FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 401
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Poarta discutii calme!

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   dezvoltare   nevoi speciale   discriminare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   marginalizare   drepturi   formare   copii cu ces   personalitate   cultura   deficiente   libertate   violenta  

All Tags

Famous Forum

 

Poarta discutii calme!

 Q:   Intreaba despre Poarta discutii calme!       
Poarta discutii calme! Dificultatea comunicarii este destul de frecventa. Oricare ar fi subiectul pe care vrei sa il comunici, este extrem de important lucrul pe care nu il zici, nu neaparat cel pe care il zici.

Cand comunicam, si vrem sa transmitem ceva, este ca si cum am duce o lupta pe trei campuri diferite. Prima oara dorim sa ne impunem o versiune proprie asupra faptelor, apoi incercam sa ascundem sau sa evidentiem anumite sentimente, iar apoi vrem sa ne aparam identitatea. Si indiferent care ar fi subiectul pe care inceram sa il dezbatem, si oricat de mult, sau putin, ar fi implicate persoanele in dialog, la mijloc apar aceleasi greseli care duc inspre certuri.

Mare parte din conversatiile dificile incep cu discutii in care diferentele de opinii sunt sustinute sus si tare, fara ca celalalt sa se ga ndeasca ca mai discuta cu o persoana, care are, asemenea lui, argumente, trairi si sentimente ce il fac sa creada lucrul respectiv. Un alt lucru care ii face pe interlocutori sa creada ca au dreptate, este ca acestia considera ca ii cunosc bine pe cei cu care vorbesc, sau cunosc atat de bine lucrul despre care vorbesc, incat nu exista motive pentru care ideea lor sa fie detronata.

Iesirea din impas se face printr-o colaborare, prin discutii in care fiecare isi asteapta dreptul la replica si incearca sa se descopere motivul pentru care celalalt spune ceea ce spune. Toti avem propriile motive si argumente care ne duc inspre exprimarea unor ganduri sau crearea unor gesturi. Cel mai important lucru e ca aceste ganduri si gesturi sa fie facute fara ca ele sa afecteze pe cei din jurul nostru, iar daca acestea ii afecteaza in mod inevitabil pe cei din jurul nostru, ele trebuie intarite cu argumente.

In momentul in care se poarta o discutie in contradictoriu, iar interlocutorul isi aduce argumente la precizarile sale, el nu poate fi contrazis cu ardoare iar cel care considera pe nedrept ca are dreptate, este rapid convins de greseala pe care o face. Este posibil ca reactia sa fie violenta din punct de vedere verbal, insa o persoana care stie sa comunice in mod constructiv, isi va pastra calmul si acest lucru nu il poate intarata pe interlocutor.

O alta posibilitate de iesire din impas, este aceea de a-ti exprima gandurile si sentimentele fara a incerca sa il judeci pe cel de langa tine. Este bine sa amintim celui de langa noi, in momentul in care ne sustinem ideea, ca este o parere complet personala, si ca exista sanse sa gresim. Daca ii ceri celuilalt (care este deja nervos) sa iti explice motivul pentru care si-a iesit din fire, cu siguranta acesta se va calma si isi va da seama ca a reactionat absurd.

Este bine sa nu uitam ca nu exista numai alb si negru, de multe ori apare culoarea gri, o culoare care ne ajuta sa ne moderam senzatiile. Exista sanse ca si noi sa ne inselam, indiferent de siguranta cu care ne sustinem ideile. Daca incercam sa ne asumam o anumita responsabilitate in dialog, avem toate sansele de reusita.
Respectand aceste idei, este posibil ca toate conversatiile noastre sa aiba loc la un nivel civilizat, fara nici o urma de nervi.
Articol scris de Lavinia Cavasi pentru FamousWhy.ro


Tag-uri: comunicare, colaborare, discutii, impasCategorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 04 September '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :