FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,219
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Vlaicu-Voda de Davila Alexandru - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Vlaicu-Voda de Davila Alexandru - prima parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Vlaicu-Voda de Davila Alexandru - prima parte       
Comentariul operei Vlaicu-Voda de Davila Alexandru - prima parte Drama Vlaicu-Voda a fost prezentata pe scena Teatrului National din Bucuresti in seara zilei de 12 februarie 1902, cand autorul ei implinea 40 de ani de viata.
In evolutia dramei istorice traditionale, inaugurata de Bogdan Petriceicu-Hasdeu, prin "Razvan si Vidra" si de Vasile Alecsandri, prin "Despot-Voda", piesa lui Al. Davila, o drama romantica de tip shakespearian, reprezinta alaturi de "Apus de soare" de Barbu Stefanescu-Delavrancea momentul ei de culminatie.

Drama reconstituie un episod al luptei pentru putere si pentru independenta tarii in timpul lui Vlaicu-Vladislav al IV-lea fiul si urmasii! lui Alexandru Basarab, intemeietorul statului independent Tara Romaneasca actiunea desfasurandu-se pe la 1370. Infruntarea se produce intre Vlaicu si doamna Clara, mama sa vitrega si soti a de a doua a lui Alexandra Basarab, unealta statului maghiar in Tara Romaneasca si, totodata sustinatoarea expansiunii catolicismului la noi.

Conflictul real este determinat de coroana maghiara care se foloseste de doamna Clara si de propaganda catolica pentru consolidarea vasalitatii Tarii Romanesti. De fapt, tara a fost inchinata de Clara dupa ce a retras din Ardeal o parte din armatele romane conduse de craiul Nicolae, domn al tarii si frate mai mare al lui Vlaicu, in momentul in care acestea inregistrasera cateva victorii asupra adversarilor.

Consecintele, asa dupa cum ii reproseaza Vlaicu doamnei Clara, au fost triste: craiul Nicoale a fost omorat, tara a fost supusa, drept garantie a credintei si supunerii au fost trimisi ca ostateci, la curtea maghiara, sora si cumnatul lui Vlaicu, Cristina si Strasimir, iar in capitala tarii, Curtea de Arges, troneaza Clara, pazita si sprijinita de ostile conduse de Kaliany; s-a intensificat astfel propaganda si expansiunea catolicismului in tara.

Compozitional, drama cuprinde cinci acte. Primul act debuteaza cu prezentarea cuplului Anca-Mircea si cu o adunare a boierilor intr-o poienita, in mijlocul unei paduri din apropierea capitalei, spionati de Pala, sluga doamnei Clara.

Tot in actul I se contureaza conflictul, care evolueaza crescand, generand o puternica tensiune dramatica. Este un conflict complex, avand in centrul lui disputa pentru putere dintre Vlaicu si doamna Clara, disputa mascata din partea lui Vlaicu la inceput printr-o deosebita arta a disimularii, pentru ca apoi sa se manifeste deschis. Conflictul dramatic angajeaza insa si alte forte: boierii patrioti in frunte cu banul Miked, spatarul Dragomir si grupul doamnei Clara, boierii care nu intuiesc tactica si telurile patriotice ale domnului, pe care-l acuza de supunere slugarnica fata de Clara si de Kaliany.


Tag-uri: vlaicu-voda, davila alexandru, opera



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 11 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :