FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,670
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Figurile de stil folosite in comunicarea de zi cu zi

Tag-uri Populare


relatii   social   interactiune   individ   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   plimbare   relaxare   vacanta   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   vedete   religie   vise   copii   pasiune   societate   pamant   amabilitate   ghiveci   eleganta   evolutie   madonna   familie   copilarie  

All Tags

Famous Forum

 

Figurile de stil folosite in comunicarea de zi cu zi

 Q:   Intreaba despre Figurile de stil folosite in comunicarea de zi cu zi       
Figurile de stil nu urmăresc atât exactitatea, cât amplificarea puterii de sugestie. Ele sunt instrumente de expresie. Geneza lor se află în forţa expresivă obţinută prin deplasarea sensului cuvintelor şi a expresiilor.

Arta de a comunica expresiv începe în momentul în care noul cuvânt în forma propusă sau noua frază se poate compara cu forma altui cuvânt şi a altei fraze, dar cu o forţă sporită de expresie. Ele sparg liniaritatea limbajului "fiind putătoare deopotrivă de prezenţă şi de absenţă" şi cu darul de a emoţiona.

Figurile de stil păstrează sensul, ceea ce diferă fiind numai semnificaţia, raportul dintre semn şi sens. Poezia însă, depinde de semnificaţii şi nu de sensuri. De aceea în poezia clasică, cuvântul poate fi înlocuit pentru că este figurat.

Nu poate fi înlocuit numai într-un text în care cuvântul este literal. în poezie şi în orice comunicare cu forţă sugestivă, distanţa dintre cuvintele utilizate şi cele ce le pot înlocui este atât de mare cât o percepe receptorul (cititor, ascultător). Consensul, este dat de codul utilizat de retorică şi cunoscut de destinatar. Aşadar, figurile de stil sunt folosite pentru sens, pentru a modifica sensul, sau pentru "ornament". Cu ajutorul figurilor de stil se modifică nu numai forma cuvintelor, ci şi a ideilor şi armonia frazei. Oricare dintre aceste figuri are rol ornamental deşi nu oricare dintre ele poate modifica sensul.

Utilizarea abuzivă a figurilor de stil înlocuieşte strălucirea pe care o pot procura discursului cu monotonia şi enigma, generate de stilul devenit abscons şi greoi, neinteligibil.


Tag-uri: social, interactiune, individ, relatii



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 18 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :