FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,992
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Copiii sunt viitorul Romaniei

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   nevoi speciale   discriminare   dezvoltare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   drepturi   formare   marginalizare   copii cu ces   personalitate   cultura   violenta   libertate   deficiente  

All Tags

Famous Forum

 

Copiii sunt viitorul Romaniei

 Q:   Intreaba despre Copiii sunt viitorul Romaniei       
Copiii sunt viitorul Romaniei Colaborarea dintre familie si gradinita, conditie esentiala in educarea moral-civica a prescolarului

Motto : "Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata. Seneca"

Copiii sunt viitorul Romaniei. De felul in care ne crestem si educam urmasii depinde lumea de maine. Poate fi o lume a progresului, a concordiei, sau o lume macinata de conflicte, de ura si distrugeri. Traim intr-un prezent vulcanic in care grija pentru educatie si pentru copii este o solutie a polarizarii eforturilor si un prilej de conlucrare la nivel national si international. Toate popoarele isi iubesc copiii si toti parintii sunt ocrotitorii vlastarelor lor. Devine tot mai necesar sa se identifice solutii pentru ca toti copiii sa aiba acces la educatie si sa participe la viata sociala, sa se integreze in societate si sa fie cat mai adaptati. Acesta este un drept al tuturor copiilor, dar si o obligatie a tuturor adultilor. Lumea in care se dezvolta azi copiii nostri este complexa si contradictorie. Problemele acestei realitati cer raspunsuri rapide si flexibile. De aceea, tanara generatie trebuie pregatita nu numai sa inteleaga si sa suporte schimbarile permanente, ci si sa le stapaneasca. Copiii de azi vor fi agentii schimbarii de maine si evolutia va depinde de solutiile lor dinamice si adaptate. Idealul educational de azi il reprezinta omul care stapaneste schimbarea. Stapanirea schimbarii presupune nu numai adaptarea la realitate ci si permanenta interogatie asupra solutiilor gasite. Omul viitorului este cel care formuleaza si adreseaza intrebari, iar dimensiunea morala constituie o premisa in aceasta constructie.

In educarea prescolarului, familia, educatorii si societatea sunt mijloace importante de educatie si instructie.

Educatia moral-civica corespunde necesitatii de a le forma copiilor o conduita civica bazata pe cunoasterea cotidiana a regulilor vietii sociale, democratice intr-un stat de drept. Aceasta urmareste initierea copiilor in practicarea unui comportament activ, responsabil, capabil de toleranta si respect fata de sine si fata de ceilalti, constient de drepturi si de datorii, liber si deschis spre alte culturi.

Prin morala se intelege in mod curent, un ansamblu de norme, reguli si deprinderi, obiceiuri, mentalitati, sentimente si trairi, valori, idealuri si scopuri care calauzesc omul in viata personala si sociala. Ea se prezinta ca un sistem de deprinderi, sentimente si convingeri de comportare, sedimentate prin traditie in norme si precepte de conduita ale comunitatilor umane si ale individului. Educatia morala urmareste sa formeze si sa dezvolte calitati si insusiri pentru ca, pe baza lor, individul sa se poata integra in grupul social si sa poata duce o viata sociala normala. In general, prin educatia morala se urmareste formarea individului pentru a face bine si a-l promova, realizarea echilibrului sau interior, generat si consolidat de respectarea cotidiana a normelor si principiilor morale.

Educatia civica urmareste, in esenta, cultivarea unor raporturi corecte intre stat, organele si institutiile sale si individ, intre indivizi, ca cetateni ai unei societati bazata pe legi si reglementari, pe norme si reguli care asigura convietuirea, linistea si eficienta tuturor activitatilor ce se desfasoara, pentru ca fiecare individ si societatea, in ansamblu, sa poata exista si sa se dezvolte.

Intre moralitate si civism exista atat asemanari, cat si deosebiri. Educatia civica este mai mult circumscrisa unei anumite societati, unui anumit grup social determinat istoric si geografic; educatia morala vizeaza aspecte mai generale, universal valabile.

Metodele de educatie morala si civica sunt aceleasi. Ele presupun cultivarea unor virtuti comune, ca: harnicia, stapanirea de sine, spiritul de abnegatie, infranarea egoismului, ajutorul reciproc, cinstea, punctualitatea etc.

Atat educatia morala, cat cea civica urmareste sa realizeze o disciplina libera sau o libertate disciplinara, dar nu poate fi admisa libertatea fara respectul unor principii,al unor norme la care s-a aderat constient.

Atat in educatia civica,cat si in cea morala trebuie armonizate doua cerinte:a disciplinei si a adeziunii la ordinea necesara bunei convietuiri si a dorintei de libertate a individului.

Principalele institutii sociale care se implica in educatia morala sunt: familia, gradinita, comunitatea, Biserica, institutiile cultural-educative, mass-media.

Influentele si actiunile educative pe care le exercita institutiile sociale se afla in stransa interdependenta, de aceea este important ca ele sa se desfasoare convergent, unitar, gradinita si familia avand in acest sens, un rol "catalizator".

Familia ofera copilului un mediu afectiv, social, cultural. Mediul familial, mai ales sub aspect afectiv, este o scoala a sentimentelor in care se modeleaza sub acest aspect personalitatea. Copilul traieste in familia sa o gama variata de relatii interindividuale copiindu-le prin joc in propria conduita.

Cu tripla functie "reglatoare,socializatoare si individualizatoare", familia contribuie in mare masura la definirea personalitatii si conturarea individualitatii fiecarui copil.

Din punct de vedere practic,responsabilitatea sociala a parintilor se realizeaza in raport nemijlocit cu modalitatea in care pentru educarea copilului in spiritul idealului de viata acestia stiu sa foloseasca autoritatea lor parinteasca.

Unitatea de actiune a celor doi factori "gradinita-familie" in opera de formare a copilului este conditionata de unitatea de vedere, de un mod comun de lucru si o buna cunoastere reciproca.

Interesul comun al celor doua institutii trebuie sa determine o miscare de apropiere cu sens dublu, familie-gradinita, gradinita-familie, in vederea unei suficiente cunoasteri a ambelor parti.

Cadrul metodic al unui schimb organizat de pareri si mai ales de indrumare a parintilor pe anumite probleme este reprezentat de programul consultatiilor individuale si colective cu teme ca:

- scopul familiei in educatia copiilor,despre noi si copii nostri,cum sa contribuim la formarea si dezvoltarea valorilor morale ale copiilor nostri, etc. in mod special in cadrul consultatiilor individuale se pot rezolva chestiuni de indrumare concreta pentru fiecare copil in parte in conditiile unei colaborari de apropiere prietenoasa si multa discretie din partea educatoarei. Facand aceasta mentiune avem in vedere faptul ca adesea neajunsurile in comportamentul copiilor sunt consecintele directe ale unor situatii nefericite din familiile acestora, situatii ascunse si pastrate atat de parinti cat si de copii cu un sentiment de justificata jena.

Cadrul mai larg de informare teoretica a familiilor in probleme de pedagogie este acela al adunarilor generale periodice, unde la asa-zisele mese rotunde cu educatoarele si specialistii se dezbat aspecte importante referitoare la modul de crestere si indrumare a copiilor. Apreciem ca buna cunoastere a ceea ce copilul trebuie sa primeasca si primeste concret din partea familiei, conjugata cu o munca metodica, pe baze stiintifice, din gradinita, in conditiile unei bune colaborari permanente dintre familie si gradinita, al unei indrumari suficiente a familiei reprezinta parghii de baza in munca de formare a prescolarului.

Realizarea educatiei morale poate avea uneori un caracter difuz in practica sau se poate confrunta cu problema relativizarii scalei valorilor morale. Educatia civica ii familiarizeaza pe copii cu valorile statului de drept,cu drepturile copilului intr-o societate democratica,urmarind dezvoltarea sentimentelor patriotice, a raspunderilor si comportamentelor specifice cetateanului.
sursa imaginii : freeschoolclipart.com


Tag-uri: copii, romania, educatie, familie, gradinita, educatoare, prescolari



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 18 January '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :