FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,472
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Inceputurile Literaturii Romane Scrise

- Cand a luat nastere alfabetul arab? by Peyton

- Cine a utilizat primul alfabet? by Dan

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   dezvoltare   nevoi speciale   discriminare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   marginalizare   drepturi   formare   copii cu ces   personalitate   cultura   deficiente   libertate   violenta  

All Tags

Famous Forum

 

Inceputurile Literaturii Romane Scrise

 Q:        
Inceputurile Literaturii Romane Scrise Limba de cultura a Evului Mediu romanesc a fost slavona. Odata cu Reforma religioasa a lui Huss, Luther si Calvin s-a trecut treptat la inlocuirea limbilor artificiale: greaca veche, latina si slavona cu limbile nationale. Dupa aceasta eliberare a profitat si limba romana.

Dupa cum demonstreaza documentele, in limba romana a inceput sa se scrie prin secolul al XV-lea, astfel un german marturisea ca ar fi vazut in Transilvania in 1475 o scrisoare adresata fratelui sau in limba romana, iar evidenta contabila a orasului Sibiu din 1495 arata ca s-a dat suma de 1 florin unui preot roman pentru a redacta o scrisoare in limba romana.

Dar aceste documente nu s-au pastrat. Primul document pastrat de limba romana este "Scrisoarea boierului Neacsu din Campulung" adresata judecatorului Brasovul ui, Hans Benker in anul 1521. In aceasta scrisoare boierul Neacsu il avertiza pe jude de pericolul invaziei turcilor. Desi alfabetul folosit este alfabetul chirilic, limba romana din scrisoarea lui Neacsu este destul de corecta, cursiva si destul de apropiata de limba rOmana vorbita azi. O importanta etapa in procesul de formare a limbii romane literare a fost reprezentata de traducerile de texte religioase. Aceste traduceri s-au facut in Maramures, in secolul XVI si sunt: "Psaltirea voroneteana", "Psaltirea scheiana", "Psaltirea Hurmuzachi", "Codicele voronetean". Cu toate particularitatile de exprimara limba romana din aceste scrieri este destul de fluenta.

O alta etapa foarte importanta in constituirea limbii romane literare au reprezentat-o tipariturile. Prima carte tiparita in limba romana apare in 1544 si este "Catehismul Lutheran de la Sibiu", a carui tiparire a fost inceputa de Filip Moldoveanul. O importanta contributie in domeniul tipariturilor romanesti a avut-o Coresi, a carui lucrare, "Psaltirea romaneasca", are un epilog in care autorul reuseste sa se elibereze de tutela Bisericii transformand pentru prima data limba romana intr-un instrument de exprimare si de aparare a intereselor poporului. In secolul al XVII-lea si al XVIII-lea s-au facut progrese in formarea limbii romane literare datorita operelelor unor clerici, care, alaturi de elementele religioase, au introdus treptat elemente de pura literatura. Primul dintre acestia a fost Varlaam. El a scris "Cazania" sau "Carte romaneasca de invatatura" in care apar primele versuri culte din literatura romana cuprinse sub titlul "Stihuri in stema domniei Moldovei". Pe langa aceste versurri "Cazania" cuprinde predici precum si istorisiri despre viata sfintilor. Limba romana folosita aici aveaa o asemenea expresivitate incat "Cazania" a putut fi citita ca un roman si a fost considerata prima proza romana artistica in maniera culta , in timp ce Varlaam a fost considerat cel dintai povestitor al romanilor.
sursa imaginii : maxwell.syr.edu


Tag-uri: evul mediu, slavona, huss, luther, calvin, greaca veche, latina, 1475, 1945



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 24 November '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :