FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,625
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Deosebirile genetice dintre barbati si femei

Tag-uri Populare


relatii   cuplu   familie   societate   inteligenta   lider   psihic   individ   social   interactiune   stres   frumusete   sanatate   ingrijire   medic   comunicare   tratament   relatie   teama   limbaj   iubire   tinerete   bautura   sevraj   pastile   parteneri   gesturi   boala   placebo   batranete   acceptare   medicamente   efect   sentimente   oameni   dorinta  

All Tags

Famous Forum

 

Deosebirile genetice dintre barbati si femei

 Q:   Intreaba despre Deosebirile genetice dintre barbati si femei       
Deosebirile genetice dintre barbati si femei Cu toţii cunoaştem diferenţele majore care există între bărbaţi şi femei din punct de vedere al modului în care gândesc şi privesc unele lucruri. Însă s-a demonstrat ştiinţific faptul că deosebirile respective sunt mai mult decât normale, ele fiind apanajul importantelor deosebiri genetice dintre femei şi bărbaţi. Toate acestea se materializează în carenţele de comunicare care există între cele două sexe. Iar lipsa de comunicare duce inevitabil la controverse, făcând într-un final imposibilă convieţuirea partenerilor unui cuplu. Miile de studii făcute au dovedit că, într-adevăr, există deosebiri sexuale semnificative, dar deosebirile psihologice de natură genetică sunt cele car e afectează comunicarea dintre sexe.

Mulţi specialişti credeau eronat până de curând că socializarea determină atât comportamentul bărbatului, cât şi cel al femeii, mediul social fiind considerat factorul cel mai important. Ei lansaseră ipoteza că felul în care se comportă bărbatul şi femeia ar putea fi, chiar şi numai pe departe, determinat genetic. Teoria aceasta s-a năruit atunci când cercetătorii din domeniul ştiinţelor sociale şi biologice au descoperit dovezi în favoarea deosebirilor sexuale, bazate pe aspecte genetice."

De exemplu, creierul se diferenţiază în timpul dezvoltării fetale. Intre a şaisprezecea şi a douăzeci şi şasea săptămână a vieţii intrauterine, emisfera stângă a creierului fătului de sex bărbătesc este scăldat în hormoni androgeni, eliberaţi de organismul mamei. De fapt, creierul îşi schimbă chiar şi culoarea, lucru care este vizibil la o examinare ştiinţifică. In unele cazuri, se observă că emisfera stângă se contractă pentru o vreme, reducându-şi dimensiunile, în timp ce emisfera dreaptă se măreşte. Aceasta înseamnă că bărbaţii nu au acces la ambele emisfere la fel de uşor ca femeile. Ambele emisfere ale creierului femeii sunt activate de către emoţii, pe când la bărbaţi doar emisfera dreaptă este activată de diversele emoţii. Totuşi, această baie hormonală oferă creierului bărbatului o anumită specializare, care poate fi numită izolare liniară logică şi pe care femeile nu au tendinţa să o dobândească.

Partea stângă a creierului este predominant logică, în timp ce partea dreaptă este predominant intuitivă sau emoţională. Lucrul acesta explică ceea ce se numeşte „intuiţia feminină". O femeie poate să scaneze mai rapid ambele emisfere cerebrale, ajungând direct la o concluzie şi venind cu o soluţie. Bărbatul tinde să înainteze cu greu, trecând prin logistica situaţiei pas cu pas, ajungând la o concluzie mult mai greu - dar el îşi poate verifica concluziile la care ajunge, lucru pe care femeia nu-1 poate face.

Din toate acestea rezultă că femeile au o capacitate de comunicare mult mai bună decât o au bărbaţii. Însă, pe de altă parte, creierul bărbaţilor este mai mare decât cel al femeilor, având cam două miliarde de neuroni în plus. Cu toate acestea, în creierul femeii, neuronii sunt grupaţi mai denşi şi exista o comunicare mult mai bună între neuronii femeilor decât între cei ai bărbaţilor.

Nu vrem să spunem prin aceasta că o femeie nu poate gândi logic, sau că un bărbat nu poate gândi emoţional. Dar creierul bărbatului este proiectat să fie mai analitic, iar al femeii, mai intuitiv, sau emoţional. Femeile se plâng de faptul că soţii lor nu vorbesc cu ele, în timp ce bărbaţii se plâng de faptul că soţiile lor sunt prea sentimentale. Aici este mai mult decât o problemă de natură socială. Datorită modalităţii în care cele două emisfere acţionează diferit la femei şi la bărbaţi, femeile îşi pot exprima emoţiile verbal, pe când bărbaţii se preocupă mai mult de scop, de a acţiona. Pentru a trăi o viaţă deplină, completă, adulţii sănătoşi trebuie să-şi folosească ambele emisfere cerebrale. Ei trebuie să combine partea logică cu cea emoţională.

Mulţi oamenii ajung să fie atât de prinşi în pânza de păianjen a obiceiurilor greşite, legate de comunicare, încât renunţă să mai încerce. Un mare număr dintre cei care comunică prin metode ineficiente, superficiale şi defectuoase nu s-au gândit niciodată să-şi schimbe deprinderile de comunicare. La majoritatea persoanelor există dorinţa de comunicare, dar lipsesc metodele şi hotărârea de a înlătura deprinderile negative si de a stabili noi deprinderi. Este binecunoscut faptul că femeile sunt mult mai pricepute atunci când vine vorba de comunicare, ele fiind mai deschise discuţiilor şi tratativelor de orice fel. Un studiu recent arată că femeile spun in jur de 20.000 de cuvinte pe zi, in timp ce bărbaţii doar 7.000.Femeia excelează astfel in exprimare şi în menţinerea relaţiilor.

Pentru ca o relaţie de cuplu să poată rezista trebuie ca cei doi parteneri să se cunoască foarte bine, să ştie ce îi place sau ce nu îi place persoanei iubite. Iar ca să ajungă în acest stadiu de cunoaştere, comunicarea este esenţială. Tot ce trebuie să facă la început este să ştie unele trăsături esenţiale ale bărbaţilor şi ale femeilor:

- Bărbaţii au emisfera dreaptă mai mare decât cea stângă, rezolvă probleme de matematică fără să vorbească, se concentrează mai puţin timp, folosesc mai puţin contactul vizual, reacţionează încet la frică, aud mai bine cu urechea dreaptă, sunt mai buni la şah, văd întregul, fac uşor mai multe lucruri deodată, caută mai mult senzaţiile puternice.

- La femei emisfera stângă este mai mare decât cea dreapta, femeile sunt mai atente la detalii, învaţă mai repede limbi străine, tind să vorbească în timp ce rezolvă probleme de matematică, folosesc mai mult contactul vizual, sunt atente la detalii şi mai interesate de oameni si chipuri, ascultă în mod egal cu ambele urechi, fac greu mai multe lucruri deodată, caută mai puţin senzaţiile tari, se concentrează mai mult timp şi sunt mai tolerante la teama pe termen lung.

Sursa Imaginii - suncentre.net


Tag-uri: emisfera cerebrala, creier



Categorie: Psihologie  - ( Psihologie - Archiva)

Data Adaugarii: 12 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :