FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,624
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Limbajul trupului si capului

Tag-uri Populare


relatii   cuplu   familie   societate   inteligenta   lider   psihic   social   interactiune   individ   stres   frumusete   sanatate   ingrijire   medic   comunicare   tratament   relatie   teama   limbaj   iubire   tinerete   bautura   sevraj   batranete   boala   placebo   acceptare   efect   gesturi   parteneri   medicamente   pastile   sentimente   oameni   dorinta  

All Tags

Famous Forum

 

Limbajul trupului si capului

 Q:   Intreaba despre Limbajul trupului si capului       
Limbajul trupului si capului Limbajul trupului şi capului este în strânsă legătură cu conţinutul comunicării; comunicările nonverbale sunt adesea mult mai puternice decât cuvintele care sunt rostite, dezvăluind partea emoţională a comunicărilor noastre. Mesajele nonverbale ale vorbitorului tind să dezvăluie dorinţa de : sinceritate, convingerea, corectitudinea, abilitatea şi cunoaşterea; ele dezvăluie de asemenea, o mulţime de lucruri despre vorbitor, despre atitudinea şi sentimentele sale, în legătură cu mesajul pe care îl transmite. Dar, lucrul cel mai important, este acela că, frecvent, i se transmite vorbitorului măsura în care auditoriul îi acceptă mesajul.

Cu alte cuvinte, limbajul corpului furnizează instantaneu un răspuns vorbitorului şi îi comunică acestuia cum se prezintă. Dacă această reacţie este prezentă, iar vorbitorul nu este sensibil la acest aspect şi nici conştient de importanţa lui, fără să poată interpreta sau citi acest limbaj, atunci o mare parte din propia sa comunicare s-a pierdut. Deci, pentru a fi un bun cititor al limbajului trupului trebuie să vă stimulaţi capacitatea de observaţie şi abilitatea de a se descifra aceste mesaje; trebuie să vă daţi seama de prezenţa acestor mesaje, şi de posibilele lor semnificaţii; să fiţi permanent atent la efectul limbajului trupului dumneavostră asupra altor persoane şi să fiţi tot timpul atent la răspunsul posibil, astfel încât să puteţi imediat folosi propriile dumneavostră tehnici dc comunicare.

Pentru a ilustra cele afirmate vom analiza mai în detaliu următoarele probleme:
- Orientare şi poziţie;
- Mişcările capului;
- Expresia feţei;
- Mişcările ochilor.

Orientare si poziţie. Comunicarea se poate influenţa nu numai prin apropierea de ceilalţi ci şi prin poziţia pe care o adoptăm.

Experienţele au arătat că oamenii care doresc să coopereze au tendinţa să se aşeze, sau să stea, unul lângă celălalt. Dacă ei sunt în relaţii de adversitate vor avea tendinţa să stea faţă în faţă. Dacă observaţi comportarea oamenilor la întâlniri veţi vedea adesea că ei au tendinţa să se certe mai mult cu cei de pe partea opusă a mesei decât cu vecinii. Un manager abil arc posibilitatea să aşeze potenţialii oponenţi de aceeaşi parte a mesei dacă doreşte să evite conflictele din timpul întâlnirilor. De asemenea, un birou interpus între două persoane, şef şi subordonat, măreşte distanţa de comunicare şi la propriu şi la figurat. Umerii lăsaţi şi capul plecat pot semnala timiditatea şi inferioritatea. Stând drept, cu capul lăsat puţin pe spate şi cu mâinile în şolduri puteţi indica superioritatea şi automulţumirea. Oamenii au diferte stiluri de a merge, de a se aşeza, de a sta de vorbă, care pot reflecta poziţia lor trecută şi prezentă, pot refecta imaginea unei persoane, încrederea în sine ori starea emoţională.

Modificarea poziţiei corpului poate, de asemenea, să semnaleze începutul sau sfârşitul unei întâlniri ori dorinţa de a vorbi. Cel ce comunică va căuta astfel de semnale.

Mişcările capului
Dăm din cap în sus şi în jos pentru a indica aprobarea sau pentru a încuraja o altă persoană în ceea ce spune ori face. Este de asemenea, unul din semnalele nonverbale pe care îl folosim pentru a controla ori sincroniza discuţia cu alte persoane.
Clătinarea capului, presupune nehotărârea iar mişcările stânga-dreapta negaţie.

Expresia feţei
Dintre toate mişcările trupului, expresia feţei poate fi ţinută sub control. Faţa unei persoane poate exprima continuu o multitudine de stări: surprinderea, neîncrederea, aprobare, dezaprobare, furie, tristeţe, ş.a.
Toate acestea pot fi deduse din relaţia dintre cuvintele rostite şi alte mişcări ale corpului, care sunt mai evidente şi comunică adevăratele sentimente, c ele fiind mult mai greu de controlat.

MiÅŸcarea ochilor
Comparativ cu alte semnale ale corpului, mişcarea ochilor are un efect mult mai puternic. Unele mişcări ale ochilor sunt greu de controlat; ele trimit mesaje deosebite pe care le recepţionăm aproape fără să fim conştienţi.
Modul de a privi este~în relaţie directă cu interesul acordat. Dacă suntem interesaţi de cineva ori de ceea ce spune, îl vom privi cu atenţie. In caz contrar, dacă nu suntem interesaţi de persoană ori de comunicarea sa vom privi în altă P parte. Atunci când ne uităm cu insistenţă la cineva, semnalizăm o dorinţă de intimitate ori de apropiere. Pentru un bărbat neprecaut, a privi cu insistenţă o femeie, mai ales în localuri, este un mod de a "face curte", cu toate consecinţele neplăcute care se pot produce.

Oamenii privesc şi pentru a primi mesaje, în timp ce ascultă pentru a recepta mesajele comunicării vorbitorul priveşte pentru a urmări reacţiile auditoriului. Dacă nu vorbeşte îşi priveşte interlocutorul în timp ce vorbeşte, atunci cel care ascultă simte că vorbitorul este interesat de ceea ce spune şi de modul cum el receptează mesajul. Va considera de asemenea că vorbitorul este credibil.
Ochii nu pot comunica izolaţi de restul corpului. Există o multitudine de mesaje care pot fi transmise când se combină mişcarea ochilor cu cea a pleoapelor şi sprâncenelor sau cu alte părţi ale corpului.


Tag-uri: social, interactiune, individ, relatii



Categorie: Psihologie  - ( Psihologie - Archiva)

Data Adaugarii: 20 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :