FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,377
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum spunem o poveste?

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   nevoi speciale   discriminare   dezvoltare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   drepturi   formare   marginalizare   copii cu ces   personalitate   cultura   violenta   libertate   deficiente  

All Tags

Famous Forum

 

Cum spunem o poveste?

 Q:   Intreaba despre Cum spunem o poveste?       
Cum spunem o poveste? Cu totii stim ca povestile sunt adorate de copii. Dar toata lumea stie cum sa spuna o poveste astfel incat sa le incite interesul? Puteti citi sau spune povesti copiilor inca de la varste foarte fragede, insa nu uitati unele trucuri.

La copiii foarte mici puteti inventa chiar dumneavoastra scurte povestioare folosindu-va de jucariile lor. Astfel, aratand jucariile pe masura ce sunt mentionate in povestire si executand anumite activitati simultan cu descrierea lor verbala, puteti alege o papusa care-si povesteste pataniile, sau un ursulet care vorbeste despre viata lui in padure. Cu cat copilul inainteaza in varsta puteti inlocui jucaria cu imagini sau le folositi impreuna. O alta modalitate de expunere a povestilor este a teatrului de papusi. Starea de spectator poate conveni mai bine temperamentului copilului dumneavoastra si astfel ar putea sa retina mai multe in acest fel.

Orice modalitate de a povesti abordati trebuie respectata ordinea cronologica a evenimentelor din poveste. Imaginile folosite trebuie sa fie clare si concise, simple si accesibile copiilor. Pentru ca expunerea unei povesti sa aiba succes in fata copilului trebuie sa va transformati in mici „actori” incercand sa fiti cat mai expresivi. Vocea si tonul sunt mijloacele cele mai importante de care trebuie sa va folositi pentru a sublinia unele stari afective. Acestea trebuie sa varieze conform cu continutul povestii. Un ton monoton si o voce indiferenta actioneaza negativ asupra copilului. Vocea trebuie modificata pentru fiecare personaj din poveste, astfel veti vorbi mai gros cand imitati glasul lupului din povestea”Capra cu trei iezi” si cald si duios cand imitati vocea capei-mama. Deasemenea un rol important il au mimica si gestica care contribuie la marirea expresivitatii povestii, la stabilirea unui contact mai viu intre povestitor si ascultator si mai ales, la asigurarea perceperii afective si constiente de catre copil a textului.

Copiii recepteaza in mod natural sentimentele si ideile prin intermediul actelor motrice. Tristetea poate fi infatisata prin coborarea capului, surpriza prin inaltarea umerilor, bucuria prin batai din palme si sarituri intr-un picior.

Povestile si povestirile trebuie alese in concordanta cu particularitatile de varsta si dezvoltarea psiho-individuala a copilului.

Momentul zilei, in care este spusa o poveste, trebuie sa fie si el bine ales. Copiii trebuie sa fie intr-o dispozitie propice audierii. Se recomanda ca povestea sa fie spusa dupa terminarea unei perioade in care s-au jucat mult sau spre seara, inainte de culcare.
sursa imaginii : freeschoolclipart.com


Tag-uri: poveste, citire, lectura, copii



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 23 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :