FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,731
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Subminarea democratiei prin violenta, intoleranta, neimplicare

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   dezvoltare   nevoi speciale   discriminare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   marginalizare   drepturi   formare   copii cu ces   personalitate   cultura   deficiente   libertate   violenta  

All Tags

Famous Forum

 

Subminarea democratiei prin violenta, intoleranta, neimplicare

 Q:   Intreaba despre Subminarea democratiei prin violenta, intoleranta, neimplicare       
Subminarea democratiei prin violenta, intoleranta, neimplicare Una din cele mai importante contributii ale grecilor la civilizatia umanitatii este crearea unei forme de organizare politica si sociala care a devenit un model pentru orice colectivitati umane: democratia. In cadrul ei conduc cetatenii din pacate pina azi s–au facut eforturi ca ea sa fie aplicata corect in toate colectivitatile umane. Este insa si a fost subminata de violenta intoleranta, neinplicare .

Violenta, adica folosirea fortei fata de altcineva de-a lunguil timpului s-a manifestat in toate societatile .S-a manifestat atit la cei aflati in straturile superioare ale societatii guvernanti,aristocrati,militari cit si la cei aflati la periferia acesteia tilahari batausi. Stapânii si-au tratat cu violenta supusii ori de cite ori acestia nu le-au facut pe plac; cel mai puter nic si-a folosit forta pentru a se impune in fata celui mai slab, cazând victima violentei copiii, femeile tinerii si batrinii.

In numeroase imprejurari oamenii s-au aflat la dispozitia unor indivizi sau chiar a autoritatilor. Asa s-a intimplat ori de cite ori s-a permis incalcarea legii sau s-a omis limitarea puterii guvernantilor.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, de exemplu s-au comis acte de o barbarie deosebita ce au revoltat constiinta umanitatii. Au fost exterminate milioane de oameni din motive de rasa, convingeri politice, religie, nationalitate. Situatia evreilor in aceasta perioada a zguduit opinia publica, Hitler punind in aplicare asa-zisa „solutie finala”, adica exterminarea evreilor care pusa in aplicare a provocat circa 6 milioane de victime si aceasta odioasa crima asupra poporului evreu ca de altfel razboiul in totalitatea lui ar fi putut fi evitata daca tarile democratice s-ar fi implicat ferm si la timp.

Cu toate acestea violenta se manifesta si azi sub diferite forme: invaziile armate duc la violente, privim cu totii la cazurile prezentate de mass-media de agresiune si brutalitate la care recurg militarii americani asupra ostaticilor irakieni. De asemenea violenta din sport chiar la noi in tara asistind la agresiunea suporterilor asupra sportivilor, dar si intre sportivi si mult mai grav in scoala, in general si in scoala romineasca de azi .

Si intoleranta este periculoasa pentru democratie ea presupunind refuzul de a accepta pe cineva sau ideile acestuia. Fanatismul religios s-a nascut din intoleranta putind degenera in ura si persecutia altor persoane. Dar intoleranta nu se manifesta numai sub forma religioasa ,intoleranti pot fi chiar si suporterii unei echipe de fotbal care nu pot admite victoria echipei adverse generind violenta. Este cunoscut cazul fotbalistului Escobar care dupa ce a inscris un autogol in poarta echipei columbiene si astfel infrinta si eliminata din competitie sportivul a fost asasinat la el in tara fiind considerat principalul vinovat de pierderea meciului .

Desi intoleranta, violenta, neinplicarea au forme diferite de manifestare oricum s-ar manifesta ucid democratia. Forme de manifestare ale intolerantei sunt si rasismul si xenofobia .

Teoria rasista s-a dezvoltat in secolul al -19-lea fiind fundamentata pe patru idei simple :

 existenta raselor
 inegalitatea raselor
 necesitatea pastrarii neatinse a rasei considerate superioara
 dorinta rasei albe de a le domina pe celelalte

Desi a fost demonstrat caracterul nestiintific al rasismului,continua comportamentele rasiste, antisemitismul fiind unul dintre cele mai violente comportamente rasiale.

Secole de-a rindul s-a manifestat inegalitatea intre sexe, femeia fiind privita ca obiect al posesiunii trupesti, al tranzactiilor comerciale casatoria fiind si astazi o afacere in multe state din Asia si Africa. Abia la inceputul secolului al -19-lea promotoarele miscarii feministe sustineau curajos ca Dumnezeu a inzestrat mintea femeii cu puteri si facultati egale cu cele ale barbatului, deschizind usi femeilor sa actioneze in viata politica indiferent de rasa si categorie sociala.

Lipsa de implicare in problemele curente ale localitatii si tarii, ale lumii in care traim nu face decit sa submineze democraţia. E „pacatul de a nu comite”(A. Plesu), de a trece nepasator pe linga fapte, idei, oameni sau suferinte .In viata noastra de cetateni exista o serie de obligatii pe care trebuie sa le respectam altfel putem pierde tot ceea ce omenirea a cistigat atit de greu. Aceste obligatii ar fi :
 acceptarea scolarizarii
 efectuarea serviciului militar
 plata impozitelor
 acceptarea serviciilor medicale

Nerespectarea acestor obligatii ca si a altora care rezulta din necesitatea convietuirii in armonie pot afecta grav existenta noastra .

Toate aceste fenomene analizate sint intr-o masura mai mare sau mai mica tot atitia factori care pot schimba democratia, iar cind aceasta este incipienta sau in formare actiunea loe este si mai periculoasa .
sursa imaginii : freeschoolclipart.com


Tag-uri: subminare, democratie, violenta, intoleranta, neimplicare, civilizatie,



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 16 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :