FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,161
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Volumul efortului in antrenamentul sportiv

Tag-uri Populare


fotbal   efort   antrenament   muschi   antrenor   forta   performanta   manchester united   organism   exercitii   atacant   viteza   anglia   psihic   putere   medic   real madrid   corp   sanatate   intindere   articulatii   pregatire   premier league   mijlocas   accidente   diversitate   fotbalist   exercitiu   relaxare   alimentatie   fracturi   odihna   respiratie   precautie   medicamentatie   masaj  

All Tags

Famous Forum

 

Volumul efortului in antrenamentul sportiv

 Q:   Intreaba despre Volumul efortului in antrenamentul sportiv       
Volumul efortului in antrenamentul sportiv Competiţia - scopul activităţii sportive de performanţă reclamă, din partea participanţilor, depunerea unor eforturi fizice şi psihice foarte mari. Adaptarea organismului la aceste eforturi intense se realizează prin antrenament - proces de pregătire de lungă durată, conceput ca un sistem motric-funcţional menit să asigure premisele realizării performanţei optime în concurs.

Efortul este deci "o conduită conativă de mobilizare, concentrare şi accelerare a forţelor fizice şi psihice în cadrul unui sistem de autoregla) conştient şi neconştient în vederea depăşirii unui obstacol, a învingerii unei rezistenţe a mediului şi a propriei persoane" . în activitatea sportivă predomină efortul fizic care implică participarea sistemului muscular, energetic şi de transmitere şi prelucrare a informaţiei, determinând o anumită solicitare a organismului care produce, în timp, cumulativ, o dezvoltare la diferite niveluri a capacităţilor fizice, funcţionale, biochimice şi psihice ale sportivului.

Volumul efortului — reprezintă cantitatea totală de lucru mecanic efectuat într-o lecţie de antrenament sau ciclu de pregătire, stabilită prin însumarea eforturilor (mişcărilor) depuse de sportiv.

Este o noţiune diferită de volumul timpului de antrenament, care reprezintă durata unei lecţii de antrenament, numărul antrenamentelor dintr-o zi sau un ciclu de pregătire sau numărul total de ore de antrenament dintr-un ciclu de pregătire.

Aprecierea volumului efortului doar pe baza volumului temporal al antrenamentului poate genera concluzii eronate deoarece, în primul rând, o parte a timpului destinat pregătirii este afectat lecţiilor teoretice, analizelor etc. iar, în al doilea rând, conţinutul lecţiei de antrenament poate influenţa mărimea efortului (învăţarea unor noi procedee tehnice sau a unor scheme tactice determină scăderea efortului).

Volumul efortului (volumul motric al antrenamentului) este exprimat de:

- totalul kilogramelor ridicate - în cazul halterelor sau a ramurilor sportive care folosesc lucrul cu greutăţi sau bara de haltere ca mijloc de pregătire fizică;

- numărul kilometrilor parcurşi - caracteristic ramurilor sportive cu eforturi de deplasare (alergări, nataţie, canotaj, ciclism, patinaj viteză, schi fond);

- numărul repetărilor - care presupune:

- suma execuţiilor tehnico-tactice (jocuri sportive);

- suma acţiunilor sportive efectuate (box, lupte, judo, scrimă etc);
- suma execuţiilor parţiale sau integrale (gimnastică).

Volumul este reprezentat, cu alte cuvinte, de suma eforturilor depuse de sportiv într-un interval de pregătire (lecţii sau ciclu de antrenament) fără raportarea la ceilalţi parametrii ai efortului.

Efectul favorabil al creşterii volumului asupra capacităţii de efort a fost determinat atât pe cale experimentală, cât şi prin studierea metodicii de pregătire a celor mai valoroşi sportivi sau echipe.

Influenţa creşterii volumului asupra capacităţii de efort diferă în raport de natura efortului:

- în cazul eforturilor de tip aerob - creşterea capacităţii de efort, în condiţiile menţinerii neschimbate a intensităţii, duratei şi densităţii efortului este dependentă de volum, dar această cale este neeconomicoasă, deoarece între creşterea volumului şi eficacitatea efortului există un raport invers proporţional. Această înseamnă că pentru îmbunătăţiri egale procentual ale capacităţii de efort sunt necesare cantităţi de lucru din ce în ce mai mari cu cât volumul efortului este mai ridicat.

- în cazul eforturilor de tip anaerob — volumul efortului are importanţă pentru creşterea capacităţii de efort numai atunci când cotele sale nu depăşesc limita dincolo de care intensitatea nu mai poate fi menţinută la nivel maximal sau submaximal.

Volumul efortului este deci un parametru important pentru creşterea capacităţii de efort, dar supraevaluarea sa ca mijloc de creştere a capacităţii de efort trebuie evitată întrucât peste anumite limite reprezintă risipă de timp şi energie.

sursa imaginii - freeschoolclipart.com


Tag-uri: kilograme, forta, rezistentaCategorie: Sport  - ( Sport - Archiva)

Data Adaugarii: 29 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :