Zborul peste mare sau ocean, nu a fost încercat până în 1909 pe 25 iulie, când aviatorul francez, Louis Bleriot a traversat canalul Mânecii, in zbor, devenind astfel primul om care a zburat peste apă. Odată cu acest zbor, el a câştigat şi 1000 de lire sterline, premiu oferit de ziarul Daily Mail.
Bleriot a zburat la bordul unui monoplan şi nu a purtat busolă, spunând că un francez se ghidează după o aterizare cu succes lângă Dover de arborarea steagului francez pe coasta Angliei.
Zece ani mai târziu, John W Alcock pilot englez şi navigatorul Arthur Whitten Brown (născut în Scoţia din părinţi americani) au încercat să efectueze primul zbor peste Oceanul Atlantic fără oprire. Dacă reuşeau e
i urmau să câştie un premiu oferit tot de Daily mail, în valoare de 10000 de lire sterline. Pe 14 iunie 1919 într-un biplan cei doi au decolat din Canada, Newfoundland, şi au aterizat lândă Clifden, Irlanda, efectuând un zbor de 3057 km pentru a câştiga premiul. Îm acelaşi an în care au efectuat zborul, Alcock a murit într-un accident aviatic în Franţa.
Dar cel care a reuşit cu adevărat un zbor transatlantic a fost aviatorul american Charles Lindberh, care a plecat de la New York pe data de 20 may 1927, a zburat 5792 km până la Paris, unde a aterizat cu succes cu monoplanul său Ryan, după un zbor care a durat în totalitate 33 de ore şi 39 de minute.
Prima femeie care a traversat pe calea aerului Oceanul Atlantic a fost de origine americană, se numea Amelia Earth, ea aterizând în Londonderry.
Prima călătorie cu un aparat de zbor peste Oceanul Pacific, fără oprire, a fost efectuată de către americanii Hugh Herndon şi Clyde Pangborn, care au plecat din japonia către Statele Unite într-un avion Bellanca. Sursa imaginii: allstar.fiu.edu