FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,642
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Instalatia de evacuare a gazelor

Tag-uri Populare


nave   ambarcatiuni   instalatie   incendiu   navigatie   combustibil   instalatii   instalatie marfa   antichitate   purificare   reziduri   separatoare   clarificare   aer comprimat   reziduuri   evacuare   marfa   sistem   transport marfa   pompe centrifugale   legare   instalatii navale   evolutie   apa potabila   tubulaturi   pompe   ancorare   manevra   parame   produse petroliere   descarcare   incarcare   apa tehnica   instalatie incalzire   guvernare   cargou  

All Tags

Famous Forum

 

Instalatia de evacuare a gazelor

 Q:   Intreaba despre Instalatia de evacuare a gazelor       
Instalatia de evacuare a gazelor În tancurile cu produse petroliere, datorită evaporării, se concentrează în partea superioară a tancurilor vapori uşor inflamabili care prezintă un pericol permanent de incendiu. Datorită variaţiilor diurne de temperatură, marfa se dilată ziua şi se contractă noaptea. Dacă tancurile ar comunica liber cu atmosfera, în timpul zilei vaporii de petrol ar fi evacuaţi în atmosferă, iar în timpul nopţii aerul atmosferic ar fi aspirat în tancuri, mărindu-se astfel pericolul de explozie. Navele petroliere sunt astfel construite încât, în condiţii normale de exploatare, magaziile de marfă să fie izolate de atmosferă. Pe tubulaturile de aerisire sunt montate supape de siguranţă care se deschid numai la cre şterea sau reducerea exagerată a presiunii în magazii.

Instalaţia de evacuare a gazelor are rolul de a evacua gazele din tancuri şi de a introduce aer atmosferic. Instalaţia poate deservi în mod autonom sau în grup, magaziile navei. Din fiecare magazie ies tubulaturi de aerisire care se termină pe punte cu capete libere, dispuse la (1,0...1,5) m deasupra punţii. La capetele libere ale tubulaturilor de aerisire se montează site duble din alamă, împotriva propagării flăcării, denumite siguranţe de foc. La tancurile care conţin aceeaşi marfă în magazii, tubulaturile pot comunica printr-o magistrală comună de evacuare.
În scopul reducerii suprafeţei libere de evaporare, precum şi pentru a nu afecta stabilitatea navei datorită suprafeţelor libere mari, tancurile de marfă se încarcă până deasupra marginii inferioare a puţului de expansiune, de obicei cu o treime din înălţimea puţului.

Dacă petrolierul dispune de instalaţii de degazare, prin care tancurile comunică între ele, pe fiecare ramificaţie se vor instala armături speciale de aerisire, pentru a elimina posibilitatea ieşirii aerului din toate magaziile atunci când presiunea gazelor creşte numai într-un tanc.
În funcţie de inflamabilitatea produselor transportate, tubulatura de evacuare a gazelor este extinsă la înălţimi de (2,5...10,0) m faţă de puntea principală şi la cel puţin 9 m de la suprastructuri şi spiraiuri.

Armătura specială de aerisire (tip răsuflătoare [1]) trebuie să fie reglată astfel încât să se deschidă atunci când presiunea din tancuri ajunge la 50% din presiunea de probare a magaziilor (0,24 bar suprapresiune) sau la vacuum de 0,3 bar [2].
Aria secţiunii transversale a tubulaturii de aerisire trebuie să fie cel puţin cu 25% mai mare decât cea a tubulaturii de umplere.

Bibliografie
[1] Dragomir I. ş.a. Maşini termice şi instalaţii navale şi portuare. Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 1989;
[2] Ion C. Ioniţă ş.a. Instalaţii navale de bord. Construcţie şi exploatare. Bucureşti, Editura Tehnică, 1992.

Autor : Alexandru Pintilie


Tag-uri: nave, produse petroliere, instalatie evacuare, instalatie gaze



Categorie: Arhitectura Navala  - ( Arhitectura Navala - Archiva)

Data Adaugarii: 21 January '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :