FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,614
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre epopeea lui Ghilgames - prima parte

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre epopeea lui Ghilgames - prima parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre epopeea lui Ghilgames - prima parte       
Referat despre epopeea lui Ghilgames - prima parte Ghilgames, rege in Uruk in prima jumatate a mileniului al III-lea i.e.n., a devenit erou de legenda, foarte popular in multe tari din jur (poemul ne este cunoscut din versiuni in mai multe limbi). Versiunea prima care ne-a parvenit (datand din secolul al XXI-lea i.e.n.) nu este desigur cea mai veche, care trebuie sa fi avut cam 3.600 de versuri. Subiectul este urmatorul: regele Ghilgames isi asupreste supusii, care se pling zeului Anu; acesta il creeaza pe Enkidu si il trimite sa-1 infrunte, dar este invins. Dupa care, adversarii devin prieteni si impreuna pornesc impotriva uriasului Humbaba, pe care il rapun.

Frumusetea si vitejia lui Ghilgames o fac pe Istar sa se andragosteasca de el; dar regele din Uruk o refuza pe zeita si o insulta, folosind comparatii de o surprinzator de moder na plasticitate:
"Ca o ruina esti, ce nu da adapost omului pe vreme rea,
Ca o usa dosnica esti, ce nu poate impiedica sa intre vintul si furtuna,
Ca un palat esti, despuiat si jefuit de tilhari,
Ca o cursa esti, ascunsa miseleste vederii,
Ca smoala aprinsa esti, care arde cumplit pe cel ce o atinge,
Ca un burduf spart esti, ce uda pe cel care-l duce,
Ca o bucata de var esti, ce macina zidurile,
Ca o amuleta esti, ce nu e tn stare sa-l apere pe om,
Ca o sandala esti, ce roade piciorul drumetului".
Infuriata, zeita trimite in Uruk un taur ceresc sa o rszbune omorindu-l pe Ghilgames; dar Enkidu ucide taurul; dupa care, jignind-o si el pe zeita, Enkidu va trebui sa moara. In fata trupului neinsufletit al prietenului sau, nelinistitul Ghilgames este „cuprins de o groaza cumplita". Porneste in cautarea vietii vesnice. Ajuns la capatul pamintului, ia tarmul riului pe care trebuie sa-1 treaca pentru a ajunge la Utnapistim, singurul om care a supravietuit potopului si care astfel a dobandit nemurirea, Ghilgames i se plinge luntrasului:
„Sase zile si sase nopti l-am plins pe prietenul meu, Iar a saptea zi. l-am ingropat.


Tag-uri: epopee, ghilgames, urukCategorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :