FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,471
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre fabula

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre fabula

 Q:   Intreaba despre Referat despre fabula       
Referat despre fabula Cuvantul fabula provine din lat. "fabula" cu sensul de '' povestire ''. In sens larg, termenul denumeste '' nucleul faptelor din care este constituita actiunea unei opere literare '', iar in sens restrans reprezinta specia genului epic in versuri sau in proza in care sunt povestite diferite intamplari puse pe seama animalelor, a pasarilor, a plantelor sau ale unor obiecte personificate. Acestea sunt imaginate in situatii omenesti, iar faptele narate constituie o alegorie.

Fiind o opera lirica, in fabula, sentimentele si atitudinea scriitorului sunt exprimate indirect, prin intermediul actiunii si al personajelor.

La orice fabula se intalneste o prima parte narativa alegorica, in care sunt relatate intamplarile, dar, naratiunii, ca mod de expunere predominant, i se adauga si dialogu l, care imprima o anumita vioiciune si naturalete intregii actiuni. Totodata, acest mod de expunere, precum si unele scurte secvente descriptive au menirea de a evidentia trasaturile specifice ale personajelor.

Acest fapt - reliefarea insusirilor personajelor - este esential in fabula intrucat autorul isi propune sa critice anumite defecte omenesti intruchipate de personaje. Astfel se realizeaza si o altatrasatura a fabulei - caracterul ei satiric si moralizator - caci scriitori urmaresc ca, printr-o atitudine critica, sa indrepte anumite trasaturi de caracter negative, sa transmita unele invataminte.

Asa se explica faptul ca fabula contine si o a doua parte, mult mai redusa decat cea narativa, numita morala, care este asezata, de obicei, la sfarsit si contine o cocluzie formulata concis si clar. Uneori, morala poate lipsi din fabula, dar in aceasta situatie, ea se desprinde cu usurinta din naratiune.

Cele doua parti ale fabulei - naratiunea alegorica si morala - se afla intr-o stransa legatura, caci morala, pe care se pune accentul, este o concluzie a intregului discurs, iar naratiunea este vesmantul care o pune in relief. Claritatea moralei depinde, in foarte mare masura, de claritatea firului epic, de maestria cu care autorul stie sa intruchipeze prin personajele sale anumite tipuri umane.

Animalele, pasarile, plantele, obiectele din fabula ( intr-un cuvant - personajele fabulei ) reprezinta o anumita trasatura de caracter in deplina concordanta cu conceptia pe care fabulistul o are despre fiecare dintre ele. Astfel, trasatura reprezentata de iepure este teama, cea prezentata de vulpe este siretenia ; lupul este lacom, leul este puternic si abuziv, la fel ca elefantul, boul este prostanac, dar si arogant etc.

Din cele aratate pana aici, se poate conchide ca fabula este o opera epica in versuri sau in proza, in care sunt povestite intamplari puse pe seama animalelor, a pasarilor, a plantelor, a obiectelor si care are caracter satiric si moralizator, criticand anumite defecte omenesti.

Categoria estetica realizata prin fabula este comicul, care se intalneste intr-o diversitate de forme - umor, satira, ironie - avand ca scop provocarea bunei dispozitii si a hazului, dar si o atitudine critica fata de cei doi ipocriti, lacomi, prosti, infatuati etc.

In ceea ce priveste versificatia, fabula nu respecta reguli stricte ale poeziei clasice, luandu-si o mare libertate referitor la ritm, rima, masura, strofe, naratiunea fiind , de cele mai multe ori, continua.

Ca specie literara, fabula s-a dezvoltat in Orient inca din secolul al VII-lea i.Hr. si a fost pusa in circulatie de culegerile indiene Panciatantra si Hiptopadesa compuse in sanscrita de Bidpay si traduse in araba, dar creatorul ei este considerat grecul Esop.


Tag-uri: fabula, gen epic, versuri, proza



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :