FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,288
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Etichetele sunt pentru marfa, nu pentru persoane

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   nevoi speciale   discriminare   dezvoltare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   drepturi   formare   marginalizare   copii cu ces   personalitate   cultura   violenta   libertate   deficiente  

All Tags

Famous Forum

 

Etichetele sunt pentru marfa, nu pentru persoane

 Q:   Intreaba despre Etichetele sunt pentru marfa, nu pentru persoane       
Etichetele sunt pentru marfa, nu pentru persoane Oamenii au nume: Ion, John, Ianoş, Johan… Cu toate acestea, mulţi dintre noi găsim mai la îndemână să folosim etichete pentru a caracteriza persoanele, pentru a le descrie sau chiar pentru a ne adresa lor. E mai uşor să spunem despre cineva: „E ţigan, handicapat, boşorog, ţăran, chinez, pocăit, bozgor…" şi gata! Le-am pus o etichetă, i-am aşezat într-o cutie, ştim totul despre ei! Într-adevăr, avem nevoie doar de o scurtă privire pentru a observa caracteristicile exterioare, evidente ale unei persoane. Dar cât ne spun aceste caracteristici despre acea persoană? Probabil că nu v-aţi gândit niciodată ce reprezintă aceste etichete, fiecare în parte…

Reprezentările despr e rromi, care se bazează pe prejudecăţile şi stereotipurile populaţiilor din jur, sunt de primă importanţă, pentru că aceste reprezentări determină atitudini şi comportamente. De cele mai multe ori ele sunt singura sursă de informaţie care îi leagă pe rromi de mediul social din jur. Rromii par a fi o realitate familiară: orice persoană întrebată are o opinie, deseori categorică, despre aceştia. Adevărul este că rromii sunt receptaţi eronat, cu atât mai rău, cu cât realitatea pierde în faţa imaginarului. De-a lungul secolelor, un întreg set de imagini a fost construit şi dezvoltat, cristalizând stereotipurile colective şi formând un rezervor de reprezentări mai mult sau mai puţin fixate în memorie. Fie că promovează respingerea sau asimilarea, aceste reprezentări se constituie ca un fundal de argumente şi justificări ale acţiunilor. În fapt, rromii sunt rareori definiţi asa cum sunt, mai degrabă sunt percepuţi aşa cum ar trebui să fie pentru a justifica politicile şi comportamentele celorlalţi faţă de ei. Difuzarea reprezentărilor despre rromi deschide calea unui fenomen circular cauză-efect: formularea unor norme, definiţiile de dicţionar, referinţele în tot felul de cărţi, în televiziune şi presă, toate se conduc după opinia comună şi pun în lumină frânturi de imagine, în concordanţă cu starea momentului. Aceste imagini se consolidează ca tot atâtea adevăruri eterne, care pot fi aduse în actualitate sau trimise de unde au venit, totdeauna privite ca elemente de confirmare pentru persecuţiile prezentului. Acest sistem de reprezentări constituie un foarte dificil obstacol în aplicarea noilor politici. În măsura în care noile politici trebuie să se bazeze pe o atitudine de respect, iar perioada actuală, de întrebări şi incertitudine, poate deschide calea unor viziuni îmbunătăţite, este imperativ necesar ca aceste reprezentări învechite, care blochează orice încercare de înţelegere şi comunicare dintre rromi şi societate, să fie supuse unui proces de demantelare.

Astăzi, cind „a lucra in comunităţile de rromi" a deschis calea unor finanţări internaţionale, multe organizaţii şi-au descoperit vocaţia de a lucra cu rromii. Rromii sunt folosiţi de un nou tip de factori politici şi sociali, atât din societatea civilă, cât şi din sectorul de stat: politicieni, autorităţi locale şi centrale, membri ai diferitelor asociaţii, cu toţii speculând piaţa de ajutor umanitar în propriul lor folos. Filantropii de ieri sunt agenţii de dezvoltare de astăzi. Apare un nou front de confruntări pentru organizaţiile politice ale rromilor: manipularea este ultima încarnare a vechilor politici de negare. Acum este timpul să reflectăm împreună asupra procedurilor de selecţie, alocare, management şi evaluare a finanţării pentru dezvoltarea unui proiect şi să venim cu propuneri pentru a face întregul proces mai simplu, mai transparent mai deschis accesului, mai echilibrat şi prezentând mai multe garanţii.

Vă amintesc faptul că, de-a lungul anilor, programele şcolare pentru copiii rromi au servit ca elemente de inovaţie în varii domenii, mai ales pentru educaţia interculturală. În masura în care copiii rromi sunt beneficiarii unei abordări interculturale, aceştia contribuie, la rândul lor, la dezvoltarea acestei interculturalităţi, prin însuşi faptul că sunt caracterizaţi cultural printr-o dispersie în cadrul altor populaţii, prin prezenta lor în toate statele lumii.
Se pare că şcolarizarea copiilor rromi a fost şi continuă să fie o forţă conducatoare în cadrul activităţilor Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei, fiind catalizatorul unui efort emblematic. Cu siguranţă ca dimensiunea internaţională reprezintă un indicator esenţial pentru modul de abordare a problematicii rromilor în lume. Cu alte cuvinte, pentru rromii ca o comunitate transnaţionala, prezenţa în toate statele, fără a avea un anume stat considerat „acasă", dimensiunea europeană este deja intrinsec prezentă. Aceasta poate servi ca un punct de plecare pentru întreaga reflecţie şi acţiune, inclusiv în cadrul unor programe nespecific internaţionale sau trans-naţionale. Aceasta este situaţia reală, aşa cum este ea trăită de cître rromi, recunoscută de instituţiile internaţionale şi, gradual, şi de statele membre.
Discriminarea împotriva rromilor este cel mai raspândit fenomen european şi rromii, cea mai numeroasă minoritate europeană, continuă să nu fie luaţi în seamă. În acest context, activitatea ultimilor ani a fost deosebit de importantă şi a contribuit în mare măsură la îndreptarea atenţiei către social şi către minorităţi, în domenii ca şcolarizarea, locuinţele, situaţiile de contact, problemele lingvistice, dezvoltarea culturală etc. Din această perspectivă, întregul ansamblu de programe derulate au jucat un rol esenţial de forţă conducătoare, element de referinţă şi demonstraţie vie asupra faptului că societatea europeană ca întreg este imbogăţită de diversitatea culturală şi respectul pentru aceasta. În privinţa problematicii multiculturalismului în statele europene de astăzi, celelalte minorităţi au de învăţat foarte mult de la rromi. Putem recunoaşte şi sublinia rolul conducător al rromilor în acest important domeniu, prin însăşi dinamica existenţei şi activităţii lor. Asumarea acestui adevăr conduce la deconstrucţia imaginilor negative şi stereotipiilor despre rromi, plasându-i în fruntea unui curent progresist.
Referinte:
• Jean Pierre Liegeois, Centre de recherches tsiganes
Traducere din limba engleza, Delia Grigore
sursa imaginii : freeschoolclipart.com


Tag-uri: etichete, educatie, persoane, socializare, discriminare, tigani, integrare



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 02 January '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :