FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,941
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Notiunea de morala, caracterul ei

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   nevoi speciale   discriminare   dezvoltare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   drepturi   formare   marginalizare   copii cu ces   personalitate   cultura   violenta   libertate   deficiente  

All Tags

Famous Forum

 

Notiunea de morala, caracterul ei

 Q:   Intreaba despre Notiunea de morala, caracterul ei       
Notiunea de morala, caracterul ei Prin morala se intelege totalitatea principiilor si normelor de viata, a regulilor de comportament ale oamenilor, caracteristice unei societati pe o anumita treapta de dezvoltare a ei. Inca de la inceputul societatii, oamenii si-au fixat anumite reguli de convietuire care s-au schimbat in raport de conditiile vietii materiale.

Formarea conduitei si constintei morale constituie unul din cele mai com-plexe planuri in geneza personalitatii : la primul nivel putem vorbi mai ales de actiuni si deprinderi morale, care abia prin cristalizarea si generalizarea lor (prin asimilarea lor launtrica la nivelul de cerinte interioare) se vor structura ca trasa-turi de ordin moral.

Desigur, asimilarea unor modele comportamentale de ordin moral se realizeaza prin imitatie si prin persuasiune (convi ngere), cultivand, totodata, atractivitatea copilului pentru frumusetea morala a faptelor umane de conduita civica patriotica.

Frumusetea morala se impune si este atractiva copilului prin insasi natura ei; astfel este accesibila si influenta pentru copil; de aceea, ancluderea bine gan-dita a ilustrarilor adecvate privind fapte ce definesc maretia frumusetii morale a actelor patriotice, de comportare civica morala superioara – prin crearea unor premise necesare receptionarii, intelegerii lor adecvate, cat si prin asigurarea unei atmosfere corespunzatoare – poate contribui la autentica educare in spiritul valorilor morale proprii poporului nostru.

Moraltatea si civismul, in masura in care se exprima printr-un anumit fel de a gandi al omului, constituie realitati supuse invatarii. Omul nu se naste cu aceste trasaturi ale personalitatii sale si de aceea el trebuie sa le invete de la societatea in care se naste si in care traieste.

Prin invatarea moralitatii si a civismului intelgem o activitate prin care copilul ajunge sa se comporte, sa actioneze, sa gandeasca si sa simta, in conso-nanta cu principiile, normele, trebuintele morale ale societatii in care traieste.

Educatia morala urmareste sa formeze si sa dezvolte calitati si insusiri pentru ca, pe baza lor, individul sa se poata integra in grupul social si sa poata duce o viata sociala normala. In general, prin educatia morala se uramareste formarea individului pentru a face bine si a-l promova, realizarea echilibrului sau interior, generat si consolidat de respectarea cotidiana a normelor si pricipi-ilor morale.

ETICA – stiinta despre morala, este stiinta vietii morale. Ca forma a constiintei sociale, morala cuprinde urmatoarele trei elemente :

a) valori morale – reprezentand comportari, actiuni, fapte carora li se ofera pe plan social, o apreciere pozitiva, in sensul ca ele coincid cu conceptiile proveni-te din societatea respectiva, cu privire la ceea ce este bine, echitabil, folositor societatii, membrilor ei (bunatate, cinste, harnicie, datorie, libertate, cumpatare, omenie, onestitate, iubire, prietenie, respect reciproc, demnitate);

b) norme, precepte si reguli morale. Ele s-au impus sub forma de coduri morale;

c) afectivitatea morala sau sensibilitatea morala (patriotismul, altruismul, compasiunea, respectul, spiritul de disciplina etc.).

Morala este raportata la norme si principii nescrise, dar inradacinate in traditia oamenilor.
sursa imaginii : freeschoolclipart.com


Tag-uri: morala, caracter, comportament, oameni, educatie, societate, trasaturi, personalitate, educatie morala



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 06 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :