FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 5,856
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
6.5
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul poeziei Tiganiada scrisa de Ion Budai-Deleanu - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul poeziei Tiganiada scrisa de Ion Budai-Deleanu - prima parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul poeziei Tiganiada scrisa de Ion Budai-Deleanu - prima parte       
Comentariul poeziei Tiganiada scrisa de Ion Budai-Deleanu - prima parte Cel mai de seama reprezentant al "Scolii ardelene" si al iluminismului romanesc ramane Ion Budai-Deleanu. Originar din Cigmaul Hunedoarei, cu studii filosofice si teologice la Viena, cunoscator al literaturilor clasice si moderne, consilier juridic la Lwow, unde merge in 1820, Ion Budai-Deleanu a fost mintea cea mai luminata a vremii lui, un adevarat Luceafar al "Scolii Ardelene". Ion Budai-Deleanu a fost o personalitate complexa; istoric, lingvist si scriitor. Autor al unor importante lucrari istorice (De originibus popularum Transylvanie. De unione trium nationum) si lingvistice (Temeiurile gramaticii romanesti, Lexicon pentru carturari, Lexicon romanesc-nemtesc si nemtesc-romanesc), Ion Budai-Deleanu se inscrie in eternitate mai ales prin epopeea sa Tiganiada, capodopera a literaturii n oastre si opera de valoare universala, scriere uimitoare pentru vremea respectiva si pentru stadiul de evolutie, de la acea data, al literaturii romane.

Tiganiada sau tabara tiganilor, subintitulata "poemation eroi-comico-satiric", in 12 canturi, a fost scrisa intr-o prima forma in 1800, si definitivata in 1812. Prima varianta a fost publicata in anii 1875-1877, in paginile ziarului "Buciumul roman", iar cea de-a doua, abia in 1925, in editia lui Gh. Cardas.

Tiganiada este cea mai importanta opera literara, in ordine cronologica, din literatura noastra, dupa Istoria ieroglifica a lui D. Cantemir si a avut un destin asemanator cu aceasta Parca a fost un "blestem" al literaturii noastre premoderne, ca operele ei cele mai insemnate sa nu fie publicate la vremea lor! Nepublicarea la timp a acestor capodopere a prejudiciat dezvoltarea literaturii noastre. Daca aceste capodopere ar fi fost publicate la vremea in care au fost scrise, evolutia literaturii romane ar fi fost, fara indoiala, alta, Literatura romana ar fi capatat un alt curs, decat cel pe care il cunoastem astazi.

In "Prologul", semnat Leunachi Dianeu (anagrama a numelui autorului, Ionachi Deleanu) si in "Epistola inchinatoare catre Mitru Perea, vestit cantaret" (care nu e altul decat Petru Maior), Budai-Deleanu isi numeste, pe un ton glumet, capodopera sa, "jucareaua", fiind, insa, convins de valoarea ei, din moment ce marturiseste ca a scris-o pentru a destepta "un gust nou de poezieromaneasca".


Tag-uri: tiganiada, ion budai-deleanu, poezie



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :