FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,856
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Violenta elevilor fata de profesori

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   nevoi speciale   discriminare   dezvoltare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   drepturi   formare   marginalizare   copii cu ces   personalitate   cultura   violenta   libertate   deficiente  

All Tags

Famous Forum

 

Violenta elevilor fata de profesori

 Q:   Intreaba despre Violenta elevilor fata de profesori       
Violenta elevilor fata de profesori Cum se manifesta violenta elevilor fata de profesori?

Formele de violenta ale elevilor fata de profesori sunt variate, de la comportamente care nu sun tîn deplina concordanta cu regulamentul scolar si cu statutul de elev la forme mai grave, care tin de violenta fizica sau care intra sub incidenta legii.

Data fiind varietatea situatiilor de violenta a elevilor fata de profesori, mentionate de categoriile investigate, am grupat tipurile de comportament în trei categorii:

a) comportamente neadecvate ale elevilor în raport cu statutul lor, care presupun lipsa de implicare si participare a acestora la activitatile scolare: absenteismul scolar, fuga de la ore, actele de indisciplina în timpul programului scolar, ignorarea voita a mesajelor cadrelor didactice.

Acestea sunt aspecte „pasive” ale fenomenului de violenta scolara. Cei mai multi profesori si parinti sunt de parere ca aceste comportamente aduc în timp grave prejudicii elevilor si scolii si apar ca urmare a unor regulamente scolare deficitare, a unor relatii pedagogice „prea democratice” sau a influentei negative a mediului extrascolar.

În multe cazuri însa, aceste tipuri de atitudini si comportamente nu sunt catalogate drept violente si tin de domeniul situatiilor care sunt „trecute cu vederea” atât timp cât nu capata intensitate ridicata, desi intra în contradictie cu prevederile regulamentului scolar (conform caruia calitatea de elev presupune frecventarea cursurilor si participarea la toate activitatile scolare), sunt deranjante pentru cadrele didactice si au consecinte negative asupra rezultatelor scolare

b) comportamente care implica agresiune verbala si nonverbala de intensitate medie si care reprezinta o ofensa adusa statutului si autoritatii cadrului didactic: refuzul îndeplinirii sarcinilor scolare, atitudini ironice fata de profesori, zgomote în timpul activitatii didactice, miscari ale elevilor neautorizate de profesor (intrarea si iesirea din clasa).

Aceasta este a doua categorie de manifestari violente ale elevilor fata de profesori, în ordinea producerii lor in mediul scolar. Lipsa de implicare a elevilor în activitatea didactica si refuzul fatis al îndeplinirii sarcinilor ce le revin (neparticiparea la activitatea din clasa, nerezolvarea temelor pentru acasa etc.) sunt determinate fie de lipsa interesului si de scaderea motivatiei elevilor pentru ceea ce învata, fie ca reactie a acestora fata de diferite atitudini si comportamente ale cadrelor didactice.

Elevii îsi bat joc de profesorii care nu se îmbraca modern. Cadrul didactic este ironizat pe coridor, susoteli, bataie de joc. Adolescentii sunt preocupati foarte mult de cum arata; e un lucru bun asta, dar are si urmari...

Copiii nu suporta sa fie nedreptatitisi, sa primeasca note la o materie in functie de celelalte. Uneori, atitudinea ironica a elevilor (în special fata de evaluarea profesorilor) este sustinuta si încurajata chiar de catre unii parinti, care considera ironia o modalitate îndreptatita de manifestare a libertatii elevilor fata de anumiti profesori din scoala, care „merita acest lucru”. Cel mai adesea, profesorii incrimineaza astfel de comportamente si se simt vulnerabili în fata elevilor.

c) comportamente violente evidente. Aceasta a treia categorie de comportamente violente ale elevilor fata de profesori cuprinde comportamente agresive evidente, care presupun agresiune verbala si fizica: gesturi sau priviri amenintatoare, injurii, jigniri, amenintari verbale, lovire si agresiune fizica, agresiune indirecta (asupra masinii sau a altor bunuri ale profesorilor).

Ca o concluzie a capitolului de fata, putem afirma ca violenta elevilor fata de profesori este o realitate în scolile românesti, fapt care reprezinta un semnal de alarma asupra calitatii climatului scolar si a relatiilor pedagogice si, implicit, asupra întregii vieti scolare. Aceasta, cu atât mai mult cu cât manifestarea unor asemenea comportamente este însotita deseori de o atitudine generala devalorizanta fata de scoala ca institutie de educatie.
sursa imaginii : Robert Perry - scotsman.com


Tag-uri: violenta, scoala, profesori, elevi, cearta, chiul, fuga de la ore, agresiune, atitudini



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 28 November '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :