FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,078
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este botriocefaloza

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este botriocefaloza

 Q:   Intreaba despre Ce este botriocefaloza       
Ce este botriocefaloza Botriocefaloza este o boala parazitara a omului si a unor animale produsa de prezenta in intestin a unui vierme numit botriocefal (Diphylobotrium latum).

Este un vierme lat, turtit, asemanator cu panglica, format din segmente, lung de 10-12 m si chiar mai mult. Segmentele din apropierea capului (numit scolex) sunt mai mici, ele marindu-se treptat spre capatul terminal.

Gazda definitiva, unde viermele se afla in intestin in stare adulta, o constituie omul si unele inimale domestice (caine, pisica, porc) sau salbatice (vulpe, urs). Acestea reprezinta izvorul de infectie: prin materiile fecale elimina in mediul extern un numar foarte mare de oua.

Evolutia oului in mediul extern se face numai in mediu lichid (ape, balti, rauri); aici, din ou iese un embrion, care poate inota cateva zile. Prima gazda intermediara este un crustaceu (un mic rac) denumit cyclops, unde patrunde embrionul si se dezvolta stadiul de larva; a doua gazda intermediara este pestele (stiuca, bibanul) care ingereaza crustaceul.

In acest fel, larva isi continua dezvoltarea in organismul pestelui.

Omul se poate infecta, consumand peste cu larve de botriocefal (infectarea se poate produce si cu icrele de stiuca), daca pestele a fost insuficient fiert.

Si broastele pot transmite boala celor ce le consuma, deoarece si ele consuma crustacei.

Larva se localizeaza in intestinul omului, unde se dezvolta parazitul adult.

Semnele bolii:
anemie (care poate fi marcata chiar pana la 1 000 000 de hematii), greturi, dureri abdominale, dureri de cap, ameteli, oboseala.

Diagnosticul se stabileste prin gasirea oualor de botriocefal in materiile fecale, cu ajutorul analizelor de laborator.

Tratamentul se face ca si la tenie cu extract eterat de feriga, medicament vermifug (viermele este paralizat si eliminat apoi printr-un purgativ) foarte eficace, dar destul de toxic, care trebuie administrat cu prudenta si numai cu indicatia medicului.

Viermele eliminat trebuie fiert jumatate de ora si apoi aruncat la closet. Trebuie controlat daca viermele a fost eliminat in intregime (cu scolex).

Se mai poate utiliza atebrina sau acrihina, introdusa prin sondaj direct in duoden, urmata, la fel, de purgativ.

Botriocefaloza este raspandita peste tot, dar mai ales in nordul Europei.


Tag-uri: botriocefaloza, boala parazitara, animale



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :