FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 859
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Actiunea cuvintelor

Tag-uri Populare


relatii   cuplu   familie   societate   inteligenta   lider   psihic   individ   social   interactiune   stres   frumusete   sanatate   ingrijire   medic   comunicare   tratament   relatie   teama   limbaj   iubire   tinerete   bautura   sevraj   pastile   parteneri   gesturi   boala   placebo   batranete   acceptare   medicamente   efect   sentimente   oameni   dorinta  

All Tags

Famous Forum

 

Actiunea cuvintelor

 Q:   Intreaba despre Actiunea cuvintelor       
Actiunea cuvintelor Oamenii sunt dependenţi de sistemul verbal de comunicare, iar această dependenţă a fost studiată de numeroase cercetări experimentale sub raport psihologic şi psihofiziologic. Într-unul din experimentele iniţiale s-a demonstrat faptul că o funcţie somatică autonomă (gândirea) se declanşează prin intermediul unui stimul verbal.

Omul depinde în mod uluitor de acţiunea cuvintelor rostite sau scrise, directe sau ocolite, prozaice sau poetice, autoritare sau permisive, persuasive sau obişnuite. În situaţiile de fiecare zi, raporturile de dependenţă nu mai sunt observate. Împrejurările deosebite sunt de aceea cele care relevă mai bine această realitate. În situaţiile de derută, de criză poate fi veri ficată de pildă eficienţa (pozitivă sau negativă) a unui singur cuvânt. Îndemnurile şi sfaturile primite în momente hotărâtoare pot influenţa conduita de-a lungul întregii vieţi. Forţa cuvântului a putut fi verificată în numeroase cercetări cu caracter teoretic şi aplicativ, efectuate sub hipnoză. Platonov (1950) generalizează îndelungata sa experienţă de psihoterapeut într-o lucrare pe care o intitulează sugestiv „Cuvântul ca factor fiziologic şi terapeutic”.

Unul dintre experimentele despre care aminteam în primul paragraf a fost realizat în scopul cercetării halucinaţiei hipnotice şi a adus - într-un mod cu totul neprevăzut – indicii asupra puterii cu care acţionează la un moment dat cuvântul. Subiecţii care erau solicitaţi să ţină ochii deschişi (un asemenea efect nu se obţine decât printr-o hipnoză profundă) trebuiau să descrie nişte „tablouri”. În realitate li se prezentau în mod sugestiv câteva planşe pe care era scris câte un cuvânt. Unul dintre subiecţi a fugit în mod intempesiv din laboratorul de experiment imediat după ce i s-a prezentat una din planşe. De abia ulterior s-a observat că pe planşă era scris cuvântul „fulgi” pe care subiectul, având din pricina stării hipnotice o acuitate vizuală mai redusă, l-a interpretat ca exprimând cuvântul „fugi”! În situaţia dată, stimulul a acţionat asupra lui ca o comanda.

În cursul hipnozei şi trainingului autogen se foloseşte efectul reflex condiţionat al cuvântului pentru a se obţine modificări funcţionale psihice şi somatice, dictate de raţiuni psihoterapeutice foarte precise.

Condiţiile neobişnuite nu fac decât să reliefeze şi mai bine un fenomen care se produce permanent. Dovezile cele mai convingătoare ni le oferă imensa literatură despre „efectul placebo”. Fireşte că acţiunea cuvântului creşte în funcţie de persoana vizată, raporturile ei cu care comunică, prestigiul acestuia din urmă, forma şi modul în care se realizează comunicarea, plauzabilitatea surselor de informare, etc. De-a lungul întregii sale vieţi, fiecare individ se dovedeşte oricum în mare măsură dependent de influenţele exercitate asupra lui prin mijlocirea cuvintelor, aceste influenţe implicând mai mult decât se accepta în general şi componente de natură sugestivă.

Cuvântul se dovedeşte extrem de flexibil din punct de vedere semantic şi fonetic, este capabil de a reflecta realitatea, funcţionând ca semnal al lumii înconjurătoare, dar cum sublinia Ivan Pavlov, poate media în acelaşi timp îndepartarea şi înstrăinarea de realitate (e cunoscută refugierea în cuvinte); printr-un cuvânt poate fi exprimat totul dar şi relativizat, aproximat, învăluit sau ascuns cu totul; prin cuvinte situaţiile pot fi poleite, degradate sau minimalizate, pot fi stabilite şi desfăcute conexiuni.

Toate proprietăţile cuvântului pot media vehicularea unui mesaj sugestiv. Cuvântul are, printre altele, şi proprietatea de a prelua o astfel de funcţie. Nu este însă nici o îndoială că şi simbolurile neverbale exercită un puternic efect asupra noastră.

Articol scris de Lavinia CavaÅŸi pentru FamousWhy.ro.

Referinte :
Ion Ciofu si Vladimir Gheorghiu „Sugestie şi sugestibilitate”, pag. 121-123
sursa imaginii : freedigitalphotos.net


Tag-uri: cuvinte, comunicare, sistem verbal



Categorie: Psihologie  - ( Psihologie - Archiva)

Data Adaugarii: 21 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :