FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,326
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Hartuitorul sau cel care va vrea pielea

Tag-uri Populare


relatii   cuplu   familie   societate   inteligenta   lider   psihic   individ   social   interactiune   stres   frumusete   sanatate   ingrijire   medic   comunicare   tratament   relatie   teama   limbaj   iubire   tinerete   bautura   sevraj   pastile   parteneri   gesturi   boala   placebo   batranete   acceptare   medicamente   efect   sentimente   oameni   dorinta  

All Tags

Famous Forum

 

Hartuitorul sau cel care va vrea pielea

 Q:   Intreaba despre Hartuitorul sau cel care va vrea pielea       
Hartuitorul sau cel care va vrea pielea A hartui: a supune pe cineva necontenit la mici atacuri repetate, la neîncetate asalturi rapide. (Le Petit Robert)

Este vorba despre o atitudine sau despre actiuni care pot fi grave; or, aceasta carte are ca scop tocmai sublinierea defectelor, uneori destul de mari, dar mai ales caraghioase ale colegilor de serviciu cu care intrati în contact. Cu toate acestea, nu putem trece cu vederea problema hartuirii. Hartuirea este un tip de violenta rece, perfida, ipocrita, uneori invizibila practic, pe care o persoana o exercita asupra alteia.

Daca sunteti victima unei hartuiri morale, ar putea trece o vreme pâna sa va dati seama ce se întâmpla. Sunteti subapreciat, nu vi se recunosc realizarile, sunteti atacat subtil, vi se strecoara o critica oarecare cu privire la fel ul în care va faceti treaba ori se vorbeste în fata tuturor despre o greseala pe care ati facut-o (de exemplu, ati facut o gafa, iar seful spune : „Nu stiu cine a facut asta, dar e un mare imbecil"). Hartuirea morala are o pronuntata latura repetitiva. Sunteti subapreciat din ce în ce mai mult pe zi ce trece, vi se arata în sute de feluri ca nu faceti nimic bine. însa totul este atât de subtil, încât ajungeti sa va întrebati daca e doar o închipuire sau daca sunteti într-adevar incompetent.
Hartuirea poate avea loc pe doua cai: cea a tacerii (ignorându-va) si cea a cuvântului (atacându-va). Hartuitorul este o persoana complexata, egocentrica, slaba si ipocrita.

Daca se simte amenintat si detine puterea, va va ataca, iar scopul sau este de a va face sa dispareti din firma. Stie ca într-un interval mai lung sau mai scurt veti solicita, pâna la urma, un concediu de odihna sau chiar veti demisiona. Este adesea charismatic, are mult farmec si îsi gaseste usor aliati. Dorinta sa cea mai mare este sa detina puterea. Mijlocul folosit: înlaturarea tuturor celor care se dovedesc a fi potentiale amenintari. Este o persoana cu care e mai bine sa nu aveti de-a face.

Hartuirea sexuala poate începe sub aparenta afectiunii. Hartuitorul se apropie fizic de victima sa chiar daca nu este necesar. Daca simtiti cel mai mic disconfort sau cea mai mica neliniste în preajma unei persoane care-si poate folosi puterea împotriva dumneavoastra, faceti tot posibilul sa va îndepartati si sa nu ramâneti singur în preajma sa.

Hartuitorul:

• poate fi cuceritor;
• este gelos, invidios;
• iubeste puterea;
• poate ignora în mod sistematic o persoana fara nici un motiv sau îi poate adresa permanent cuvinte jignitoare;
• va distruge prin atacurile sale, deseori ascunse, sentimentul ca sunteti capabil;
• pare a avea multi aliati;
• se poarta diferit cu persoana hartuita, daca este singur sau în grup;
• îsi zapaceste victima în asa masura, ca aceasta ajunge sa se îndoiasca de propriile trairi si sentimente;
• joaca pe doua fronturi.

A-l recunoaste si a-l ocoli

Primul lucru pe care nu trebuie sa-l faceti daca sunteti victima unui hartuitor este sa va îndoiti de dumneavoastra însiva, de comportamentul si eficienta proprii. Hartuitorul îsi propune sa îndeparteze victima, sa faca în asa fel încât aceasta sa paraseasca firma sau macar sa o raneasca fizic, într-un fel sau altul, iar pentru asta, îi slabeste puterea. Odata slabita, aceasta persoana îsi spune: „Poate ca, în realitate, chiar sunt insignifianta". Si, odata ce se îndoieste de sine, ajunge sa creada ceea ce vrea hartuitorul. Orice persoana care a fost victima unei violente stie deja ca într-un asemenea context se pierde foarte usor, pierzând astfel si reflexele de aparare.

într-o prima faza, îndepartati-va cât mai mult posibil de persoana hartuitoare. Ea nu se va schimba, asa ca trebuie sa fiti atent sa nu-i cadeti în plasa. Daca lucrati pentru o persoana care obisnuieste sa-i hartuiasca pe cei din jur, faceti în asa fel încât sa nu ramâneti singur cu ea. Orice martor ar putea schimba situatia, doar daca acesta nu este în cârdasie cu hartuitorul. în acest caz, fiti atent sa nu stati în calea nici unuia.

Vorbiti despre aceasta situatie, nu tineti totul în dumneavoastra. Cereti parerea celor din anturajul dumneavoastra. Unii ar putea crede ca pozati în victima, dar, vorbind despre asta, veti gasi oameni care au trecut prin aceeasi situatie si care va vor da un sfat.

încercati sa vedeti si ce modalitati exista în firma pentru a depune o plângere oficiala. Gânditi-va la instrumentele care va stau la dispozitie (sindicatul, consilierea angajatilor, superiorii ierarhici). Si, daca, dupa toate acestea, singura cale de scapare ramâne aceea de a pleca, de a va da demisia, atunci actionati în consecinta. Sanatatea dumneavoastra e mai importanta decât orice.


Tag-uri: gelozie, putere, invidie



Categorie: Psihologie  - ( Psihologie - Archiva)

Data Adaugarii: 09 April '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :