Boală cu largă răspândire în epoca noastră, se caracterizează printr-un exces ponderal ce depăşeşte cu peste 20% greutatea ideală şi este determinată de un aport alimentar crescut, la indivizi cu o anumită predispoziţie constituţională.
Generează numeroase complicaţii cardiovasculare, metabolice, locomotorii, respiratorii şi de alt ordin. Tratamentul de bază este dietetic.
Referitor la asupra-alimentaţie, trebuie spus că aceasta are un caracter general la cei mai mulţi obezi: există un exces al tuturor principiilor nutritive. De mare însemnătate este însă conţinutul glucidic al raţiei: oamenii se îngraşă în primul rând din cauza abuzului de zahăr, dulciuri, făinoase, p
¢ine.
Numărul meselor are de asemenea importanţă; s-a demonstrat că masa unică (luată în general seara) favorizează constituirea obezităţii. Consumul de alcool, prin creşterea apetitului, prin aportul propriu de calorii şi prin unele mecanisme biochimice, acţionează în acelaşi sens.
În ceea ce priveşte predispoziţia constituţională, aceasta include în primul rând factorul ereditar. Dacă unul din părinţi este obez, există aproximativ 50% şanse ea şi copilul să fie obez; când ambii părinţi sunt obezi, probabilitatea este de 80%.
Pe de altă parte, frecvenţa obezităţii este mai ridicată la sexul feminin, mai ales în fazele critice ale activităţii genitale (pubertate, sarcină, menopauză), când au loc modificări neuro-endocrine, psihice, sociale şi alimentare.
Sedentarismul şi stresul contribuie de asemenea, alături de alţi factori, la creşterea greutăţii.
Din punct de vedere clinic, la început este prezent doar excesul ponderal ca atare, pus în evidenţă de aspectul somatic, măsurarea pliului cutanat şi de cântărire. Treptat, din cauza încărcării hemodinamice şi respiratorii, apar dispnee de efort, palpitaţii, edeme maleolare; de asemenea apar dureri articulare, în special în zonele suprasolicitate: glezne, genunchi, lombe.
Ulterior trece pe primul plan simptomatologia diferitelor complicaţii.
Complicaţiile cardiovasculare sunt importante şi frecvent întâlnite. Astfel, hipertensiunea arterială apare la 50—90% din obezi; este vorba de o hipertensiune realizată prin debit cardiac crescut şi alte mecanisme.
Ateroscleroza se dezvoltă la obezi cu aproximativ 10 ani mai devreme de la normo-ponderali. Alte complicaţii cardiovasculare sunt insuficienţa cardiacă congestivă şi varicele membrelor inferioare.
Din complicaţiile metabolice, pe primul plan se situează diabetul zaharat: s-a arătat anterior că obezitatea este o cauză fundamentală a diabetului, ce apare la vârsta maturităţii. Artrozele sunt de asemenea favorizate de surplusul de greutate, ca şi perturbări ale aparatului respirator, ale ficatului şi căilor biliare, aparatului genital etc.