FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,019
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Scaunele de Eugen Ionescu - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Scaunele de Eugen Ionescu - prima parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Scaunele de Eugen Ionescu - prima parte       
Comentariul operei Scaunele de Eugen Ionescu - prima parte Aparuta in 1951 si jucata pentru prima oara in 1952, piesa Scaunele a suscitat interes in randul spectatorilor, criticilor si dramaturgilor contemporani care au vazut in ea un esec.

Scaunele este o piesa de teatru care nemultumeste prin descrierea naivitatii grosolane a personajelor, prin faptul ca nu are o coerenta logica un subiect o conceptie asupra vietii, prin faptul ca nu este exigenta cu lumea ca nu prezinta nici un fel de teza ca nu acuza ca nu da nici un fel de solutie. Ea este asemenea unui tablou in care formele se dezbina prin culori. Important este insa faptul ca tabloul exista ne sta in fata ochilor ca o expresie, sta in picioare. E ceva pur, curat e o constructie noua in care nu mai apar fragmente de pastisa din istorie.

Daca ar fi sa o incadram intr-o anumita conventi e, am putea sa spunem despre ea ca este o drama a neputintei de a comunica.

Descoperim in "Batranul" din Scaunele un personaj scenic care parodiaza autorul, caci criza comunicarii autorului, care nu ajunge intotdeauna cu mesajul sau la spectator, pentru ca mesajul sau, considerat absurd este de altfel asemanator cu realitatea care de cele mai multe ori este de necrezut.

Piesa Scaunele se desfasoara dupa un scenariu aproape fix, la fel ca in Locatarul, Sectia, Cantareata cheala.

Batranul si batrana isi traiesc ultimile clipe ale unei vieti anodine, mic burgheze, echilibrata prin anost, abia animata de unele mici amintiri care sfasesc in franturi de cuvinte, vag plictisitoare. Seara de seara, ca in "1001 de nopti", batranul spune o poveste pe care n-o va sfarsi niciodata. Povestirea este fragmentata totul intra in banal, aparent in nefiresc in realitate in tragicul existentei lipsite de sens.

Batranul si batrana sunt personaje arhetipale intr-o lume arhetipala in acest bloc unde locuiesc cei doi batrani, excesiv de politicosi unul cu altul, nu se traieste si nu s-a trait. Personajele sunt nistemorti vii care intr-un ultim spasm incearca sa lase o dara in urma lor. Piesa s-ar fi putut foarte bine numi si "mesajul" caci cei doi amintesc despre acesta, despre mesajul pe care batranul il va transmite lumii in aceasta seara, mesaj stiintific, opera a vietii lui, pe care nu poate s-o transmita el ci autorul care va sti sa nuanteze si mai bine ideile lui.


Tag-uri: scaunele, eugen ionescu, comentariu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :