FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 5,310
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este coagularea sangelui

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este coagularea sangelui

 Q:   Intreaba despre Ce este coagularea sangelui       
Ce este coagularea sangelui Coagularea sangelui se referea la inchegarea sangelui sau transformarea lui dintr-un fluid in cheag (coagul) semisolid.

Coagularea sangelui face parte dintr-un proces mai complex numit hemostaza prin care organismul se apara de pierderi de sange. Coagularea sangelui are loc in felul urmator: din trombocite (placute sanguine) se elibereaza in urma distrugerii acestora o substanta enzimatica numita trombochinaza.

Aceasta transforma o alta substanta existenta in plasma, numita protrombina, in trombina, in prezenta ionilor de calciu. Trombina este o enzima care actioneaza asupra fibrogenului din plasma si il transforma in fibrina. Fibrina reprezinta o retea de firicele de substanta proteica, in ochiurile careia se gasesc eritrocite, leucocite, substante proteice etc.

Reteaua de fibr ina este scheletul coagulului, asigurand rezistenta acestuia fata de presiunea sangelui din vas, care tinde sa iasa in afara lui. Odata aparut, coagulul astupa vasul si opreste hemoragia. Dupa o vreme, coagulul se intareste devenind mai dens, prin eliminarea serului continut.

Serul este plasma fara fibrinogen. Eliminand serul, coagulul se micsoreaza de volum. Acest fenomen se numeste retractia cheagului si se produce sub actiunea unei substante eliberate din trombocitele distruse.

Coagularea reprezinta un mijloc foarte important de mentinere a volemiei (cantitatii de sange din organism) in cazul hemoragiilor, cand acest volum tinde sa scada rapid, punand in pericol viata.

In sange exista in mod normal substante (de exemplu heparina fabricata in ficat), care impiedica coagularea sangelui in vasele corpului. Luciul celulelor care captusesc vasele sanguine face ca trombocitele sangelui a caror distrugere initiaza procesul de coagulare fara a traumatiza, sa alunece usor.

In cazurile in care apare o lezare a vasului sanguin sau cand sangele este scos in afara organismului, trombocitele se sparg, elibereaza o substanta trombochinaza, aparand coagularea.

La unele boli (hemofilie), coagularea nu se face sau este mult intarziata, astfel incat organismul prezinta frecvente hemoragii care pot pune viata in pericol. La alte boli insa (flebite) se poate intalni o situatie inversa, adica o tendinta la hipercoagulare.

Explorarea mecanismului de coagulare se face prin scoaterea dupa o intepatura din deget sau ureche, a unei picaturi de sange si urmarirea timpului care se scurge deja recoltarea sangelui pana la coagularea lui.

In mod normal, acest timp de coagulare este de 4-6 minute. In ultima vreme, prin descoperirea a numerosi factori care intervin in mecanismul coagularii, au aparut si posibilitati de cercetare mai fina a acestuia, ca de exemplu urmarirea formarii coagulului cu ajutorul unui aparat numit trombelastograf.

Sangele scos in afara organismului coaguleaza rapid. Impiedicarea inchegarii sangelui se poate face prin mai multe mijloace: a) parafinarea instrumentelor cu care scoatem sange si in care il pastram, in acest fel fiind ferite de distrugere trombocitele care contin trombochinaza ce declanseaza coagularea;

b) agitarea sangelui cu bile mici de sticla sau cu o bagheta de sticla;

c) legarea ionilor de calciu din sangele recoltat cu substante chimice (EX.:florura de sodiu)


Tag-uri: sange, cheag, fluid



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 02 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :