FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 686
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Aristotel

- Datorită cărui fapt a tras Aristotel concluzia că Păm by Marius

- Avea Alexandru cel Mare un clopot scufundator? by Adela

- De ce era să fie condamnat la moarte filosoful Anaxagoras? by Andra

- Care filosof a formulat pentru prima dată o teorie a atomilor? by Valentin

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Aristotel

 Q:        
Aristotel Alaturi de Platon si Socrate, Aristotel (384-322 i.Hr.) s-a numarat printre cei mai importanti filosofi ai Antichitatii.

Aristotel s-a nascut la Stagira, in Macedonia. La varsta de 17 ani, el pleaca la Atena pentru a studia la Academia lui Platon. Dupa moartea lui Platon, Aristotel pleaca la Assos si mai apoi la Pella, capitala Macedoniei, pentru a deveni invatatorul tanarului Alexandru cel Mare. Dupa ce Alexandru Macedon ajunge la tron, Aristotel se intoarce la Atena pentru a pune bazele propriei sale scoli de filosofie. Aristotel s-a bucurat mai tarziu de faima pentru ca notitele pe care si le facea pentru cursuri s-au pastrat aproape in totalitate. Mai tarziu diversi editori le-au strans si le-au clasat pe diferite criterii, tiparindu-le. Aceste notite se refera la aspecte si domen ii dintre cele mai diverse, incepand cu logica, astronomia si meteorologia si terminand cu biologia si zoologia.

In conceptia lui Aristotel, Pamantul era centrul imobil al Universului si era alcatuit din patru elemente: pamant, aer, foc si apa. Pentru a putea explica miscarea stelelor in Univers, el a introdus un al cincelea element, numit aither (eterul) si a sustinut ca obiectele grele cadeau mult mai repede in comparatie cu cele usoare (lucru usor de demonstrat, daca erau lasate sa cada in acelasi moment o piatra si o pana). Pentru Aristotel corpul si sufletul constituiau un tot, el afirmand ca sufletul nu poate exista independent de corp. Bazele gandirii erau constituite in conceptia sa de fenomenele percepute cu ajutorul simturilor. Dupa ce a scris numeroase lucrari de etica, Aristotel s-a aplecat si asupra metafizicii, amplasand zeitatea suprema la inceputul tuturor lucrurilor, aratand ca aceasta este "Cea care a pus pentru prima data totul in miscare".

Lucrarile lui Aristotel s-au pierdut aproape cu desavarsire in Europa, odata cu destramarea Imperiului Roman. Gratie invatatilor arabi care salvasera lucrarile respective si le tradusesera, aceste lucrari au fost cunoscute in Evul Mediu, mai exact in sec. al XIII-lea. Toma din Aquino (1225-1274) a incercat sa faca o legatura intre invataturile lui Aristotel si filosofia crestina prin intermediul scolasticii si foarte curand s-a ajuns la concluzia ca invataturile lui Aristotel trebuie luate ca atare, fara a se incerca modificarea lor. Acesta este motivul pentru care nu au fost intreprinse niciun fel de cercetari de natura stiintifica, deoarece se credea ca prin referire la invataturile lui Aristotel se poate raspunde la absolut toate intrebarile ce pot fi formulate.

Fara indoiala ca Aristotel a facut descoperiri importante a caror valabilitate a fost recunoscuta chiar si in sec. al XX-lea. Despre invatatii timpului sau, Charles Robert Darwin (1809-1882) afirma ca sunt "doar niste elevi de scoala, in comparatie cu Aristotel".


Tag-uri: antichitate, filosofi, atenaCategorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 15 July '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :