FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,095
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
9.5
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat - Legea inertiei

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat - Legea inertiei

 Q:   Intreaba despre Referat - Legea inertiei       
Referat - Legea inertiei Filozoful din antichitate Aristotel (384- 322 i.e.n), fara sa-si dea seama de influenta permanenta si inevitabila dintre corpuri, ajunge la concluzii eronate privind miscarea corpurilor. El sustinea ca pentru a mentine corpurile in miscare uniforma si rectilinie trebuie ca asupra lor sa actioneze permanent alte corpuri. GRESIT!!!

Galileo Galilei (1564-1642) a observat ca nu exista corpuri care sa nu fie influentate de existenta altor corpuri. Prin urmare miscarea corpurilor are loc intotdeauna sub influenta altor corpuri. Totusi Galilei si-a pus intrebarea: cum s-ar misca corpurile daca ar fi “libere” adica fara influenta altor corpuri? Raspunsul l-a gasit in urma unor observatii de urmatorul gen: daca rostogolim o bila, cu aceeasi forta, pe un teren orizontal: a) cu nisip; b) c u asfalt; c) pe sticla; d) pe sticla in vid; se constata ca pe masura ce gradul de slefuire al suportului pe care are loc miscarea creste, distanta parcursa de bila pana la oprire creste. De ce?

Pentru ca influenta nisipului asupra bilei este mai mare deacat influenta asfaltului, a asfaltului mai mare decat al sticlei, al sticlei in aer liber mai mare decat a sticlei in vid. Prin extrapolarea spre conditii cand influenta corpurilor din jur asupra corpurilor in miscare ar lipsi cu desavarsire, adica in ipoteza ca ele ar fi "libere", Galilei ajunge la concluzia ca, corpurile si-ar continua miscarea rectiliniu si cu viteza constanta la nesfarsit. De asemenea, daca un corp este lasat in repaus el nu se va pune in miscare de la sine. In opozitie totala fata de Aristotel, Galilei a ajuns la concluzia: Pentru a mentine corpurile in miscare rectilinie si uniforma trebuiesc eliminate toate influentele asupra lor a altor corpuri.

In 1688 Isaac Newton (1642-1727), dupa studii temeinice, reformulea-
za concluziile lui Galilei astfel: Orice corp isi pastreaza starea de repaus
relativ sau de miscare rectilinie si uniforma in care se gaseste, atata timp cat alte corpuri nu-i schimba aceasta stare.

Acesta proprietate a corpurilor se numeste inertie iar legea enuntata de catre Newton se numeste legea inertiei sau Principiul I a lui Newton.


Tag-uri: filozofie, fizica, lege



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 14 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :