama       
Doamna educatoare - a doua mama "Doamna educatoare
E o raza dintr-un soare
E o floare din gradina
Fata-i blanda si senina"

De buna seama ca cine are copii, cine si i-a dorit cu ardoare, tot cu ardoare isi doreste pentru acestia viata lunga si fericita, si-i creste astfel, ca in viata ce le-a daruit-o, griji si lipsuri sa fie cat mai putine, iar bunastarea si fericirea sa le fie surori, din leagan, pentru totdeauna.

Sa ne gandim, doar, la zambetul si incurajarea mamei care se preface miraculos in bagheta de vrajitor ce alunga boala copilului, sporind inmiit efectul medicamentelor; sau la mana de parinte asezata aprobator-pentru cine stie ce fapta buna- pe crestetul copilului. Gest atat de simplu ce-l face deopotriva voios si increzator, recunoscator si hotarat sa repete binele.

Ne sta la dispozitie un arsenal inepuizabil de mijloace si prilejuri de a le folosi – pentru a-i creste pe copiii nostri in dragoste si intelegere si pentru a-i aduce pe ei insisi in stare sa nutreasca, la randu-le, aceste simtaminte, indispensabile vietii, fata de copiii lor, de semenii lor si, de ce nu, fata de noi, proprii lor parinti : sa-i fii aproape copilului, la bine si la rau, sa-i intelegi framantarile, sa nu-l invinuiesti de lucruri pe care nu le-a facut sau le-a facut nu cu rea-credinta, sa-i satisfaci dorinte firesti varstei, fara a le considera toane sau pofte de moment, sa stii unde incepe rasfatul, cand e nevoie de severitate si cand de blandete si, mai presus de toate, sa-i oferi prin tine – parinte – exemplul pentru tot ceea ce inseamna bine si dreptate, adevar si cinste, curaj si loialitate, blandete, cumpatare, intelegere si bunavointa.

Se vorbeste din ce in ce mai mult de noul chip al femeii, de contributia pe care o aduce ea in stiinta, arta, cultura, politica. Femeii de azi ii revin sarcini multiple: consum de energie intelectuala si fizica echivalenta cu cea a barbatului, raspundere si responsabilitate fata de sarcinile pe care le indeplineste intr-un colectiv de munca.

Aceste noi calitati pe care le are femeia de azi o lipsesc de traditionalul chip al mamei, gata oricand sa depene povesti si sa improvizeze jocuri copiilor atat de dornici si plini de copilarie. Pentru a putea lasa femeii satisfactia realizarii pe plan profesional si pentru a nu lipsi copiii de farmecul primilor ani, au aparut ca o necesitate in viata, si din ce in ce mai des rostite, cuvintele “doamna educatoare”.

Dar cine-i sau cum trebuie sa fie educatoarea? Educatoarea este o mama calificata, ce trebuie sa vegheze la cresterea si educarea copiilor celor ce muncesc.

Educatoarea trebuie sa intruchipeze alternativ doua chipuri bine definite : chipul mamei, chipul educatoarei.

Avand in vedere ca anii copilariei sunt si anii gradinitei, iar copilarie fara joc, fantezie, nebunii chiar, nu exista, educatoarea trebuie sa creeze un climat familial, sa inlocuiasca prin persoana ei lipsa mamei pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Blandetea, intelegerea, rabdarea si dragostea cu care o mama se apleaca spre copiii ei, sunt sentimente fara de care o educatoare nu se poate apropia de micutii “elevi”, nu-i va putea intelege, nu se va putea face iubita.

Activitatile libere, organizate in cadrul gradinitei, dau copiilor impresia unei familii numeroase, cu multi frati si surori ce-si impart sau disputa jucariile intre ei, ce alearga, rad, sau uneori se imbrancesc, plang… Si atunci vin iute la mama lor de la gradinita, cerandu-i ajutorul, plini de incredere si dragoste. Iar aceasta noua mamica stie sa mangaie copilul lovit, sa-l dojeneasca pe cel vinovat, sa-i impace, plina de rabdare si tact.

Gradinita este o scoala a prescolarilor, o avan-scoala. Dupa cele mai recente cercetari psihologice s-a ajuns la concluzia, recunoscuta, pe plan mondial, ca dezvoltarea intelectuala a copilului se defineste intre 3-7 ani. In aceasta perioada copilul invata sa inteleaga, sa gandeasca, i se dezvolta imaginatia, memoria si chiar judecata logica. De aceea, in afara jocurilor si activitatilor la alegerea copiilor, in gradinite se organizeaza activitati comune, iar aici educatoarea este ceea ce in scoala este invatatorul. Educatoarea lupta pentru formarea primelor deprinderi de gandire corecta, de judecata, pentru dezvoltarea anumitor aptitudini, pentru dezvoltarea vocabularului. Tot in cadrul acestor activitati educatoarea trezeste copiilor dragostea pentru cunoastere, dorinta de a realiza diferite lucruri ce cer indemanare, atentie, rabdare.

Bun psiholog si pedagog, inarmata cu rabdare si tact, educatoarea indruma primii pasi ai copiilor spre viata, spre cunoastere. Acum ei vor deveni perseverenti, atenti, harnici.

De felul in care educatoarea reuseste sa formeze sau macar sa schiteze aceste trasaturi la micii ei “elevi” depinde formarea personalitatii viitorului scolar.

Cei din generatiile mai varstnice isi amintesc cu drag chipul mamei si al educatoarei ca doua puncte luminoase in sirul amintirilor.

Cei din generatiile mai tinere au mai aprins o noua luminita ce-o vor duce cu ei in viata alaturi de chipul mamei si al invatatoarei: chipul educatoarei.
Doamna mea educatoare
Este doamna ideala
Pentru fiecare.
sursa imaginii : freeschoolclipart.com


Tag-uri: educatoare, gradinita, copii, educare, mama



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 13 March '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :